> Rashonden

Rashonden

Rashonden

Er zijn heel veel verschillende honden en hondenrassen op de wereld.

Een hond is een rashond als hij aan een aantal voorwaarden voldoet:

  • De hond moet voldoen aan de rasstandaard voor het hondenras
  • De hond moet als rashond bij een stamboom geregistreerd zijn
  • De vader en moeder moeten tot hetzelfde hondenras behoren.

Er zijn meer dan 300 verschillende, erkende hondenrassen. Grote kans dus dat je een hondenras kunt vinden die aansluit bij jouw wensen.

De rasstandaard

Voor elke rashond is een rasstandaard opgesteld. De rasstandaard beschrijft de kenmerken van een ras. Door deze rasstandaard lijken de honden binnen een ras sterk op elkaar, zowel qua uiterlijk als qua karakter en gedrag. Dit komt door de selectie tijdens het fokken. De fokker kiest voor honden met eigenschappen die hij of zij belangrijk vindt.

Door de Fédération Cynologique Internationale (FCI), de overkoepelende organisatie waarbij bijna alle kennelclubs zijn aangesloten, zijn de rassen verdeelt over 10 rasgroepen. Deze onderverdeling in rasgroepen is gedaan op basis van afkomst, uiterlijke kenmerken en gebruik.

De 10 rasgroepen die er zijn:

Herdershonden en Veedrijvers

Hieronder zijn 3 groepen te onderscheiden:

  • Honden die gefokt zijn om kuddes te hoeden
  • Honden die gebruikt worden om vee te drijven
  • Honden die de kudde bewaken

De hoeders en drijvers zijn vaak erg actief en hebben veel beweging nodig. Ze zijn gericht op de baas en hechten sterk aan het gezin. Ze kunnen wat nerveus zijn. Het zijn honden die fysiek en mentaal gestimuleerd moeten worden.

De bewakers zijn vaak rustiger en zelfstandige/zelfverzekerde honden. Ze zijn waaks en terughoudend tegenover vreemden. Ze hebben een baas nodig die consequent is en sterk in zijn schoenen staat. Ze zijn gefokt om zelf beslissingen te nemen en zullen niet onvoorwaardelijk gehoorzamen.

Pinschers en Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden

Pinschers en Schnauzers zijn gefokt om ongedierte te bestrijden en het huis te bewaken. Het zijn actieve en zelfstandige honden met veel jachtinstinct. Ze hechten zich aan hun gezin en zijn beschermend van aard.

Molossers, of dogachtigen, werden vroeger gebruikt om met legers mee te trekken. Ze hadden de functie van verdediger, lastendrager en hulp bij de jacht. Het zijn vaak grote, zware en sterke honden met een grote bijtkracht. Ze zijn vaak rustig, zelfstandig en zelfverzekerd. Ze hechten zich aan het gezin.

De Zwitserse Sennenhonden zijn gefokt om vee te drijven, te trekken en te waken. Ze zijn dus vaak waaks en zelfstandig. De Berner Sennenhond is doorgaans rustiger, zelfstandiger en bedanchtzamer.

Honden binnen deze rasgroep hebben een duidelijke, zelfverzekerde baas nodig.

Terriërs

Terriërs zijn gefokt om op ongedierte en schadelijk wild te jagen en dit te doden. Ze zijn moedig, actief en vasthoudend. Vaak zijn ze wat eigenwijs. Ook zijn veel terriërs waaks en blaffen graag. Ze hebben een duidelijke opvoeding nodig van een consequente baas.

Dashonden

Dashonden zijn gefokt om onder de grond te jagen. Er zijn 3 maten, namelijk Standaard, Dwerg en Kaninchen. Het vachttype kan variëren van ruwharig, kortharig en langharig.

Het zijn moedige honden die graag blaffen. Ze werken graag voor hun baas en leren snel. Als er onvoldoende aandacht aan de socialisatie, vooral met kinderen en andere honden, wordt besteed, kunnen de hondjes nerveus worden of zelfs angstagressie vertonen. Een goede en consequente opvoeding is daarnaast heel belangrijk!

