Service
Winkelwagen
Menu
Medpets is jarig! - Feestelijke deals tot 50% korting Lees meer

De aanpak van huidproblemen bij je hond

Steeds meer huisdieren hebben problemen met de huid. De klachten kunnen variëren van jeuk tot kale plekken, schilfering, roodheid en zelfs wonden. Het valt vaak niet mee om huidproblemen onder controle te krijgen. Dat komt omdat er veel verschillende oorzaken zijn van huidklachten.

hond-liggend-in-het-bos

Er zijn heel veel verschillende supplementen en huidverzorgende producten ontwikkeld om de huid en vacht van je hond te ondersteunen. Om te voorkomen dat je een product koopt wat helemaal niet werkt bij jouw dier is het verstandig eerst te achterhalen wat de oorzaak is van het probleem.

Hieronder bespreken we de stappen die je zou moeten doorlopen voor je hond met jeuk en huidklachten.

 

Relevante producten

Uitsluiten van vlooien en vlooienallergie

Vlooien zijn verreweg de belangrijkste oorzaak van jeuk en huidproblemen bij honden en katten. Zeker als je dier allergisch is voor vlooien, dan hoef je geen levende vlooien op je hond aan te treffen, maar heeft je dier toch jeuk. De jeuk zit vaak specifiek op de rug en bij de staartbasis. Een sluitende vlooienbehandeling met een geschikt product is nodig om deze oorzaak van jeuk uit te sluiten.

Bekijk ons uitgebreide assortiment vlooien- en teken producten voor honden.

Uitsluiten van infecties van de huid

Een geïnfecteerde huid kan ook jeuk veroorzaken. Als de normale huidbarrière verstoord raakt, dan kunnen bacteriën en gisten die standaard op de huid leven gaan overgroeien en voor bijkomende problemen gaan zorgen. Producten met chloorhexidine kunnen vaak helpen om deze overgroei weer te verhelpen. Dit zit bijvoorbeeld in shampoos als de Dr. Ann’s Chlorhexidine Shampoo. Je dierenarts kan een afdrukpreparaatje maken van de huid en dit onder de microscoop bekijken om te controleren of bacteriën en gisten inderdaad een rol spelen en te voorkomen dat je onnodig behandelt.

Uitsluiten van Mijtinfecties

Mijten kunnen ook zorgen voor huidproblemen. Denk aan de vachtmijten en schurftmijten, maar ook de jonge honden schurft (Demodex). De dierenarts kan afkrabsels maken van de huid en onder de microscoop bekijken of mijten aanwezig zijn. Zo ja, dan moeten deze met een geschikt product worden behandeld. Zeker in het geval van demodex kan de behandeling lastig zijn.

Uitsluiten van schimmelinfecties

Schimmels kunnen ook een oorzaak zijn van vachtproblemen. Meestal zonder jeuk, maar door bijkomende verstoringen van de huidbarrière kan zeker wel jeuk ontstaan. Schimmels moeten uitgesloten worden met een schimmelkweek door je dierenarts. Huidschimmels zijn moeilijk te behandelen, maar wel erg besmettelijk. Je wilt dus wel zeker weten of dit al dan niet een rol speelt in de klachten.

Als infecties van de huid zijn uitgesloten, komen de allergieën in beeld. Vlooienallergie komt dan vaak bij de eerste stap in het proces al aan de orde.

Uitsluiten van voedselallergie

Voedselallergie is niet de meest voorkomende allergie bij honden, maar wel een vorm van allergie waar diagnostische mogelijkheden voor zijn. Bij een voedselallergie reageert het dier op bepaalde eiwitten in de voeding. Dit kunnen zowel dierlijke als plantaardige eiwitten zijn.

