> Lintworm bij hond en kat

Lintworm bij hond en kat

Lintworm bij hond en kat

Er zijn verschillende soorten wormen die onze hond en kat kunnen plagen met ieder zijn eigen symptomen. In dit artikel leest u alles over de besmetting met en symptomen en behandeling van een lintworminfectie bij hond en kat.

Lintwormen

De meest voorkomende lintworm bij de hond en de kat is de Dipylidium caninum. Deze hecht zich vast in de darmen met een mondstuk (tanden). De staart van de lintworm bestaat uit verschillende segmenten (proglottiden). Deze segmenten laten los en komen met de ontlasting mee naar buiten. Ze zijn gevuld met eieren en lijken op een rijstkorreltje.

Besmetting

De eieren van de lintworm zijn niet besmettelijk voor zoogdieren. Maar vlooienlarven eten de eitjes wel en in de vlo ontwikkelt zich een lintwormlarve. Een hond of kat kan vervolgens besmet raken met de lintworm door het inslikken van een vlo, bijvoorbeeld als hij bijt of likt op de plek waar een vlo hem gebeten heeft. In de darmen van de hond of kat ontwikkelt de lintwormlarve zich tot volwassen lintworm. Deze hele levenscyclus duurt 3 weken.

Symptomen

Symptomen van lintwormbesmetting zijn:

  • Jeuk aan de anus
  • Rijstkorreltjes rond de anus
  • Bij een ernstige besmetting kan vermagering optreden

Behandeling

Lintwormen bij honden en katten kunnen bestreden worden met wormenkuren als Drontal Dog en Drontal Cat, Milbemax voor honden of katten.

Preventie

Aangezien de vlo een essentieel onderdeel uitmaakt van de levenscyclus van de lintworm, kan een besmetting bij hond en kat voorkomen worden door vlooien te bestrijden. U vindt geschikte producten hiervoor in de categorie 'Vlooien - Teken' bij de hond en kat.

Deel dit artikel