> Het houden van een konijn als huisdier

Het houden van een konijn als huisdier

Het houden van een konijn als huisdier

Aanschaf van een konijn

Voordat je een konijn gaat aanschaffen, is het belangrijk om te bedenken of een konijn bij je past. Konijnen zijn echte groepsdieren en het is dus verstandig om minimaal 2 konijnen aan te schaffen. Heb je daarnaast tijd voor de verzorging van de konijnen en is er voldoende ruimte beschikbaar om de konijnen genoeg leefruimte te geven? Alleen een hok is niet voldoende. Konijnen moeten kunnen rennen en springen.

Konijnen kunnen daarbij allergische reacties geven bij mensen. Het is dus handig om dit van te voren uit te zoeken. In dit artikel kom je meer te weten over konijnen en wat er komt kijken bij het houden van een konijn als huisdier.

Konijn vs. knaagdier

Het konijn (Oryctolagus cuniculus) is een zoogdier, dat behoort tot de orde der haasachtigen (Lagomorpha). Konijnen behoren niet tot de knaagdieren, al wordt dit vaak gedacht.

Knaagdieren beschikken in het bovenste deel van het gebit over maar twee snijtanden terwijl haasachtigen er vier hebben, waarvan de twee stifttanden achter de bovenste snijtanden staan. Het is de enige soort uit het geslacht. Het konijn werd al in de Romeinse tijd gedomesticeerd. Eerst werd het dier gehouden voor het vlees en de vacht, later ook als gezelschapsdier.

Leefwijze

Konijnen zijn groepsdieren. Ze leven niet graag alleen: houd daarom liefst konijnen samen in een voldoende groot hok. Een mannetje en een vrouwtje is meestal de beste combinatie. In dat geval moet tenminste het mannetje gecastreerd worden om jongen te voorkomen. Daarnaast wordt het ook geadviseerd om het vrouwtje te castreren i.v.m het voorkomen van baarmoederproblemen op oudere leeftijd. Twee niet gecastreerde mannetjes gaan vrijwel altijd vechten als ze ouder worden. Ook bij een combinatie van twee ongecastreerde vrouwtjes gebeurt het dat de dieren als ze volwassen zijn plotseling gaan vechten onder invloed van hormonen. Twee gecastreerde konijnen van hetzelfde geslacht kunnen soms ook goed samenleven mits ze elkaar van jongs af aan kennen en er genoeg ruimte aanwezig is. Zet nooit twee vreemde volwassen konijnen zomaar bij elkaar, ze kunnen elkaar flink verwonden.

Ruwvoer, groenten en hardvoer

Een konijn is een planteneter en heeft behoefte aan veel vezels. Ruwvoer, zoals hooi, bestaat voornamelijk uit vezels. Geef jouw konijn daarom elke dag onbeperkt hooi. Stro bevat ook veel vezels, maar heeft minder voedingswaarde. Ook in gras en groenten zitten vezels, wen jouw konijn hier langzaam aan om diarree te voorkomen. Niet elke groente is geschikt, van gasvormende groenten zoals kolen, prei en dergelijke kan jouw konijn erg ziek worden. Witlof, andijvie, wortelloof, radijsblad of een stukje wortel kun je wel aan jouw konijn voeren. Let er hierbij op dat je jouw konijn er langzaam aan laat wennen. Fruit en droog brood zijn weliswaar lekker, maar dikmakers. Daarnaast bevatten ze veel suikers die niet goed door het maag-darmkanaal verwerkt kunnen worden. Het gezondst is het om, naast hooi, ook brokjes te geven. Bij Medpets.nl is voeding van onder andere Supreme Science Selective te koop. Een groot voordeel van dit uniforme voer is dat het konijn alle voedingsstoffen binnenkrijgt in de juiste verhouding. Bij het geven van een gemengde mix eten konijnen vaak selectief wat ze lekker vinden en krijgen zodoende niet alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Hoeveelheid

Een volwassen konijn heeft zo’n 20 gram per kg lichaamsgewicht brok per dag nodig. Beperk het voer tot deze hoeveelheid om overgewicht te voorkomen. Een actief buitenkonijn heeft meer voer nodig dan een rustig konijn die voornamelijk binnen in een hok verblijft. Weeg het konijn eventueel om zijn gewicht in de gaten te houden. Konijnen eten een deel van hun keutels, de zogenaamde blindedarmkeutels, direct uit de anus op. Dit verschijnsel heet Coprofagie. In deze ontlasting zitten onmisbare voedingsstoffen. Vind je deze zachte, glimmende trosjes keutels vaak terug in het hok, dan is de kans groot dat jouw konijn teveel brokjes krijgt.

Extra vezels en water

Konijnen vinden het lekker om op takken te knagen, bijvoorbeeld van wilgen. Dit geeft ze wat te doen, het is goed voor de tanden en het levert extra vezels op. Geef jouw konijn geen knaagsteen, deze bevat teveel kalk en kan blaasstenen veroorzaken. Een konijn moet onbeperkt vers water kunnen drinken. Je kunt dit geven in een drinkflesje of in een stevige stenen bak.

Hokverrijking

Het is belangrijk voor het dierenwelzijn om het hok van jouw konijn voldoende te verrijken om mentale uitdagingen te bieden. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een interactief voerspel. Deze producten kun je vinden in de categorie speelgoed voor konijnen.

Meest voorkomende aandoeningen bij het konijn

Een belangrijke aanwijzing over de gezondheid van jouw konijn zijn de keutels. Zijn deze klein en hard dan wijst dit op een naderende verstopping of te weinig eten. Te zachte, natte keutels wijzen op darmklachten. Vaak wordt dit veroorzaakt door verkeerde voeding. Ook andere gezondheidsproblemen, zoals olifantentanden (te lange tanden) en overgewicht, kun je deels voorkomen door een verantwoorde voeding met voldoende ruwvoer. Er komen twee gevaarlijke besmettelijke ziekten voor bij konijnen: myxomatose en VHD. Deze ziekten zijn vrijwel altijd dodelijk. Je moet jouw konijnen dan ook jaarlijks hiertegen laten inenten. Vrouwtjeskonijnen hebben op latere leeftijd een vrij grote kans op baarmoederkanker of -ontstekingen. Deze problemen zijn te voorkomen door voedsters, liefst rond de leeftijd van 6 maanden, te laten steriliseren. Raadpleeg in geval van ziekte of een vermoeden daarvan altijd jouw dierenarts. Als je konijn niet eet of niet keutelt, moet je dezelfde dag nog naar de dierenarts gaan: te lang wachten kan dodelijk zijn, en behandeling is vrijwel altijd nodig.

Je kunt meer informatie vinden over het aanschaffen van een konijn op de website van het LICG.

Deel dit artikel