Spitsen en Oertypes

De spitsen zijn poolhonden. Deze worden van oorsprong gebruikt om te trekken, waken en jagen. De Oertypen zijn hondenrassen die nog dicht bij de oorsprong liggen, zoals de Pharaohond. Deze honden zijn vaak erg onafhankelijk.

De sledehonden zijn groepsdieren en kunnen slecht alleen zijn. Ze kunnen vaak wat afstandelijker zijn naar mensen en willen graag hoog in de rangorde staan. Het zijn dus niet de makkelijkste gezinshonden.

De meeste rassen binnen deze groep zijn onafhankelijk en echte jagers, waardoor ze moeilijk los kunnen lopen buiten.

Lopende honden, zweethonden en verwante rassen

Lopende honden worden gebruikt voor het jagen, waarbij ze wild opsporen en opdrijven. Ze hebben een goede neus en een goed ontwikkeld jachtinstinct. Veel van deze rassen zijn roedeldieren en niet zo goed alleen te houden. Buiten gaan ze snel hun neus achterna. Hier moet bij de opvoeding dus rekening mee worden gehouden.

De Dalmatische Hond en de Rhodesian Ridgeback zijn sterke en actieve honden met een eigen wil. Het zijn honden die niet makkelijk zijn in de opvoeding, dus niet geschikt voor elke baas. Ze kunnen onstuimig zijn naar mensen en onverdraagzaam naar andere honden. Ze hebben veel socialisatie nodig.

Staande honden

Staande honden zijn jachthonden die wild opsporen en vervolgens aanwijzen voor de jager. Op aangeven van de jager mag de hond het wild opstoten. Na schieten kan het wild worden geapporteerd.

Het zijn vaak gevoelige honden die erg aan het gezin hechten. Ze willen graag werken voor hun baas, maar hebben wel veel beweging nodig. Ze leren snel, maar moeten wel goed leren hoe ze bij de baas moeten komen, omdat ze anders hun neus achterna gaan.

Retrievers, waterhonden en spaniëls

Dit zijn honden die het wild dat de jager heeft geschoten ophalen.

Zeker de Retrievers willen graag werken voor hun baas en houden van apporteren. De Spaniëls zijn onafhankelijker en hebben een sterke jachtpassie. De Waterhonden zijn (doorgaans) goede zwemmers en werken graag met de baas samen.

Honden uit deze rasgroep zijn meestal sociaal en aanhankelijk. Ze hebben daarnaast een groot uithoudingsvermogen. De meeste honden zwemmen graag. Ze kunnen ook makkelijk achter eenden en ander wild aangaan, dus het is verstandig ze aan te leren dat ze alleen op commando het water in mogen.

Gezelschapshonden

De gezelschapshonden zijn een verzameling honden uit de andere rasgroepen die vervolgens zijn gefokt om de mens gezelschap te houden.

Ze zijn gehecht aan de baas en kunnen vaak minder goed alleen zijn. Ze zijn vaak speels en aanhankelijk, maar kunnen ook gevoelig zijn en waaks en veel blaffen.

Windhonden

Windhonden zijn jachthonden die op zicht jagen (in plaats van op de neus). Ze worden gebruikt om wild op te sporen te jagen en te doden. Ze zijn in huis vaak rustig en aanhankelijk. Buiten vaak actief en zelfstandig. Ze reageren vaak direct op beweging (jachtinstinct) en zijn als ze eenmaal jagen moeilijk terug te roepen.

Het is verboden om met deze honden te jagen. Ze vallen onder de ‘lange honden’. Daarmee wordt bedoeld dat ze snel genoeg zijn om wild te achtervolgen en te vangen. Om te voorkomen dat ze in het veld dus achter dieren aangaan zul je ze vaak aan de lijn moeten houden. Fietsen is vaak een goede manier om deze honden toch voldoende beweging te geven.

Op de website van het LICG en de Raad van Beheer kun je meer informatie vinden over de verschillende rasgroepen en hondenrassen.

Op onze hondenrassenpagina vind je al een overzicht van de meest voorkomende rassen.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om jou beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van jouw interesses, kun je informatie delen via social media en kunnen we je een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website ga je hiermee akkoord. Lees meer Sluiten