Vitaminen - Supplementen

Wanneer uw kat goede voeding krijgt, is het niet per se nodig om een voedingssupplement aan hem of haar te geven. Aan veel voeding, zoals brokjes en blikvoer, zijn de benodigde vitaminen en mineralen die uw kat nodig heeft al toegevoegd. Toch kan het wel eens nodig zijn om uw kat multivitaminen te geven, als extraatje. Bijvoorbeeld na een operatie, ziekte of wanneer uw kat op leeftijd begint te raken. Sommige katten hebben voedingssupplementen nodig omdat ze allergisch zijn of huidproblemen hebben. Overleg altijd eerst met de dierenarts voordat u met vitaminen begint, want misschien heeft uw kat het niet nodig.

Vitamine A

Het is belangrijk dat uw kat voldoende vitamine A binnenkrijgt in verband met de groei. Ook helpt de inname van vitamine A oogproblemen en voortplantingsproblemen te voorkomen. Vitamine A bevindt zich vooral in kattenvoer waar vlees in zit. Een tekort aan vitamine A kan zorgen voor nachtblindheid en aantasting van de slijmvliezen van de organen. Een teveel aan vitamine A kan echter problemen veroorzaken in het lichaam van de kat.

Vitamine B

Katten hebben voldoende vitamine B nodig. Ook vitamine B zorgt voor een gezonde groei en een het helpt bij de stofwisseling en bloedaanmaak. Vitamine B zit vooral in vlees, vis en melk. Een tekort aan vitamine B kan naast problemen met de groei en de stofwisseling ook zorgen voor een verminderde eetlust, huidklachten, spierkrampen en zelfs depressies.

Vitamine D

Vitamine D houdt de botten van de kat gezond. Vitamine D zit vooral in vlees en boter. Een tekort aan vitamine D kan bij jonge dieren voor rachitis veroorzaken. Een teveel is overigens ook niet goed: dat kan leiden tot vergiftiging en verkalking van de botten.

Vitamine E

Net als vitamine A ondersteunt vitamine E onder andere de voortplanting en het afweersysteem van de kat. Vitamine E zit vooral in lever, vis en boter. Een gebrek aan vitamine E is slecht voor de spieren.

De verschillende multivitaminen en voedingssupplementen voor katten kunnen gebruikt worden om een zieke kat zo snel mogelijk te laten genezen, maar kunnen ook preventief gebruikt worden om de weerstand van de kat op peil te houden.

Indien u twijfelt of uw kat wel gezond is, schroom dan niet om een dierenarts te raadplegen. Hij zal u kunnen adviseren over wat het beste gedaan kan worden.

Toon filters
Medpets maakt gebruik van cookies.   -   sluit