> EHBO bij huisdieren

EHBO bij huisdieren

EHBO bij huisdieren

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Juist in en om het huis gebeuren de meeste ongelukjes. Hieronder leest u meer over hoe u kleine wondjes bij honden, katten, konijnen en paarden snel kunt behandelen of verergering kunt voorkomen. Het is een prettig idee om alle eerste hulp-benodigdheden voor uw huisdier bij de hand te hebben, dit kan veel stress schelen op het moment dat de EHBO-doos daadwerkelijk nodig is.

EHBO bij hond en kat

Kleine, oppervlakkige wondjes kunt u het beste behandelen met een kalmerende, desinfecterende crème, zoals Vetramil honingzalf. Om te voorkomen dat de hond of kat de verwonding verergert door eraan te likken of te krabben, kunt u kiezen om uw dier een Medical Pet Shirt aan te doen. Deze zijn verkrijgbaar voor honden, katten en konijnen. Ook kunt u een Anti-lick strip, Chewy NoNo Spray, Sensipharm Bitterspray of de Comfy Cone gebruiken om te voorkomen dat uw hond of kat aan zijn wond zit.

Wondverband

Als uw viervoeter op straat in glas of een ander scherp voorwerp trapt, kan er een lelijke verwonding ontstaan aan een of meerdere zoolkussentjes. Dat bloedt vaak heftig. Als eerste hulp kunt u zelf een noodverband aanleggen met Powerflex verband. Raadpleeg vervolgens zo snel mogelijk uw dierenarts.

Hondenschoen

Omdat de hondenpoot nog enkele dagen na een verwonding pijnlijk kan zijn, is het dragen van een beschermende hondenschoen zoals een Walker of Mikki hondenschoen erg prettig voor de hond. Het is nog beter om te voorkomen dat de voetzooltjes van uw hond gewond raken en voor een wandeling beschermende potenwax op de zoolkussentjes te smeren.

Paarden

Het overkomt ieder paard wel eens: een pees-, spier- of gewrichtsblessure. Dan is het belangrijk dat u er als paardeneigenaar snel bij bent. U kunt bij lichte spier- of peesblessures Vertargil gebruiken.

Desinfecteren en beschermen

Kleine verwondingen kunnen snel ontstoken raken en voor u het door heeft, staat uw paard met een dik been. Het is belangrijk direct na de verwonding de wond goed uit te spoelen en te ontsmetten. Dit kan met bijvoorbeeld Dettol of Betadine. Daarna kunt u de beschadigde huid goed beschermen met een verband van Gamgee wondverband en Powerflex. Hiermee kunt u ook de diepere verwondingen voorlopig verbinden in afwachting van de komst van een dierenarts. Oudere verwondingen helen mooi met Dermiel Wondspray.

Konijnen

Myiasis

Myiasis is een aandoening die nog wel eens bij konijnen voorkomt in de zomer. Vliegen kunnen bij warm weer eitjes leggen in het konijnenhok. Uit deze eitjes komen maden die zich vervolgens onder de staart voeden met de zachte ontlasting van het konijn. Als dit niet op tijd gezien wordt, heeft het grote, diepe, pijnlijke wonden tot gevolg. Uiteindelijk kan het een fatale afloop hebben voor het konijn. Het is daarom belangrijk dit te voorkomen!

Voorzorgsmaatregelen

Houd vliegen weg bij het konijnenhok met de Bio Vliegenval. Zorg dat uw konijn niet te dik wordt. Een te dik dier kan zichzelf namelijk moeilijk schoonhouden. Supreme Science Selective is een volledig voer dat uw konijn in een goede conditie houdt. Daarnaast is onbeperkte toegang tot vers hooi essentieel. Controleer uw konijn in de zomer dagelijks op de aanwezigheid van maden en verwijder eventueel aanwezige plakpoep.

Mocht het onverhoopt gebeuren dat u toch maden vindt, raadpleeg dan direct uw dierenarts. Voor de nabehandeling van kleine wondjes kunt u Dermiel Wondzalf gebruiken. Met Critical Care, Protexin Bio-Lapis en Multi-Vit Knaagdier ondersteunt u uw konijn extra tijdens het herstel.

Heeft u vragen over EHBO of wondverzorging bij uw huisdier? Neem dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 - 57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl

Deel dit artikel