> Zwemmen met je hond

Zwemmen met je hond

Zwemmen met je hond

Wat is er fijner met dit warme weer dan je trouwe viervoeter lekker te laten afkoelen door te zwemmen?

Zwemmen is een hele goede manier om je hond af te laten koelen. Het is echter niet verstandig om je hond zo maar overal te laten zwemmen.

Waar mag mijn hond zwemmen?

Ten eerste mogen honden niet overal zwemmen. Het is dus goed om je van te voren goed te informeren of je hond er mag zwemmen. Er zijn verschillende losloopgebieden met een hondenzwemvijver of hondenstrand waar je met je hond terecht kan.

Een overzicht van alle stranden en losloopgebieden met water waar je honden mogen zwemmen vind je op hondenlosloopgebied - Doggydating.

Zwemwaterkwaliteit

Het is daarnaast heel erg belangrijk om de kwaliteit van het zwemwater in de gaten te houden. Helaas overlijden elk jaar nog honden aan blauwalg en botulisme. Zwemmen in warm, stilstaand water is hierbij het grootste risico. Ook de ziekte van Weil vormt nog steeds een gevaar voor honden.

Met de temperaturen zoals ze nu zijn kan de atertemperatuur snel oplopen en krijgen bacteriën en algen snel de kans om zichzelf te vermeerderen.

Blauwalgen zijn bacteriën die lijken op wier. Ze geven een olieachtige en vaak stinkende laag op het water. Deze blauwalgen kunnen een gevaarlijk zenuwgif produceren dat al binnen enkele uren dodelijk kan zijn. De eerste symptomen zijn vaak braken, diarree, spierzwakte, trillen en epileptiforme aanvallen. Belangrijk te weten is dat er geen tegengif bestaat! Een symptomatische behandeling is het enige wat de dierenarts voor je hond kan betekenen.

Ook botulisme wordt veroorzaakt door bacteriën die een zenuwgif produceren. Watervogels en vissen kunnen makkelijk besmet raken en sterven. De kadavers kunnen het water besmetten met alle risico’s voor alle dieren die vervolgens in dit water zwemmen. Symptomen ontstaan vaak pas na enkele dagen, denk aan braken, diarree en de kenmerkende verlammingsverschijnselen. Ook voor botulisme geldt dat er geen tegengif is. Dieren kunnen wederom alleen symptomatisch worden behandeld door de dierenarts.

De ziekte van Weil is een infectie die honden kunnen oplopen door contact met water dat door rattenurine is besmet. Honden kunnen tegen de ziekte van Weil worden ingeënt. Deze vaccinatie moet jaarlijks worden herhaald. Gevaccineerde honden kunnen de ziekte wel krijgen, maar worden minder ernstig ziek en hebben een betere overlevingskans.

Vermijd zo veel mogelijk plekken met stilstaand water.

Gelukkig zijn er instanties die nauwkeurig bijhouden op welke plekken je veilig kunt zwemmen.

Veilige zwemlocatie

Kijk ook altijd of het water op andere manier veilig is. Kan je hond zelf uit het water komen? Staat er geen sterke stroming door bijvoorbeeld een gemaal of afvoerbuis? Zijn er niet te veel boten? Ligt er niet te veel rotzooi op de bodem waar je hond zich aan kan beschadigen?

Heb je een hond die goed kan zwemmen en het graag doet? Ga dan zeker met warm weer lekker met je hond het water in, maar zorg dus altijd dat je voorbereid op pad gaat!

Zorg altijd voor veilig drinkwater!

Zorg ook altijd dat je voldoende, veilig drinkwater bij je hebt waar je hond van kan drinken ter voorkoming dat je hond van zeewater gaat drinken of van vervuild stilstaand water.

Er zijn tegenwoordige handige hulpmiddelen waarmee je je hond ook buiten de deur makkelijk kunt laten drinken. Denk aan de Trixie Friends on Tour Thermosfles of de Popware Travel Cup met Karabijnhaak of met flesjeshouder . Ook heb je de Beeztees Draagbare Drinkfles met koord . Kortom, keuze genoeg.

Deel dit artikel