> Ontwormen van pups

Ontwormen van pups

Ontwormen van pups

Wist je dat pups al besmet kunnen raken met wormen voordat ze geboren zijn? Dit kan namelijk al in de baarmoeder als de moederhond besmet is en later ook via de moedermelk. Om jouw pasgeboren pup te beschermen tegen wormen, ontworm je jouw pup met regelmaat. Er zijn speciale ontwormingsproducten die geschikt zijn voor pups. Lees in deze blog alles over de ontworming van jouw pup!

Waarom is ontwormen van je pup zo belangrijk?

Bij pups is het extra belangrijk dat je ze met regelmaat ontwormt. Pups kunnen namelijk al besmet worden met wormen in de baarmoeder, als de moederhond wormen heeft. Na de geboorte kunnen ze besmet worden via de moedermelk. Buiten komen pups in contact met wormeitjes of larven via de aarde, via de besmette ontlasting van andere dieren en door het eten van prooidieren, slakken of rauw vlees. Daarnaast kan een vlo ook jouw pup besmetten met wormen. Wormen zijn niet alleen vervelend voor je pup. Jij als baasje kan ook besmet raken met wormen. Genoeg redenen dus om jouw pup op tijd te ontwormen.

Soorten wormen

Er zijn verschillende soorten wormen, zoals spoelwormen, lintwormen, haakwormen, zweepwormen, longwormen en hartwormen. Bij pups is de invloed van een spoelworminfectie het grootst. Met deze wormen kan de pup al besmet worden in de baarmoeder en via de moedermelk. Daardoor is het belangrijk om al op jonge leeftijd met regelmaat te ontwormen.

Symptomen van wormen bij je pup

Wormen geven niet altijd symptomen. Er zijn verschillende soorten wormen waar jouw pup besmet mee kan raken. De ernst van de klachten hangt af van de wormsoort, de mate van besmetting en de gezondheid van jouw pup. Klachten kunnen variëren van braken, diarree, verminderde eetlust, een dikke buik tot een groeiachterstand. Bij jonge honden is een darmafsluiting ook een gevaar, als er veel volwassen wormen in de darmen zitten. Als je hond besmet is met lintwormen, kun je soms ‘rijstkorreltjes’ terugvinden in de ontlasting.

Hoe vaak je pup ontwormen?

Het advies is om jouw pup tot de leeftijd van 6 maanden vaker te ontwormen dan volwassen honden. Bij pups is het advies om vanaf 2 weken leeftijd, zowel moederhond als de pups, elke 2 weken te ontwormen tot 2 weken na het spenen. Hierna ontworm je jouw pup maandelijks tot de leeftijd van 6 maanden. Vanaf 6 maanden leeftijd is de wormwijzer een fijn hulpmiddel om de ontwormfrequentie te bepalen.

Welke producten zijn geschikt voor ontworming

Er zijn verschillende soorten ontwormingsproducten. Echter zijn niet alle middelen geschikt om aan pups te geven. Lees dus altijd goed de bijsluiter of een product gegeven mag worden aan een pup. Producten die bijvoorbeeld gegeven mogen worden zijn de Drontal pup en de Vitaminthe Pasta. Deze pasta heeft een speciaal opzetstukje voor pups.

Wil je nog meer informatie over het ontwormen van jouw hond? Lees dan het artikel: ‘Hoe vaak geef je jouw hond een wormenkuur’ of neem contact op met ons veterinair team, via dierenarts@medpets.nl.

Nooit iets missen?

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel