> Is er speciaal voer voor mijn kat met diarree?

Is er speciaal voer voor mijn kat met diarree?

Is er speciaal voer voor mijn kat met diarree?

Elke kat heeft weleens last van diarree. Je wilt niet altijd meteen naar de dierenarts. Wat kun je zelf doen om je kat met diarree te ondersteunen? Dat bespreken we hier!

Wat is de oorzaak van diarree bij katten?

Diarree bij een kat kan verschillende oorzaken hebben:

  • Stress: Stress heeft een grote invloed op het functioneren van het maag-darmkanaal. Het kan makkelijk leiden tot diarree klachten.
  • Wormen en andere parasieten: Wormen en parasieten als Giardia kunnen dunne ontlasting veroorzaken bij een kat.
  • Darmvirussen: Een darmvirus zoals een rota- of coronavirus kan diarree veroorzaken.
  • Voedselovergevoeligheid: Een allergie of intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen kan leiden tot diarree klachten.
  • Chronische ontsteking in de darmen: Een chronische ontsteking in de darmen, meestal op basis van een auto-immuunziekte, kan ook zorgen voor diarree.
  • Een darmtumor: Bij katten komt kanker in de darmen voor, zoals maligne lymfoom, wat voor diarreeklachten kan zorgen.

Hoe kan ik diarree bij mijn kat stoppen?

Hoe je een kat met diarree kunt ondersteunen is afhankelijk van de oorzaak van de diarree. Je kunt zelf vaak ondersteunen met speciale voeding of supplementen.

Speciaal voer voor een kat met diarree

Er zijn speciale dieetvoedingen ontwikkeld voor katten met diarree klachten, zoals de Royal Canin Gastrointestinal Kat. Hier zijn verschillende varianten van, zoals ook een variant voor katten die last hebben van haarballen of verstopping. Voor kittens is er speciaal de Gastrointestinal kitten die zo is afgestemd dat het voer makkelijk verteerbaar is, maar wel voldoende eiwitten en voedingsstoffen bevat voor een goede groei.

Supplementen voor een kat met diarree

Je kunt een kat met diarree vaak ook ondersteunen met supplementen naast een licht verteerbare voeding. Supplementen kunnen de darmflora ondersteunen en het slijmvlies van de darm helpen herstellen.

Supplementen die je kunt inzetten bij acute diarree bij je kat zijn bijvoorbeeld Pro-Kolin Advanced, Enteromicro Complex of Canikur Pro.

Heeft je kat een verminderde weerstand of regelmatig diarree klachten, dan kunnen supplementen als Puur Probiotic en Excellent Cat Parex langdurig ondersteuning bieden.

Je kat met diarree ontwormen

Als je kat een grote kans heeft op een wormbesmetting, dan kunnen wormen de oorzaak zijn van de diarree. Je kat ontwormen kan dan een goede eerste stap zijn. Ontworm je kat alleen als hij niet echt ziek is van de diarree. Is je kat ziek? Ga dan eerst naar je dierenarts.

De diarree gaat niet over

Als je zelf de diarree van je kat gaat ondersteunen, dan moet je toch wel binnen 3-5 dagen verbetering zien. Gebeurt dit niet of wordt je kat zieker? Gaat je kat ook braken? Dan moet je ter controle naar je dierenarts. Dan is er vaak meer aan de hand en is aanvullend onderzoek of een uitgebreidere behandeling noodzakelijk.

Mijn kat heeft last van diarree en braken

Als je kat niet alleen diarree heeft, maar ook braakt, dan moet je niet te lang wachten met een bezoek aan de dierenarts. Zeker als je kat niet meer wil eten is er sprake van een spoedgeval. In tegenstelling tot honden kunnen katten niet vasten. Als je kat niet eet kan je kat last krijgen van leververvetting waardoor je kat nog zieker wordt. Neem dus contact op met je dierenarts als je kat braakt.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Nooit iets missen?

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel