Service
Winkelwagen
Menu
Week van de teek - Tot 25% korting op vlo- en teekbescherming! Lees meer

Vaccineren van je konijn tegen Myxomatose en VHD

Konijnen staan in de top 10 van meest gehouden huisdieren in Nederland. Ze worden nog steeds veel gekozen als huisdier voor kinderen. Lees hier waar je aan moet denken bij het houden van een konijn als huisdier .

Konijn op het gras

Bij konijnen komen 2 gevaarlijke besmettelijke ziektes voor, namelijk Myxomatose en VHD. Wat zijn dit voor ziektes en kun je je konijn hiertegen beschermen? Dat lees je in dit blogartikel.

Myxomatose bij je konijn

Myxomatose is een soort pokkenvirus en veroorzaakt een ernstige, vaak dodelijke ziekte bij konijnen. Het virus wordt overgebracht door muggen en vlooien. Soms kan de ziekte ook worden overgedragen op andere konijnen door direct contact.

Welke verschijnselen krijgt een konijn met myxomatose?

Konijnen met myxomatose krijgen zwellingen bij de ogen, mond en anus. Ook kunnen bulten (myxomen) ontstaan op de oren, rond de mond en op de rug. Daarbij kan een longontsteking ontstaan. Bijna alle konijnen sterven als gevolg van een myxomatose besmetting. Soms zien we alleen rode gezwollen ogen en moeite met ademhalen.

Is een konijn met myxomatose te behandelen?

Myxomatose zelf is niet te behandelen. Een konijn kan alleen ondersteund worden met goede voeding, zo nodig dwangvoeding, pijnstilling en eventuele bijkomende infecties behandelen met antibiotica. Als een konijn de infectie overleefd heeft hij 14-20 maanden bescherming tegen nieuwe infecties.

Wat kun je doen om een myxomatose besmetting bij je konijn te voorkomen?

Zoals eerder gezegd zijn vlooien een belangrijke bron van myxomatose besmettingen. Houd je konijnen dus vrij van vlooien! Zorg daarnaast dat wilde konijnen niet bij je tamme konijn kunnen komen. Gebruik horrengaas in huis of voor het hok om muggen en vliegen te weren. Deze kunnen namelijk ook myxomatose overbrengen.

Naast bovengenoemde maatregelen is het belangrijk je konijn tegen myxomatose te vaccineren.

Viral Haemorrhagic Disease (VHD) bij je konijn

VHD is een andere dodelijke virusziekte die bij konijnen voor kan komen. De ziekte is onder verschillende namen bekend, namelijk ook RHD, RVHD, VHS of RCD. VHD wordt veroorzaakt door een calicivirus, namelijk het Rabbit Haemorrhagic Disease Virus of RHD virus. Er zijn 2 varianten bekend bij konijnen. Het ‘klassieke’ virus, bekend als RHD 1, en sinds 2015 ook een variant op dit virus, bekend als RHD 2. Deze laatste variant lijkt de laatste jaren het meest voor te komen bij de konijnen in Nederland.

VHD is een erg besmettelijke ziekte onder konijnen en wordt overgebracht door direct contact tussen konijnen, maar ook door besmet materiaal, zoals hooi, geplukt gras, via vogels, schoenzolen en door stekende insecten als muggen en vlooien. Het virus wordt via konijnenkeutels en urine uitgescheiden en kan lang overleven in de omgeving.

Welke verschijnselen krijgt een konijn met VHD?

Konijnen met VHD gaan bijna altijd dood. De ziekte verloopt snel. Door het virus ontstaat een leverinfectie. Hierdoor ontstaan weer bloedingen in bijvoorbeeld de longen, lever en darmen, waardoor het konijn uiteindelijk overlijd. Vaak sterft een konijn zonder symptomen. Deze vorm van VHD wordt vooral veroorzaakt door het RHD 1 virus.

Er bestaat ook een chronische vorm van de ziekte, waarbij konijnen binnen 1-2 weken overlijden aan leverfalen. Deze vorm zien we bijvoorbeeld bij besmetting met het RHD 2 virus.

Bijzonder is dat hele jonge konijnen (jonger dan 6-8 weken voor het RHD 1 virus en jonger dan 4 weken voor het RHD 2 virus) niet vatbaar zijn voor RHD.

Wat kun je doen om een besmetting met VHD bij je konijn te voorkomen?

Net als voor myxomatose is het belangrijk om je konijn te beschermen tegen vlooien en muggen en zorg ook dat je konijn niet in contact kan komen met wilde konijnen. Pluk daarnaast geen gras of andere planten waar ook wilde konijnen leven en spoel planten goed af voordat je ze geeft aan je konijn.

Als je chemische producten wilt gebruiken, kijk dan vooraf goed of een product geschikt is voor konijnen!

Naast eerder genoemde maatregelen is vaccinatie tegen RHD 1 en 2 erg belangrijk.

Vaccineren van je konijn

Er bestaat sinds dit voorjaar een nieuw vaccin waarmee je je konijn met 1 vaccinatie kunt beschermen tegen zowel myxomatose, RHD-1 en RHD-2. De voordelen van dit vaccin zijn de volgende:

  • 1 vaccinatie, dus 1 injectie tegen zowel Myxomatose, RHD1 en RHD2
  • Je konijn mag al gevaccineerd worden vanaf 5 weken leeftijd
  • Je (ongevaccineerde) konijn heeft geen boostervaccinatie nodig om beschermt te zijn
  • Je konijn is 12 maanden beschermd met dit vaccin

NB als je konijn al eerder gevaccineerd is met een ander myxomatose vaccin of je konijn heeft een natuurlijke myxomatose infectie doorgemaakt, dan kan het zijn dat de bescherming tegen RHD onvoldoende ontwikkelt na 1 vaccinatie. Dan kan wel een booster vaccinatie nodig zijn.

Het nieuwe vaccine heet Nobivac Myxo-RHD PLUS. Vraag hier dus naar bij je dierenarts.

Natuurlijk kunnen er redenen zijn om te twijfelen of je je konijn moet vaccineren, bijvoorbeeld omdat je konijn last heeft van bijwerkingen of chronisch ziek is. Overleg dit dan altijd met je dierenarts.

Je kunt met vragen contact opnemen via de klantenservice of per email naar dierenarts@medpets.nl.

Bekijk hier ons assortiment voor konijnen.

Producten voor konijnen