Heupdysplasie bij honden
Heupdysplasie is een aandoening die veel bij honden voorkomt. Het betekent dat de heupen abnormaal zijn gevormd. De heupkoppen passen hierdoor niet goed in de heupkommen. Dit veroorzaakt pijn en vaak problemen met lopen.
De Akita is een dappere, goede waakhond die erg loyaal is aan zijn familie. Akita’s hebben een sterk jachtinstinct, waar ze vroeger voor gefokt werden. De Akita is het nationale ras van Japan en is vernoemd naar de streek waar het ras vandaan komt. De American Akita is gefokt in een andere lijn en heeft vaak bruine vachtkleur in plaats van het iconische Akita-oranje.
Let op: dit ras komt voor op de lijst van honden die vallen onder de categorie hoog-risico hond.
Akita’s hebben een korte tot middellange vacht, met zachte onderwol en harde dekharen. De vacht kan roodgekleurd zijn, sesam (rood met zwarte punt), gestroomd (strepen) en/of wit. Dit ras moet een bepaald patroon tonen (behalve volledig witte Akita’s), genaamd “Urajiro”, dat betekent dat de snuit, onderkant kaak, hals, buik, borst, binnenkant van de poten en staart een witachtige lichte vacht moeten hebben.
De Akita is een grote hond met een stevige bouw. Ze hebben een korte, stevige nek met een brede kop. Ze hebben naar voren hellende, rechtopstaande puntoren en smalle ogen. Doorgaans hebben ze een zwarte neus en lippen. Typisch aan de Akita is de gekrulde staart, die recht omhoog loopt en met een draai over de rug valt. Ze hebben lange, stevige poten en goede zwemvliezen tussen de tenen.
Akita’s zijn even fanatiek in het poetsen van zichzelf als een kat. Ze hebben een dubbele vacht, welke erg dik is. De rui komt 2 keer per jaar voor en hierbij komt heel veel haar los, dit kan overlast veroorzaken in huis. Daarom is het belangrijk rondom de rui dagelijks te borstelen. Het borstelen moet vanaf jonge leeftijd van de pup al geoefend worden, zodat ze hier goed aan wennen.
De Akita is een intelligent ras, ze leren snel maar leren hierdoor ook snel verkeerde dingen aan. Daarom is het belangrijk consequent te blijven in de opvoeding. Door de onafhankelijke aard van het ras kunnen ze snel dominant worden en hebben ze een baas nodig die leiding geeft op een zachte, maar duidelijke manier. Aan andere honden, katten of kinderen in huis moeten Akita’s erg wennen, het is dan belangrijk ze vanaf een jonge leeftijd te laten wennen aan andere dieren en ze goed te socialiseren. De Akita is geen allemansvriend, op onbekenden reageren ze gereserveerd en terughoudend.
Akita’s hebben veel beweging nodig om hun sterke spieren te behouden en gedragsproblemen door verveling te voorkomen. Twee keer per dag een lange wandeling is ideaal. Hierbij is het meestal onhandig de hond los te laten lopen, buiten het feit dat menig Akita niet makkelijk in omgang is met andere honden, verliezen ze vaak de aandacht voor hun baas als ze een prooidier in het vizier hebben.
Ze hebben behoefte aan afwisselende training, door hun intelligentie raken ze verveeld van een eentonige training. De hondensporten geschikt voor Akita’s zijn:
Deze sporten kunnen een goede uitlaatklep zijn voor de energie en intelligentie van de hond.
Heupdysplasie is een aandoening die veel bij honden voorkomt. Het betekent dat de heupen abnormaal zijn gevormd. De heupkoppen passen hierdoor niet goed in de heupkommen. Dit veroorzaakt pijn en vaak problemen met lopen.
Er zijn veel verschillende sporten die je met je hond kunt beoefenen. In dit artikel vind je een korte beschrijving van de meest gangbare hondensporten. Meer uitgebreide informatie kun je vinden op de website van de Raad van Beheer.
Als het buiten warm is, zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken als het om je hond (of ander huisdier!) gaat. We hebben enkele tips op een rijtje gezet:
Voeg producten toe om je winkelwagen te bekijken