Bij honden zijn de meest voorkomende eiwitten die een reactie geven:

  • Rund
  • Melkeiwit
  • Kip
  • Tarwe
  • Soja
  • Lam

Een voedselallergie kan uitgetest worden door middel van een eliminatiedieet. Dit is een dieet op basis van onbekende eiwitten voor een dier, of met gehydrolyseerde eiwitten. Gehydrolyseerde eiwitten zijn eiwitten die in kleine stukjes zijn geknipt. Hoe kleiner de stukjes, hoe minder de kans op een allergische reactie. Een veel gebruikt dieet met gehydrolyseerde eiwitten is de Royal Canin Anallergenic. Niet alle diëten met gehydrolyseerde eiwitten zijn geschikt als eliminatiedieet, omdat het woord hydrolyse dus niks zegt over de mate van hydrolysatie. Laat je dus altijd goed informeren door je dierenarts voordat je met een eliminatiedieet begint.

Bij een eliminatiedieet geef je dit dieet gedurende minimaal 6-8 weken. Als de jeukklachten minder worden, dan moet je na de eliminatieperiode weer ‘forceren’ met de oude voeding. Als de klachten dan weer terugkomen, dan is een voedselallergie bevestigd. Blijven de klachten weg? Dan heeft je hond geen voedselallergie.

Als een voedselallergie is vastgesteld kun je doorgaan met het dieet waarmee het eliminatiedieet is gedaan. Je kunt ook gaan zoeken naar een andere (vaak goedkopere) voeding waar je hond niet op reageert. Dit is meestal een hypoallergene voeding met gehydrolyseerde eiwitten, zoals de Vetality Hypoallergenic of Royal Canin Hypoallergenic. Ook een voeding met minder bekende eiwitten van 1 oorsprong kan een optie zijn, zoals de TROVET Hypoallergenic Horse (HPD) Hond of de Hill’s Derm Complete – Prescription Diet – Canine.

Atopie of omgevingsallergie

Een omgevingsallergie of atopie is een veel voorkomende allergie bij honden. Helaas ook meteen de lastigste vorm van allergie om te onderzoeken. De diagnose wordt namelijk gesteld op basis van uitsluiten van alle andere oorzaken van huidproblemen. Het is dus best een heel traject wat je dan moet doorlopen. Er zijn aanvullende diagnostische tests, zoals een bloedonderzoek of huidtest die de diagnose kunnen ondersteunen en kunnen helpen bij een behandeling.

De ondersteuning van een hond met huidproblemen

De behandeling van huidproblemen is voor een deel afhankelijk van de oorzaak. Je kunt een hond met huidproblemen wel altijd met bepaalde voeding of supplementen ondersteunen.

Honden ondersteunen met voeding

De Hill’s Prescription Diet Derm Complete is bijvoorbeeld een voeding die je bij huidproblemen kan geven, eigenlijk ongeacht de oorzaak van het probleem. Door de toevoeging van het Histaguard Complex en het gebruik van 1 dierlijke eiwitbron (ei) en 1 koolhydraatbron (brouwersrijst) helpt het de huid te ondersteunen terwijl het overgevoeligheidsreacties en allergieën helpt voorkomen.

De Vetality Skin Support – Hondenvoer kan ook een hele goede keuze zijn om de huid en vachtkwaliteit te verbeteren.

Honden ondersteunen met voedingssupplementen

Er zijn ook voedingssupplementen en huidverzorgingsproducten die je eigenlijk altijd kunt gebruiken bij jeuk en huidklachten. Denk aan de Puur Derma Pet’s Relief Atopi-3 en Redonyl Ultra.

Honden uitwendig ondersteunen

Uitwendig kun je ondersteunende shampoos en mousses inzetten, zoals de Douxo Calm, of hydraterende pipetten als de Allerderm Spot-on. Deze producten helpen de huid te kalmeren en de huidbarrière te verbeteren, waardoor de huid minder vocht verliest en minder uitdroogt. Linkskin is een supplement wat kan helpen om de huidflora te herstellen.

Naast supplementen kan het nodig zijn dat je dierenarts jeukremmende medicatie voorschrijft.

We begrijpen dat het heel moeilijk is om zelf de juiste ondersteuning voor jouw hond te vinden. Je kunt altijd overleggen met je dierenarts voor de juiste aanpak. Je kunt je vraag ook aan ons stellen via dierenarts@medpets.nl. Wij zullen dan proberen je verder te helpen.