> Mijn hond heeft staar

Mijn hond heeft staar

Mijn hond heeft staar

Bij honden kan staar voorkomen. Het kan hier gaan om echte staar ofwel cataract. Dit wordt ook wel grauwe staar genoemd. Naast grauwe staar wordt ook wel eens gesproken over groene staar. Dit is een symptoom van een ernstige oogaandoening, namelijk glaucoom. Het is dus goed dat je weet wat het verschil is en wat je moet doen in beide situaties. Om dit uit te leggen is het nodig dat je weet hoe het hondenoog is opgebouwd.

Hoe ziet het hondenoog er uit?

Om te weten waar het probleem ligt als het over staar gaat, is het belangrijk dat je een beetje weet hoe het oog van een hond in elkaar zit. Van buiten naar binnen heb je: Het hoornvlies - de voorste oogkamer - de iris met een opening (de pupil) - de achterste oogkamer - de lens - het glasachtig lichaam - het netvlies. Vanuit het netvlies ontstaat de oogzenuw.

Oogdoorsnede

Grauwe staar of cataract bij je hond

Als het gaat over echte staar, dan hebben we het over een vertroebeling in de lens. De lens heeft als functie om binnenkomende beelden scherp te krijgen op je netvlies. Hiervoor moet de lens wel helder zijn. Bij dieren vindt bij het ouder worden ook een verouderingsproces plaats in de lens. Hierdoor wordt de lens wel waziger, maar dit geeft geen blindheid.

Als er abnormale troebeling van de lens ontstaat spreken we echt van cataract of grauwe staar. Dit kan aangeboren zijn, dus op jonge leeftijd ontstaat, of op latere leeftijd ontstaan. Suikerziekte is ook een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van staar op latere leeftijd. Er zijn nog meer aandoeningen waarbij staar kan ontstaan, zoals retina degeneratie en progressieve retina atrofie (PRA). Om te kunnen bepalen of de staar in aanmerking komt om operatief te worden behandeld is het belangrijk dat deze aandoeningen door een oogspecialist worden uitgesloten.

Groene staar bij een hond

Bij groene staar is er sprake van een hele andere aandoening, namelijk glaucoom. Dit is een aandoening van het oog waarbij er een verhoogde oogdruk is in de oogbol. Dit is pijnlijk en kan resulteren in blijvende blindheid van het oog. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk te behandelen.

Er is altijd een bepaalde druk in het oog, anders zou de oogbol slap zijn en indrukbaar. Deze druk wordt constant gehouden door een geregelde aanmaak en afvoer van het zogeheten kamervocht. Als de afvoer van het kamervocht wordt verstoord neemt de druk toe en dit resulteert in glaucoom. Er zijn hondenrassen waar dit aangeboren voorkomt. We spreken dan van primair glaucoom. We kennen dit bijvoorbeeld bij de Flatcoated Retriever, de Siberische Husky en de Bouvier. Het kan ook ontstaan door andere problemen in het oog, dus secundair. Denk dan aan ontstekingen in het oog, lensluxatie, bloedingen in het oog, trauma, tumoren, etc. Glaucoom is te herkennen aan een plotselinge witblauwe waas over het oog, dus niet in de lens. Door de druk zijn ook vaak de bloedvaatjes op het oogwit opgezet en is de pupil vergroot. Het oog is vaak pijnlijk, dus dit kun je vaak ook merken aan je hond. Zie je dus ineens een waas over het oog? Ga dan zo snel mogelijk naar je dierenarts!

Kan staar worden behandeld?

We zullen het hier hebben over de behandeling van de echte, dus grauwe staar. Deze vorm is niet pijnlijk voor je hond. Vaak ontstaat het ook geleidelijk, waardoor je hond zich in de loop van de tijd aan kan passen aan minder zicht. Honden gebruiken meer hun neus en oren en kunnen daarom prima functioneren met minder zicht. Veel baasjes merken niet eens aan hun hond dat hij minder ziet. Zeker als de staar aangeboren is weten honden niet beter en functioneren vaak helemaal normaal. Als de staar plotseling ontstaat, dan kan het wel langer duren voordat een hond zich aan de situatie van minder zicht heeft aangepast. Soms blijft de hond in dit geval onzeker. Dit kan een reden zijn om voor een behandeling te kiezen. Ook als een hond bijvoorbeeld zicht nodig heeft vanwege de functie van hulphond.

De enige behandeling is het operatief verwijderen van de troebele lens inhoud. Maar het is dus een beetje afhankelijk van de situatie of een hond met staar al dan niet moet worden geopereerd. Heeft je hond totaal geen last van de ogen of de blindheid, dan is een operatie niet per se nodig.

Ook de conditie van het oog speelt een rol bij de keuze om al dan niet te behandelen. Operatie van de staar is alleen zinvol als de rest van het oog in goede conditie is. Het netvlies moet dus goed functioneren, anders zal de hond na een operatie nog steeds blind zijn. Dan brengt een operatie onnodig risico met zich mee en levert het geen resultaat op.

Als wordt besloten tot een operatieve behandeling is het belangrijk je goed te laten informeren over de nabehandeling en je hond tijdig te laten wennen aan een kraag.

Is staar te voorkomen bij mijn hond?

Als de staar aangeboren is, is dit vaak niet te voorkomen. Als je hond een aandoening krijgt die staar kan veroorzaken, zoals suikerziekte, kan staar alleen worden voorkomen als snel een adequate behandeling wordt ingesteld. Eenmaal gevormde staar zal niet meer oplossen.

Als we het hebben over staar door de normale lens veroudering, dan zijn er wel producten die kunnen ondersteunen. Producten die hierbij ingezet kunnen worden zijn de VT Phak Siroop en de Sitalan. Deze laatste is er in de vorm van Sitalan tabletten en de Sitalan Orale Suspensie. Deze producten kunnen helpen het verouderingsproces te vertragen.

Heb je vragen over staar bij honden of over de verzorging van de ogen van honden? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Nooit iets missen?

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel