Munchkin

Munchkin

De Munchkin kenmerkt zich aan zijn hele korte pootjes. Een bijnaam voor deze kat is dan ook teckelkat. De naam Munchkin is afkomstig uit de film ‘Tovenaar van Oz’, waar dit kattenras vernoemd is naar de dwergen uit Munchkinland. Het ras Munchkin is in Nederland nog niet erkend, slechts bij enkele kattenverenigingen in België.

Rasbeschrijving Munchkin

Ras afkomst: Verenigde Staten

Karakter

Een Munchkin houdt van actief, levendig en speels zijn. Daarnaast zijn ze erg sociaal en hechten zij zich snel aan het baasje. Door het sociale karakter, gaat de Munchkin in de meeste gevallen goed samen met soortgenootjes, honden en kinderen. Een Munchkin is door zijn korte pootjes een zeer geschikte binnenkat. Buiten kan hij moeilijker wegspringen in verschillende (gevaarlijke) situaties. Door de korte poten kan dit kattenras namelijk minder hoog springen in vergelijking met andere kattenrassen. Gelukkig kan deze speelse kat er aardig mee uit de voeten! Deze nieuwsgierige kat is dol op gezelschap, maar kan op zijn tijd ook een rustmoment waarderen.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

De Munchkin komt in alle mogelijke kleuren en patrooncombinaties voor. Dit geldt voor zowel middellange als kortharige Munchkins. De oren zijn gelijk aan die van een huiskat, bij sommige Munchkins klappen de oortjes iets naar voren.

Lichaam, poten en staart

De Munchkin heeft stevige spieren in combinatie met een gemiddelde botstructuur. De Munchkin kenmerkt zich aan zijn zeer korte pootjes met ronde compacte voeten. Korte poten worden bij zoogdieren veroorzaakt door een erfelijke afwijking, namelijk dwerggroei. Dit staat ook wel bekend als achondroplasie. Dit houdt in dat het lichaam dezelfde grootte heeft behouden, maar de ledematen zoals de poten verkort zijn. De Munchkin heeft een dik behaarde staart. Deze staart wordt naar boven gedragen tijdens het lopen.

Kop, oren en ogen

De kop van de Munchkin is gelijk aan het kopje van een normale huiskat. De kop heeft de vorm van een gelijkzijdige driehoek met een plat voorhoofd. Bij katers zie je vaker dat zij bredere wangen hebben. De Munchkin heeft over het algemeen grote (amandelvormige) ogen, die in elke kleursoort voor kan komen.

Vacht

Munchkins hebben een korte of middellang vacht. Deze vacht voelt zijdezacht aan en heeft een gemiddelde ondervacht. De verzorging van de Munchkin is afhankelijk of het een kortharige of middellange Munchkin is.

Gewicht

De Munchkin weegt gemiddeld tussen de 2,2 en 4 kg.

Producten voor de Munchkin