Dobermann

Dobermann

De Dobermann is middelgroot, krachtig en gespierd gebouwd. Ze zijn zwart of bruin, met een koperkleurige aftekening op borst, poten en kop. De Dobermann houdt van werken en moet een goed werkvermogen, moed en hardheid hebben en makkelijk te trainen zijn.

Rasbeschrijving Dobermann

Ras afkomst: Duitsland

Rasgroep: Pinschers en schnauzers, molossers, berg- en sennenhonden

Kleur

Het haar is hard, kort en dicht. Het ligt nauw, glad en gelijkmatig aan over het lichaam verdeeld. De kleuren zijn zwart of donkerbruin met een roestrode scherpe afgetekende zuivere brand. De tan aftekening zit op de voorsnuit, als een vlek op de wangen, boven de oogleden (wenkbrauwen), op de keel, twee vlekken op de voorborst, polsen, middenvoet en voeten, aan de binnenkant van de dij en benen en onder de staart.

Uiterlijke kenmerken

Lichaam

Vierkant gebouwd. Droge gespierde hals. Krachtige borst. De schoft is duidelijk zichtbaar. Korte, stevige rug. Goed ontwikkelde borstkas met licht gewelfde ribben. Afgeronde croupe. Opgetrokken buik.

Gemiddeld gewicht

40 tot 45 kg (Reu) 32 tot 35 kg (Teef).

Schofthoogte

68 tot 72 cm (Reu) 63 tot 68 cm (Teef).

Aanpak op de training

De Dobermann heeft een zeer eigenzinnig karakter en dat vraagt van zijn baas een zeer consequent optreden. De Dobermann heeft sowieso een baas met ervaring nodig, een Dobermann kan door verkeerde opvoeding neurotisch worden en dan erg angstig worden en zelfs gaan bijten. Wees altijd duidelijk en eerlijk tegen de Dobermann ook is het niet slim om de hond te gaan plagen of ophitsen tijdens het trainen. Dobermanns zijn geschikt om afgericht te worden, maar begin daar niet te vroeg mee en leg in het begin ook niet te veel druk op de hond. Forceer niets! Begin pas met het ‘echte werk’ als de hond iets ouder is.

Veel voorkomende symptomen

  • Kanker
  • Skeletafwijkingen
  • Dilatieve Cardiomyopathie (Hartziekte)

Hondensporten

De Dobermann is een actieve hond en voor meerdere hondensporten geschikt, pakwerk of politie werk is erg geschikt voor dit ras.

Dobermans zijn geschikt voor eigenaren die:

  • Een zeer goede en trouwe waakhond willen
  • De hond veel beweging kunnen bieden
  • Al meerdere honden hebben gehad

Producten voor Dobermanns