> Prins legt uit: Van moedermelk tot brokje: Voeding voor kittens

Prins legt uit: Van moedermelk tot brokje: Voeding voor kittens

Prins legt uit: Van moedermelk tot brokje: Voeding voor kittens

Een kwalitatief goede en complete voeding die in alle voedingsbehoeften voorziet, is essentieel voor een optimale groei en ontwikkeling van een kitten. Die ontwikkeling is op te delen in een aantal fasen, met elk hun specifieke voedingsbehoeften.

Als kittens worden geboren, is het erg belangrijk dat ze binnen twaalf uur bij de moederpoes drinken. De darmwand van kittens is deze eerste uren namelijk nog doorlaatbaar voor antilichamen van de moederpoes, wat een belangrijke bijdrage levert aan de weerstand en immuniteit van de kittens.

Colostrum

De melk die de moederpoes tijdens de eerste 24 tot 72 uur geeft, heet colostrum. Colostrum is rijk aan voedingsstoffen, water, verteringsenzymen en antilichamen, die allemaal erg belangrijk zijn om pasgeboren kittens te laten overleven. Doordat colostrum een iets andere samenstelling aan water en voedingsstoffen heeft, is deze eerste melk erg geconcentreerd en kleverig. Na een paar dagen verandert de melk van samenstelling. Niet alleen de samenstelling van de voedingsstoffen verandert, ook gaat de melk geleidelijk aan meer water bevatten. De melk bevat voldoende water, eiwit, vet, lactose, mineralen en vitaminen voor een normale groei en ontwikkeling van de kittens. Naast voedingsstoffen en water bevat melk ook stoffen die de voedselvertering en de weerstand stimuleren.

Spenen en start vast voer

Als de kittens drie tot vier weken oud zijn, breekt de speenperiode aan. Het spenen van kittens is het overgaan van melk op vast voedsel, een geleidelijk proces dat begint als de moederpoes zo nu en dan weigert de kittens te laten drinken. Hierdoor leren kittens met frustratie om te gaan en neemt de melkproductie bij de moederpoes geleidelijk af. Dit is het moment waarop de kittens beginnen met het eten van vast voedsel. Aan het begin van deze fase is het drinken van melk nog goed voor ongeveer 95 % van de energiebehoeften van de kittens, maar dat aandeel wordt steeds kleiner. De opname van vast voedsel voor de energievoorziening wordt steeds groter, tot de kittens compleet onafhankelijk zijn van de moederpoes. Kittens bereiken dit moment op een leeftijd van zes tot tien weken.

Het is belangrijk dat kittens vanaf een leeftijd van ongeveer drie weken naast toegang tot de moederpoes ten allen tijden water en voedsel tot hun beschikking hebben. Voedsel en water moeten gemakkelijk toegankelijk zijn. Voor natvoeding of een complete vers vleesvoeding geldt dat de voeding vanwege het gevaar van bederf minstens drie tot vier keer per dag moet worden ververst. De voeding mag niet te koud zijn, het advies is de voeding op ten minste kamertemperatuur te geven. Het kan helpen de voeding kort te verwarmen (tot 38 graden).

Kitten bijvoeden

De hoeveelheid vast voedsel moet rustig worden opgebouwd. Niet iedere voeding is hiervoor geschikt. Een kitten dat voor het eerst vast voedsel krijgt, moet namelijk eerst nog worden gestimuleerd om verteringsenzymen aan te maken en een goede darmflora te creëren. In vergelijk met volwassen katten hebben kittens bovendien specifieke voedingsbehoeften en een relatief kleine maaginhoud. Ook maken kittens een snelle groeiperiode door en is hun weerstand nog niet optimaal. Allemaal redenen waarom de voeding specifiek op de behoeften van kittens moet zijn aangepast.

Aan het begin van de speenperiode moeten kittens een zachte voeding krijgen. Dat kan een natvoeding of een kant en klare diepvries vers vleesvoeding zijn, of een zachte pap van in water of een melkvervanger geweekte brokjes kittenvoeding. Een voordeel van een kant en klare diepvriesvers vleesmaaltijd als Prins TotalCare Indoor Complete is de uitstekende verteerbaarheid en daarmee optimale opname van voedingsstoffen. Een voordeel van het weken van de brokjes van een droogvoeding als Prins VitalCare Kitten is dat het maagdarmkanaal van een kitten vast kan wennen aan de voeding dat het na het spenen ook zal krijgen.

Kitten brokjes

Na de speenperiode kunnen kittens van zes tot tien weken droogvoeding krijgen. Het is erg belangrijk te kiezen voor een speciale kittenvoeding, zoals Prins VitalCare Kitten . Vanwege de kleine maaginhoud van kittens is het belangrijk een zeer energierijke voeding te geven. Kittens nemen tijdens hun eerste levensmaanden enorm in gewicht toe. Daarom moet de voeding zeer goed verteerbaar, compleet en uitgebalanceerd zijn om een optimale groei en ontwikkeling van de kittens te ondersteunen.

Bij de overstap op droogvoer is het mogelijk de brokjes in eerste instantie eventueel eerst in geweekte vorm te geven, zodat de kittens voldoende tijd krijgen om te wennen aan de harde brokjes. Kittenvoedingen als Prins VitalCare Kitten zijn zo samengesteld dat ze voldoende energie en voedingsstoffen bevatten voor een gezonde groei en ontwikkeling. De dieren kunnen deze speciale kittenvoeding tot een leeftijd van ongeveer twaalf maanden krijgen.

Voermethodes

Katten in de natuur hebben de gewoonte meerdere malen per dag kleine hoeveelheden voeding te eten. Er zijn twee manieren om een kitten droogvoeding te geven. De eerste is ‘ad libitum’, waarbij het kitten onbeperkt de beschikking over voer krijgt en zelf kan bepalen wanneer het eet. Voor veel kittens is dit een uitstekende manier van voeren. Er zijn echter ook kittens die zich bij deze voermethode snel overvol zullen eten, wat kan resulteren in overgewicht en gezondheidsproblemen. Dit geldt bijvoorbeeld voor kittens die in de opgroeifase bij de moederpoes moesten ‘vechten’ voor voldoende eten.

Een tweede voedingsmethode is het aanbieden van meerdere voedingen per dag. Een kitten moet minimaal drie tot vier maaltijden per dag krijgen. Voordeel van deze manier van voeren is dat een kitten zich niet snel zal overeten. Bovendien heeft de eigenaar bij deze methode meerdere malen per dag contact met het kitten, wat de onderlinge band kan versterken.

Hoeveel eet een kitten?

Het beste is om kittens geen bijvoeding in de vorm van allerlei snacks of tafelrestjes te geven. Bijvoeding kan namelijk leiden tot overgewicht of tot een verstoring van de spijsvertering. Niet alleen een teveel aan voeding, maar ook ondervoeding kan negatieve gevolgen hebben voor een kitten. Een kitten mag absoluut nooit vasten. Het is erg belangrijk er op toe te zien dat een kitten goed en voldoende, maar niet overmatig eet.

Vragen?

Heeft u vragen over de Prins voeding, verzorging, opvoeding of over het gedrag van uw kat? Dan staat het CareTeam van Prins Petfoods voor u klaar! Mail voor een advies op maat of bel 0318-524245.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Nooit iets missen?

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel