> Maag/darmproblemen bij honden

Maag/darmproblemen bij honden

De ene hond kan alles eten en heeft vrijwel nooit last van diarree. De andere hond is juist heel gevoelig en kan al snel last hebben van zijn maag en/of darmen. Het spijsverteringsstelsel van een hond is regelmatig de oorzaak van verschillende aandoeningen. Welke veelvoorkomende problemen worden veroorzaakt door het maag/darmstelsel?

Diarree bij de hond

De meest voorkomende en herkenbare aandoening is diarree. De hond heeft slappe ontlasting en moet vaker naar buiten dan gebruikelijk. Diarree kan meerdere oorzaken hebben, zoals:

  • Virusinfectie
  • Wormen of andere parasieten
  • Allergie/overgevoeligheid voor een voedingsstof

Wat te doen als de hond diarree heeft?

Verstopping

Zoals gezegd kan diarree verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat de hond probeert te poepen maar er niets uit komt. Het is wellicht niet het eerste waar je aan zou denken, maar de hond kan ook verstopt zitten. Er kan dan langs de verstopping wat waterige dunne ontlasting sijpelen, terwijl er van binnen harde droge ontlasting vast zit of een voorwerp dat de uitgang blokkeert.

Bij een vermoedelijke verstopping kan een dierenarts laxeermiddel voorschrijven. Maar als de verstopping veroorzaakt wordt door een voorwerp, moet de hond mogelijk geopereerd worden.

Heeft de hond vaak last van verstopping door harde ontlasting, overweeg dan om een vezelrijke voeding te geven. Vezels houden de darmen actief en trekken vocht aan, waardoor de ontlasting minder droog en hard wordt en dus makkelijker het lichaam kan verlaten.

Darmproblemen

Sommige honden hebben chronisch last van hun darmen. Dat wordt ook wel IBD, inflammatory bowel disease genoemd. Dit kan veroorzaakt worden doordat de hond een intolerantie heeft voor een bepaalde voedingsstof of bacterie. Het is aan de dierenarts om de exacte oorzaak van de darmproblemen vast te stellen. Pas na een diagnose is het een optie om over te stappen op een beter passende voeding.

Darmproblemen van de hond verlichten

Honden die heel gevoelige darmen hebben, hebben vaak baat bij speciale voeding die de darmen zo min mogelijk belast. Deze voeding bestaat uit licht verteerbare voedingsstoffen, zodat de hond zonder al te veel moeite toch de benodigde stoffen goed uit zijn eten kan absorberen.

Als de stoelgang van je hond ineens verandert is dat voor een dag niet erg. Houdt de verandering aan, of komt het regelmatig terug, dan is het aan te raden de ontlasting te laten onderzoeken op de aanwezigheid van parasieten en bacteriën en eventueel aanvullend onderzoek door de dierenarts te laten uitvoeren.

Deel dit artikel