> Op vakantie met jouw huisdier? Tips en advies

Op vakantie met jouw huisdier? Tips en advies

Op vakantie met jouw huisdier? Tips en advies

De zomervakantie komt eraan. Als jouw huisdier mee gaat op vakantie - maar ook wanneer jouw huisdier thuisblijft of naar een pension gaat - is het belangrijk om bij een aantal zaken stil te staan. In dit artikel geeft onze dierenarts een aantal tips om goed voorbereid op vakantie te gaan.

Voorbereidingen

Invoereisen per land
Als je jouw huisdier mee wilt nemen naar het buitenland moet je je houden aan de buitenlandse wet- en regelgeving. De invoereisen per land zijn hier te vinden. In alle gevallen dient jouw huisdier gechipt te zijn, in het bezit te zijn van een Europees paspoort en 21 dagen voor vertrek moet het dier zijn rabiës vaccinatie (hondsdolheid) hebben gehad. Paspoorten die zijn uitgegeven na 29-12-2014 dienen ook gelamineerd te zijn.

Pension
Wanneer jouw huisdier naar het pension gebracht wordt, heeft het dier aanvullend de kennelhoestvaccinatie nodig. Informeer tijdig bij het pension wanneer deze enting uiterlijk gegeven moet worden. De eisen per pension kunnen verschillen van 3 weken van te voren tot 1 dag van te voren. Het is in alle gevallen verstandig om jouw dier tijdig te laten enten (tenminste 2 weken van te voren) zodat de enting ook daadwerkelijk werkzaam is op het moment dat je dier het pension zal betreden. Wanneer jouw dier een speciale dieetvoeding krijgt, geef dit dan duidelijk door aan het pension en zorg ervoor dat je voldoende voer bij het pension achterlaat.

Bescherming van jouw dier
Het is belangrijk om jouw hond op reis goed te beschermen tegen teken. Teken kunnen in het buitenland namelijk bepaalde ziektes met zich meedragen. Daarnaast komen in het Middellandse zeegebied (Frankrijk, Spanje) zandvliegen voor. Deze kunnen Leishmania overdragen, net als hartwormmuggen die een hartworm kunnen veroorzaken. Het is noodzakelijk om hier maatregelen tegen te nemen. Geschikte producten ter voorkoming van teken en zandvliegen zijn: Scalibor of Advantix. Daarnaast is Milbemax werkzaam tegen de hartworm. Het is belangrijk om meteen de dag dat je terugkomt van vakantie, je hond te ontwormen. Na één maand herhaal je de behandeling nogmaals.

Lokale dierenarts
Zoek voor de vakantie een plaatselijke dierenarts en noteer deze in jouw telefoon zodat deze indien nodig snel gecontacteerd kan worden.

Checklist bij het inpakken
Onderstaande checklist helpt je bij het pakken van de ‘koffer’ van jouw huisdier.

 • Europees dierenpaspoort met daarin het ingevulde chipnummer, vaccinaties en een eventuele gezondheidsverklaring
 • Indien van toepassing een kopie van de stamboompapieren van jouw dier
 • Telefoonnummer van jouw eigen dierenarts en de gegevens van een dierenarts op de plaats van bestemming
 • Halsbandje met adres kokertje waarin jouw vakantieadres en/of telefoonnummer vermeld staat
 • Een duidelijke foto van jouw huisdier
 • Voeding
 • Water voor onderweg
 • Eet- en drinkbakken
 • Een mand, deken of reisbench
 • Riem en/of autogordels is in sommige landen verplicht.
 • Speeltjes
 • ]EHBO-setje & tekentang
 • Eventuele medicijnen
 • Verzorgingsproducten (borstel, shampoo etc.)
 • Hondenpoepschepjes en -zakjes
 • Eventueel een muilkorf

Onderweg

Reisziekte
Niet iedere hond (of kat) vindt een lange autorit prettig. Sommige dieren krijgen reisziekte doordat het evenwichtsorgaan verstoord is. Het is verstandig om een ondersteuning tegen reisziekte, zoals Beaphar Reisfit of Puur Reis, mee te nemen. Het is verstandig om deze producten van te voren uit te proberen om te kijken hoe jouw hond of kat erop reageert. Mocht het onverhoopt onvoldoende werken, is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts zodat deze geschikte medicatie kan voorschrijven. Stop onderweg regelmatig voor een wandelingetje zodat jouw hond zijn behoeftes kan doen. Uiteraard moet er altijd voldoende vers drinkwater aanwezig zijn.

Stress
Is jouw huisdier stressgevoelig? Een lange reis of een andere omgeving (vakantieadres, pension) kan ervoor zorgen dat jouw huisdier behoorlijk van slag raakt. Voor veel dieren is een vakantieperiode lang niet zo ontspannen als voor hun baasjes. Neem op tijd maatregelen, bijvoorbeeld het geven van rustgevende voedingssupplementen. Hierbij kun je denken aan Telizen of Zylkène. Daarnaast zijn er stress reducerende producten op basis van feromonen zoals de Adaptil Verdamper, Spray of Halsband voor de hond. Veel dieren reageren hier goed op, mits je er ruim op tijd (2 tot 4 weken van tevoren) mee begint. Vergelijkbaar voor katten zijn de spray en verdamper van Feliway.

