> Waarom verliest mijn kat haar?

Waarom verliest mijn kat haar?

Waarom verliest mijn kat haar?

Verharen is een natuurlijk proces bij de kat. Twee keer per jaar zal jouw kat in de rui komen. Dit heeft te maken met het afwisselen van zomer en winter. Veel katten worden binnen gehouden. Zij maken het afwisselen van warm en koud weer dus minder mee. Dit kan zorgen voor een soort chronische rui waarbij er het hele jaar wel wat haar gevonden wordt.

Hoe help ik mijn kat met zijn vachtverzorging?

Jouw kat zal zichzelf zo goed mogelijk schoon proberen te houden. Door het wassen met zijn ruwe tong zal hij loszittende haren zelf uit zijn vacht halen. Zeker in de ruiperiode is het wel fijn om jouw kat hierbij te helpen. Een goede borstel en kam zijn hierbij van belang. Met een kam, zoals de Trixie Metalen Kam, kun je klitten opsporen in de vacht. Zeker bij halflangharige en langharige katten is dit aanbevolen. Om losse haren te verwijderen kun je gebruik maken van een borstel. De Mikki Bamboo slicker borstel is hier een goed voorbeeld van. Deze bootst als het ware de kattentong na en haalt alleen de loszittende haren uit de vacht. Een bijkomend voordeel is dat het houten handvat de opbouw van statische elektriciteit tegengaat!

Oh nee, een haarbal! Wat nu?

Getver! Je komt thuis en er ligt in drol in de kamer?! Na een tweede inspectie blijkt het niet om een drol te gaan maar een haarbal! Jouw kat verzorgt zich met zijn tong. Hij krijgt op die manier dus veel haren binnen. Soms zijn dit zo veel haren dat ze niet meer goed met de ontlasting mee gaan, maar dat je kat ze uitbraakt. Soms zijn ze zo geconcentreerd dat ze dus echt op een drol lijken, andere momenten kunnen het meer een soort hoopjes zijn. Vooral de langharige katten die binnen gehouden worden kunnen meer last hebben van haarballen. Regelmatig borstelen is dan een noodzaak. Een afspraak bij de trimmer is voor de moeilijkere vachten ook een uitkomst. Als je kat veel last heeft van haren, kun je hem of haar ook ondersteunen om de haren toch af te voeren via de ontlasting. Dit kan door het geven van een moutpasta, zoals de Kat-a-Lax. Ook is er een voeding tegen haarballen, de Royal Canin Gastrointestinal Hairball.

Hoe kan ik de vachtkwaliteit van mijn kat verbeteren?

De rui periode kan een flinke aanslag zijn op de algehele vachtkwaliteit. Het verzorgen en onderhouden van een gezonde huid en vacht is voor de kat een belangrijke taak. Hij is enkele uren per dag zoet met het wassen, maar ook van binnenuit is de kat bezig met het onderhoud aan zijn vacht. De vorming van haren gaat namelijk onbeperkt door en dit kost veel energie. In periodes van overmatig vachtverlies, zoals de ruiperiode kan het soms dus fijn zijn om jouw kat een duwtje in de rug te geven en een supplement te geven die helpt om de vachtconditie weer op peil te krijgen of te houden. Voorbeelden van producten zijn de Bogavital Shiny Coat Cat, Dermazyme Zinc en de Dermoscent Keravita.

Bekijk hier ons volledige assortiment Wassen en vachtverzorging kat.

Heb je nog vragen over de vachtverzorging van je kat? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl

Nooit iets missen?

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel