Service
Winkelwagen
Menu

Nagels knippen

Het is belangrijk om af en toe de nagels te checken van jouw konijn, knaagdier, hond, kat of vogel. Nagels groeien en slijten door omstandigheden niet altijd voldoende af, doordat dieren minder vaak over verschillende ondergronden lopen. Te lange nagels kunnen erg vervelend zijn en jouw dier kan er afwijkend van gaan lopen. Daarnaast kunnen de nagels naar binnen groeien en wondjes veroorzaken. Bij katten kunnen te lange nagels ervoor zorgen dat ze overal in blijven hangen. Te lange nagels kunnen ook afbreken en scheuren, bijvoorbeeld tijdens het spelen. Als de nagels wel goed afslijten, is het belangrijk om de wolfklauwtjes regelmatig te checken om ingroeien te voorkomen.

nagels knippen

Honden

Een hond heeft aan elke voorpoot 5 nagels waarvan eentje als een soort duim hoger aan de binnenkant van de poot zit. Sommige honden hebben ook een vijfde teen aan de achterpoten, deze wordt ook wel wolfsklauw of Hubertusklauw genoemd. Deze duimnagels en wolfklauwtjes raken de grond niet en slijten niet af, waardoor extra controle verstandig is. Als jouw hond staat mogen de nagels de grond net of net niet raken.

Katten

Katten hebben aan elke pootje 5 nagels waarvan eentje als duimnagel. Katten verzorgen hun nagels tijdens de poetsbeurten. Ze halen het buitenste laagje weg en krijgen zo weer een nieuwe scherpe nagel. Daarnaast onderhouden ze hun nagels door te krabben aan ruwe oppervlakken, zoals aan krabpalen. In een aantal gevallen is het verstandig om de nagels extra te controleren:

  • Oudere katten: besteden soms minder aandacht aan de verzorging van de nagels. Ze worden minder actief waardoor de nagels makkelijker te lang groeien.
  • Katten die niet buiten komen: nagels slijten minder snel
  • Katten die te dik zijn: katten met overgewicht bewegen vaak minder, waardoor de nagels niet goed slijten

Konijnen en knaagdieren

Konijnen hebben aan elke voorpoot 5 nagels, waarvan 1 duimnagel en 4 nagels aan de achterpoten. De nagels van konijnen en knaagdieren groeien ook altijd door. Tamme dieren kunnen hun nagels vaak niet voldoende slijten, waardoor ze te lang worden. Of de nagels goed af kunnen slijten hangt af van de ondergrond waarop jouw konijn of knaagdier loopt, hoe vaak jouw dier uit zijn of haar hok mag en of jouw dier kan graven.

Nageltangen

Er zijn verschillende scharen en tangen die je kunt gebruiken om de nagels te knippen. Je kunt het beste een tang of schaar gebruiken die geschikt is voor dieren. Het is belangrijk dat het schaartje scherp en goed vast te houden is. Er zijn schaartjes met twee scherpe bladen, die tijdens het knippen langs elkaar heen snijden. Dit zijn bijvoorbeeld de Trixie Nagelknippers, deze zijn verkrijgbaar voor honden en katten en hebben een goede houvast. Mikki heeft ook drie knippers, geschikt voor kleine en grote dieren:

  • Mikki nagelschaar RVS: geschikt voor het knippen van de nagels bij kleinere dieren, zoals katten, kleine honden, konijnen en knaagdieren
  • Mikki nageltang kunststof handgreep groot: geschikt voor grotere honden, boven de 25 kg
  • Mikki Scratch me not: geschikt voor kleinere honden en katten.

Daarnaast zijn er schaartjes waarbij je de nagel door een rondje/oogje moet schuiven, Nageltang Guillotine of de Trixie Nageltang. Als je dan vervolgens in het handvat knijpt, snijdt het mesje de nagel door.
Voor konijnen, knaagdieren en vogels is het kleinere schaartje van Trixie Nagelschaar handig in gebruik.

Relevante producten

Laten wennen

Het is belangrijk om rustig te beginnen met het knippen van de nagels en jouw dier gerust te stellen. Als jouw dier erg onrustig is, is het moeilijk om de nagels te knippen. Het beste kun je van jongs af aan oefenen met het knippen van de nagels. Je hoeft nog niet daadwerkelijk te knippen, maar je kunt oefenen door de poten 1 voor 1 vast te houden en de nagels te controleren. Zo went jouw dier eraan dat je aan zijn of haar poten zit.

Nagels knippen

Met 1 hand hou je de poot vast en de teen stabiel door het teentje vast te houden tussen duim en wijsvinger en met de andere hand te knippen. Door een lichte druk uit te oefenen op het teentje, komt de nagel tevoorschijn. Belangrijk is dat je niet te ver knipt en zo het leven raakt. Bij lichte nagels is het leven goed te zien als roze door de nagel heen, hier blijf je een kleine afstand vandaan als je knipt. Bij zwarte nagels is het veel lastiger. Je kunt dan beter voorzichtig kleine stukjes eraf knippen. Als er een ovale, donkere kleur in de nagel verschijnt, kom je in de buurt bij het levende deel. Als je erg twijfelt is het verstandig om even langs de dierenarts te gaan of alleen de puntjes eraf te knippen.

Bij het knippen van de nagels van de voorpoten van honden kun je het beste jouw hond laten zitten. Het knippen van de nagels van de achterpoot gaat vaak het beste liggend. Het belangrijkste is dat je zelf een fijne manier ontdekt voor jou en jouw dier. Zo vindt niet ieder dier het fijn om te gaan liggen en zijn ze juist relaxter als ze gewoon mogen blijven zitten. De nagels recht afknippen om scherpe hoekjes te voorkomen.

Bij kleinere dieren is het vaak handig om de nagels met twee personen te knippen. 1 persoon kan jouw konijn, knaagdier of kat vasthouden en de andere kan rustig knippen. Bij konijnen kan het handig zijn om ze stevig in een handdoek te wikkelen en er 1 poot uit te laten steken. Konijnen worden hier rustiger van. Als je het leven niet kunt zien, knip je het beste gelijk met de haargrens.

Wat als je per ongeluk in het leven knipt?

Nagels kunnen flink bloeden als je in het leven knipt. Schrik hier niet van. Als het een klein beetje bloedt, kun je even druk op de nagel uitoefenen met een gaasje tot het bloeden gestopt is. Als het flink bloedt kun je een klein verbandje stevig om de nagel aanleggen. Dit echter niet langer dan 10 min laten zitten. Als de nagel blijft bloeden, is het verstandig om even langs de dierenarts te gaan.

Heb je nog vragen over het knippen van de nagels? Neem dan contact op met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.nl.