> Checklist: Hond of kat gaat mee op vakantie

Checklist: Hond of kat gaat mee op vakantie

Het is vaak heel fijn als je hond of kat mee mag naar je vakantiebestemming. Hiervoor is echter wel een goede voorbereiding nodig. Het is niet genoeg om alleen een vakantiebestemming te kiezen waar je huisdier mee naar toe mag en de spullen mee te nemen die je nodig hebt voor de verzorging van je hond of kat. Je moet ook nadenken over de reis ernaartoe en goed op de hoogte zijn van de invoereisen van het land van bestemming en van de landen waar je doorheen reist. Sommige hondenrassen zijn niet toegestaan in bepaalde landen, of alleen met een muilkorf om en aangelijnd.

Om je hierbij te helpen vind je in dit blogartikel belangrijke checklists waar je aan moet denken wanneer je hond of kat mee gaat op vakantie. Ook hebben we een handige video gemaakt met de belangrijkste tips op een rijtje!

Denk hier niet te licht over! Als een huisdier niet aan de eisen voldoet kan het worden aangehouden. Je hond of kat kan dan in quarantaine worden geplaatst of worden teruggestuurd naar Nederland. Als dit niet mogelijk is kan je huisdier zelfs worden ingeslapen. Alle kosten zijn voor rekening van het baasje van het huisdier. Neem dus geen risico en zorg voor een goede voorbereiding!

Algemene eisen voor reizen met je hond of kat binnen de Europese Unie

De volgende eisen worden in ieder geval gesteld voor het reizen met je huisdier binnen de EU:

  • Een volledig ingevuld Europees Dierenpaspoort
  • Identificatie en registratie van je hond of kat door middel van een chip
  • Inenting tegen hondsdolheid, minimaal 21 dagen voor vertrek naar de vakantiebestemming. Een bloedtest is binnen Europa niet meer nodig.
  • Sommige landen buiten de EU, zoals Engeland en Noorwegen, willen dat honden verplicht tegen wormen worden behandeld.

Op de website van het LICG kun je de specifieke invoereisen van honden en katten per land terugvinden.

Buitenland parasieten gevaarlijk voor je hond of kat

In veel (Zuid Europese) landen komen parasieten voor die wij in Nederland niet kennen. Deze parasieten kunnen ook ernstige ziektes overdragen op je hond of kat. Denk bijvoorbeeld aan hartworm en Leishmania. Er zijn goede producten waarmee je je hond of kat kunt beschermen hiertegen. De Scalibor tekenband of de Seresto band in combinatie met de Milbemax hond of Milbemax kat zijn bijvoorbeeld goede producten om te gebruiken.

Lees ook onze blogartikelen :

Twijfel je over de beste preventieve behandeling van je hond of kat tegen de parasieten in een bepaald land? Neem dan gerust contact met ons op.

Veilig onderweg!

Bekijk ons assortiment voor veiligheid voor onderweg voor je hond en veiligheid voor onderweg voor je kat.

Denk hierbij ook aan een eventuele hondenbench of kattenmand om je huisdier in te vervoeren.

Bekijk ook alles wat je nodig kan hebben voor verkoeling en zwemmen.

Checklist wat neem je mee op vakantie voor je hond of kat

Download hier onze checklist die jou helpt om alles voor vertrek gereed te maken!

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met met ons veterinaire team via dierenarts@medpets.nl.

Nooit iets missen?

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!

Deel dit artikel