Alles voor buitenkatten

Iedereen heeft wel eens wat frisse lucht nodig. Zeker met de warme dagen, zal jouw kat het heerlijk vinden om lekker buiten te zijn. Katten houden nou eenmaal van warmte en kunnen dus gerust uren buiten blijven. Toch is het wel handig om ervoor te zorgen dat jouw kat veilig de hort op kan. Maar hoe doe je dit?

Waar is mijn kat?

Het hebben van een kat brengt ontzettend veel plezier mee. Maar het betekent ook dat je bepaalde keuzes moet maken. Gaat jouw kat naar buiten? Dan zijn er bepaalde handelingen die je kunt doen om dat zo veilig mogelijk te laten verlopen. Een van de eerste dingen die we aanraden is het chippen van jouw kat. Er bestaat namelijk altijd een kans dat katten vermist raken. Misschien schrikken ze ergens van en rennen ze weg, om vervolgens in een onbekende omgeving terecht te komen. Als je lieve kat dan de weg naar huis niet meer weet, is het fijn dat er contact opgenomen met jou kan worden als hij wordt gevonden. Zorg er wel voor dat de chip goed geregistreerd wordt, ook na verhuizing. Simpelweg je kat laten chippen zorgt er al voor dat je hem met een gerust hart naar buiten kan laten gaan.

Mocht het nu zo zijn dat jouw kat tóch de weg naar huis niet meer heeft gevonden, is een adreskoker een goede uitkomst. In dit kokertje kan je jouw adres- en contactgegevens noteren en aan het halsbandje vast maken. Hierdoor kan de vinder gelijk contact met jou opnemen, zonder de chip uit te laten lezen. Het is wel belangrijk om een halsband met veiligheidssluiting te kiezen.

Waar kan je nog meer aan denken?

Ook het castreren zorgt ervoor dat ze minder vaak weglopen van huis en minder dominant gedrag vertonen naar andere katten toe. Wanneer jouw kat buiten een andere kat tegen het lijf loopt, bestaat de kans dat dit tot een gevecht leidt. Niet-gecastreerde katten lopen een groter risico om gebeten of gekrabd te worden. Dit kan weer leiden tot gezondheidsproblemen zoals besmettelijke ziekten en abcessen. Dat is toch het laatste wat je wilt voor je kat? En misschien net zo belangrijk: laat een poes pas naar buiten na de sterilisatie. Zo voorkom je dat ze ongewenst drachtig wordt. Gelukkig is zo’n 95% van de katten al gecastreerd. Katten die ook nog eens gevaccineerd zijn, hebben een betere bescherming tegen deze ziektes. Voorkomen is beter dan genezen. Daarnaast is het verstandig om regelmatig jouw kat te behandelen tegen vlooien, teken en wormen.

Zeker wanneer het buiten warm is, is het verstandig om ze ’s nachts binnen te halen óf te zorgen dat er een schuilplekje is. Hierdoor kunnen ze toch nog genoeg verkoeling en rust opzoeken. Overdag is het ook erg belangrijk dat er voldoende water is in de tuin en dat katten met een lichte vacht beschermd zijn door middel van zonnebrand. Zo zal jouw kat optimaal beschermd zijn buiten!

Toon filters