Veiligheid van de hond in de auto
Als je jouw hond meeneemt op vakantie, of huisdieren vervoert in het algemeen, zorg er dan voor dat je dit veilig doet. In Duitsland is het naast een advies, ook verplicht om jouw dier goed vast te zetten. Afgezien van het feit dat het voor dieren – net als voor personen – buitengewoon onveilig is om niet vast te zitten in de auto, kan het ook gevaarlijke situaties voor medeweggebruikers opleveren.

Voor de hond zijn er speciale autogordels verkrijgbaar, waarmee je jouw viervoeter comfortabel en verantwoord kunt vervoeren. Maak deze gordel nooit vast aan een halsband (i.v.m mogelijk trauma aan halsgebied bij hard remmen of een ongeluk) maar bevestig deze altijd aan een stevig tuig. Voor kleinere honden en katten kan een bench, automand of vervoersbox een goede oplossing zijn. Daarnaast kunnen honden ook veilig achter een hondenrek geplaatst worden in de kofferbak.

Op vakantie

Omgaan met warmte
In de zomer is er kans op oververhitting. Dit kan veroorzaakt worden door een gebrek aan schaduw of een te warme omgeving (zoals een geparkeerde auto op een hete zomerdag). Hondenrassen met een korte snuit (zoals de Franse/Engelse Bulldog en de Mopshond) hebben meer kans op oververhitting. De gevolgen van oververhitting kunnen zeer ernstig zijn. Honden kunnen niet zweten en kunnen hun lichaamswarmte alleen verliezen via de voetzolen en door te hijgen. Wanneer een hond oververhit raakt, zal hij extra gaan hijgen om warmte kwijt te raken. Door de inspanning die hijgen met zich meebrengt, zal de lichaamstemperatuur juist stijgen. Het is dus zeer belangrijk om bij een vakantie naar warme landen goed op jouw hond te letten en deze genoeg mogelijkheden geven om af te koelen.

Op warme dagen is het belangrijk dat jouw huisdier in een schaduwrijke omgeving op een koel oppervlak kan liggen met voldoende beschikking over water. Vermijd lange wandelingen in een warm land en zorg ervoor dat de hond bijvoorbeeld kan zwemmen om af te koelen. Ook is het belangrijk om jouw hond tijdens de autoreis voldoende verkoeling te bieden, denk er bijvoorbeeld aan om de hond regelmatig vers water aan te bieden (meenemen in koeltas). Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een drinkfles of een koelmat. Laat de hond nooit alleen achter in de auto!

De kans op oververhitting kan verminderd worden door middel van een aantal ‘hulpmiddelen’. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan de Aqua Coolkeeper Halsband. Deze halsband bevat een actief koelende gel en koelt de nek en daarmee de grote bloedvaten die door de hals lopen. Daarnaast bieden wij ook verschillende koelmatten aan, net als jasjes om je hond koel te houden; Aqua Coolkeeper Jacket, Hurtta Cooling Vest of Suitical DRY Cooling Vest zijn erg effectief om jouw hond koel te houden. Ons gehele assortiment met verkoelingsproducten kun je hier vinden.

Mocht je hond onverhoopt toch oververhit raken dan is het belangrijk om eerste hulp te verlenen door jouw hond zo snel mogelijk af te laten koelen. Neem ook direct contact op met een plaatselijke dierenarts. Haal de hond direct uit de zon, leg een natte handdoek over hem heen of laat jouw hond in het water liggen/zwemmen. De natte handdoeken leg je op de buik en ververs je elke 5 minuten. De hond niet helemaal bedekken met natte handdoeken, de hond kan dan zijn warmte niet meer kwijt. Indien je de mogelijkheid heeft, kun je een hond met een dikke of lange vacht het beste direct scheren. (NB Dit helpt je hond op dat moment, maar kan helaas wel nadelig zijn in de periode erna. De vacht van een hond werkt namelijk als isolator. Tussen de haren bevindt zich een laag lucht die de hond in de zomer koel en in de winter warm houdt. Als die isolerende laag verwijderd wordt, door bijvoorbeeld alles af te scheren, is de verkoelende werking in de zomer ook weg. De hond heeft meer moeite met het handhaven van zijn lichaamstemperatuur. Andere nadelen van het wegscheren van de vacht zijn dat de huid meer blootgesteld wordt aan de zon. Hierdoor kan deze verbranden. Ook komt het voor bij honden dat het haar niet meer terug wil groeien nadat het geschoren is: post-clipping alopecia. Op het moment dat je hond in levensgevaar is door de oververhitting heb je echter geen keuze.) Zorg ervoor dat de hond vers drinkwater ter beschikking heeft.

EHBO
Het is verstandig om een EHBO-set mee te nemen op vakantie. Een goede EHBO-set moet onder andere verbandmateriaal (petflex), zoals steriele gaasjes, betadine of jodiumdoekjes, leukotape, een schaartje en evt. handschoenen bevatten. Een nageltang is noodzakelijk bij een afgescheurde nagel. Een tekentang mag ook niet ontbreken. Wij hebben ook kant-en-klare EHBO-sets Duvo pet first aid kit, Trixie first aid kit in ons assortiment. In ons artikel over eerste hulp bij ongelukken kun je adviezen vinden hoe je eerste hulp bij je dier kunt verlenen.

Heb je nog vragen over het op vakantie gaan met of zonder huisdier? Neem dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 -57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl

Deel dit artikel