Kattenhalsband - kattentuigjes

Je kat uitlaten, waarom zou je het doen? Wanneer je een binnenkat hebt en zijn wereld wat wil vergroten, bijvoorbeeld. Daarnaast kan een kattentuigje, zoals het Trixie Soft-Tuig met Riem, ook buitengewoon handig zijn als je hem wilt vervoeren naar de kattenoppas of de dierenarts.

Wanneer je kat gewoon buitenshuis zijn omgeving mag verkennen, is een tuigje geen must. Een halsbandje kan daarentegen wel een handige oplossing zijn voor je buitenkat. Zo wordt hij buitenshuis niet verward met zwerfkatten. Of wanneer je kat zonder halsbandje aan komt lopen bij een buurtbewoner; deze zal misschien niet opmerken dat hij al een thuis heeft en je kat (met de beste bedoelingen) kunnen adopteren.

Zoek je een halsband of tuigje voor je kat? Medpets heeft onder andere merken als Trixie, lief!, Rogz en Beeztees opgenomen in haar assortiment.

Tuigjes

Wil jij je kat uitlaten? Dat gaat niet zo gemakkelijk als dat je je hond zou uitlaten. Een hond bekijkt de wereld met zijn neus, een kat doet dat met zijn ogen. Hij voelt zich het veiligst als hij op een hoog punt naar zijn omgeving kan kijken. De meeste katten voelen zich daarom niet meteen veilig als ze naast jou, op de grond, moeten meewandelen. Laat daarom nooit zomaar ineens je kat uit, maar bouw het langzaam op. Dat kan aan de hand van de volgende stappen.

Stap 1. Het tuigje

Wanneer jouw kat nog nooit een tuigje heeft gedragen, is het verstandig om hem daar eerst aan te laten wennen. Laat je kat eerst kennismaken met het tuigje door hem eraan te laten snuffelen. Is dit oké? Dan kun je het tuig rustig bij je harige vriend omdoen. Wanneer hij het niks vindt, forceer dan niet en leg het tuig aan de kant. Later kun je het nog eens proberen. Als hij zich iets meer op zijn gemak voelt, kun je hem verwennen met een lekkere beloning. De truc is om je kat langzaamaan te laten wennen aan het tuig.

Stap 2. Lopen aan de riem

Blijf voorlopig nog even binnen. Wanneer jouw kat gewend is aan zijn tuig, kunnen jullie het samen lopen aan de riem oefenen. Loopt jouw kat een paar stappen met jou mee? Beloon hem dan direct. Begin de training met korte oefeningen van hooguit één minuut tot een paar minuten. Bouw dit langzaam op. Trek nooit aan het tuigje wanneer jouw kat iets doet wat jij niet wilt! Je kunt dan beter stoppen en hem belonen als hij weer mee loopt.

Stap 3. Naar buiten!

Voor echte binnenkatten die nauwelijks of niet buitenkomen is de buitenwereld eng. Begin daarom met wandelen in je eigen tuin of op een rustig moment bij jou in de straat. Doe de deur open en laat je kat rustig kennismaken met de omgeving buiten. Wanneer dit goed gaat, mag je je harige vriend belonen. Vindt je kat het leuk? Dan kunnen jullie elke dag een stapje verder gaan. Ook hier geldt: oefening baart kunst!

Er zijn eenmaal katten die niks van de buitenwereld willen weten. Mocht dit het geval zijn, laat je kat dan lekker binnen en biedt hem voldoende klim- en speelmogelijkheden.

Halsbanden

Het halsbandje dragen

Wil jij je kat graag een halsbandje, zoals de lief! Unisex Kattenhalsband, aandoen? Laat je viervoeter er dan langzaam aan wennen. Doe het bandje af en toe aan en geef je kat iets waarmee je zijn aandacht kan afleiden, zoals zijn favoriete snack of een boeiend speeltje. Laat je huistijger pas alleen met het halsbandje aan als hij er volledig aan gewend is. Sommige katten zijn binnen een mum van tijd gewend, bij anderen kan dat een tijdje duren. Houd kittens te allen tijde in de gaten met een bandje om!

Het juiste halsbandje

Realiseer je dat een goede halsband voor katten zodanig gemaakt is, dat je kat zich in noodgevallen moet kunnen bevrijden van het bandje. Bijvoorbeeld wanneer je kat vasthaakt achter een tak of een ander voorwerp. De enige halsbandjes die voor katten in aanmerking komen, zijn die met een veiligheidssluiting. Deze bestaan doorgaans uit een klikslotje dat loskomt door druk of een elastiekje dat uitrekt. Een kattenhalsband die niet kan kwijtraken, kan nooit veilig zijn voor je kat! Kies daarnaast voor de juiste maat; de halsband moet vrij strak zitten, maar niet té strak. Wanneer je maximaal 1 tot 2 vingers tussen de hals en de halsband kunt schuiven, heb je de ideale maat.

Toon filters