Standaard snacks

Bij de opvoeding of training van jouw hond zijn er twee dingen belangrijk. Je moet, één, laten zien wie de baas is en, twee, te allen tijde koekjes bij je hebben.

Beloning als extra stimulans

Niet iedere hondeneigenaar is fan van het belonen met voedsel, maar bij veel honden kan het een extra stimulans zijn om goed op te letten. Bij de training gaat het natuurlijk wel om leren en niet om snoepen, dus zorg voor kleine hapjes als beloning, zoals Royal Canin Educ of Royal Canin Energy. Daarnaast is het belangrijk dat de hondenkoekjes of brokjes niet te lastig te kauwen zijn, want anders is het iedere keer wel erg lang wachten. Niet alle koekjes zijn dus geschikt voor het opvoeden. Kies voor zachte snacks, in plaats van droge, de meeste honden vinden zachte koekjes lekkerder en doen dan meer hun best bij de training.

Extra motiveren

Tijdens het trainen van een hond, kan het belonen veel helpen om hem goed te laten luisteren. Er zijn daar heel lekkere snacks voor. Het koekje moet jouw hond extra motiveren. Dus geef jouw hond niet zijn gewone dagelijkse voeding of snoepje, al is dat bij sommige leergierige honden al voldoende. Zij hebben minder motivatie nodig, omdat ze graag leren.

Beloon met aandacht

De eigenwijze hond kan het best iets krijgen wat jij hem anders nooit geeft, zodat hij er echt wat voor over heeft om dat koekje te krijgen en dus flink zijn best te doen. Een beloning is niet alleen een snack, maar ook interactie tussen baas en hond. Geef jouw hond dus, naast het lekkers, ook eens een keer een aai of een dikke knuffel als hij braaf is geweest. Een hond doet graag zijn best voor iets wat hij heel lekker of fijn vindt.

Conditioneren

Deze manier van trainen werd bewezen door de Russische onderzoeker Ivan Pavlov, die een hond eerst een belletje liet horen en hem vervolgens wat lekkers liet zien, ruiken en eten, waardoor de hond ging kwijlen van genot. Toen hij dit een aantal dagen had herhaald; belletje-eten-kwijlen, was alleen het horen van het belletje genoeg om de hond te laten kwijlen. Zo werkt de opvoeding van een hond, alleen vervangen wij het belletje door een commando als 'zit', 'lig' of 'af'. De hond verbindt het commando aan het krijgen van een beloning en laat daarom het gewenste gedrag zien.

Verantwoorde beloning

Koekjes zijn makkelijk te vervoeren en lekker voor iedere hond. Kies bij het kopen van hondenkoekjes wel een soort die goed is voor jouw hond, met gezonde bestanddelen. Voor honden met allergie is bijvoorbeeld TROVET Multi Purpose Treats MHT (Hydrolysed Protein) Hond vaak een geschikt product. Steek altijd een paar hondenkoekjes in jouw zak voordat je gaat wandelen met de hond, dan is het altijd mogelijk om goed gedrag te belonen en de hond te bevestigen dat het loont om braaf te zijn. Verwen de hond of gebruik de koekjes om te trainen en te spelen. Je zult versteld staan wat hij allemaal kan leren en doet voor een lekker hondenkoekje! Honden zullen zich verheugen op hun dagelijkse koekje als beloning en daarom iedere dag weer hun best doen.

Toon filters