> Anti-vlooienmiddelen voor hond en kat

Anti-vlooienmiddelen voor hond en kat

Anti-vlooienmiddelen voor hond en kat

Voor de bestrijding van vlooien bij hond en kat zijn er vele middelen verkrijgbaar, waardoor u wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Voor een effectieve en veilige bestrijding van vlooien is het echter belangrijk dat u een geschikt product met de juiste werkzame stof kiest. In dit artikel hebben we daarom de verschillende mogelijkheden en meest voorkomende werkzame stoffen voor u op een rijtje gezet.

Anti-vlooienmiddelen voor de hond

Spot on of vlooiendruppels

Spot on producten (een pipet met vloeistof die op de huid gedruppeld moet worden), zoals Advantage voor de hond, genieten de meeste bekendheid. Veel anti-vlooiendruppels voor de hond bieden tegelijkertijd bescherming tegen teken. Spot on producten met een dergelijke dubbele werking zijn onder andere Advantix, Pulvex, Prac-tic en Frontline Combo en Frontline Spot On.

Vlooienbanden

Vlooienbanden zijn verkrijgbaar in vele verschillende soorten en prijsklassen. Een effectieve, langdurige werkzame anti-vlooienband is de Seresto band voor de hond. Deze anti-vlooienband is tot 8 maanden werkzaam en biedt tevens bescherming tegen teken.

Anti-vlooienspray

Een derde mogelijke behandelingen tegen vlooien is met een spray, zoals Defendog (alleen voor de hond) of Frontline Spray (geschikt voor hond en kat). Deze sprays dienen op de vacht van het dier te worden aangebracht, waarna ze intrekken en hun werkzaamheid afgeven. Anti-vlooiensprays zijn effectief, gebruiksvriendelijk en in het geval van Frontline Spray ook toepasbaar op jonge pups en kittens.

Anti-vlooienshampoos

Er zijn ook diverse shampoos tegen vlooien verkrijgbaar. Deze zijn echter alleen geschikt als aanvullend middel bij de bestrijding van vlooien, omdat ze slechts korte tijd werkzaam zijn en dus geen volledige bescherming bieden.

Anti-vlooienmiddelen voor de kat

Spot on of vlooiendruppels

Ook voor katten zijn er zogenaamde spot on producten verkrijgbaar. Een effectief en daardoor zeer populair product is Advantage voor de kat. De overige vlooiendruppels voor de kat die op onze website verkrijgbaar zijn, bieden tevens bescherming tegen teken. Frontline Spot On en Frontline Combo, Eliminall en Fiprospot zijn enkele voorbeelden van spot on producten met een gecombineerde aanpak.

Vlooienbanden

Sinds enige tijd is er voor katten ook een anti-vlooien en tekenband verkrijgbaar: Seresto voor de kat. Deze band kent een werkzaamheid tot maar liefst 8 maanden en is daarmee een efficint en effectief alternatief voor de andere producten.

Behandel de omgeving van uw huisdier

Voor een effectieve bestrijding dient u ook de ligplaatsen van uw huisdier alsmede de directe omgeving te behandelen. Hiervoor zijn diverse omgevingssprays beschikbaar zoals Bolfo Fleeguard Spray en Indoor-X Ongediertespray. De omgeving waarin uw hond of kat het meest verblijft zult u ook regelmatig grondig moeten stofzuigen. Maar liefst 99% van de vlooien bevindt zich namelijk in de omgeving en niet p uw huisdier.

Werkzame stoffen in anti-vlooienmiddelen

De werkzame stoffen in een anti-vlooienmiddelen geven het product zijn specifieke werkzaamheid. De aan- of afwezigheid van bepaalde stoffen bepaalt bijvoorbeeld of een product ook tegen teken beschermt of ook de vlooienlarven doodt. Voordat u een anti-vlooienmiddel voor uw hond of kat aanschaft, is het daarom raadzaam om na te gaan wat de werkzame stoffen zijn en wat u wilt bereiken.

Fipronil

Veel anti-vlooienmiddelen bevatten fipronil waardoor dit veruit de bekendste werkzame stof is. Een product met als werkzame stof fipronil i.c.m. (s)-metopreen doodt de volwassen vlo en de eitjes op het dier. Beide stoffen hebben geen omgevingswerking. Producten op basis van fipronil zijn Frontline Combo en Spot-on, Effipro Spot-on en Spray, Eliminall, Fiprospot, Flevox en Pestigon.

Permethrine (giftig voor katten!)

Een enkelvoudige toediening doodt vlooien en beschermt tegen herbesmetting door vlooien gedurende twee tot vier weken na behandeling. Producten met de werkzame stof permethrine zijn bijvoorbeeld Pulvex, Advantix en Defendog Spray.

Imidacloprid

Een middel met als werkzame stof imidacloprid doodt de vlooien snel en heeft een omgevingswerking doordat het ook de larvale stadia (niet in de cocon) doodt. Advantage en Advantix bevatten imidacloprid.

Lufenuron

Lufenuron wordt via een tablet aan uw huisdier gegeven. De vlooien nemen tijdens het zuigen van bloed lufenuron op en geven dit door aan hun eieren. Als gevolg hiervan wordt de ontwikkeling van de larvale chitine structuur, een essentieel proces voor de ontwikkeling van vlooien en de ontwikkeling van levensvatbare nakomelingen, geblokkeerd. Kortom de vlooien op het dier worden niet gedood, maar er wordt wel voorkomen dat er nieuwe vlooien komen. De tabletten van Program bevatten lufenuron en zijn uitsluitend verkrijgbaar bij uw dierenarts.

Heeft u nog vragen over middelen tegen vlooien voor hond of kat? Neemt u dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 - 57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies.   -   sluit