> De poezepil voor je kat

De poezepil voor je kat

De poezepil voor je kat

We krijgen regelmatig de vraag of we ook ‘de Poezepil’ verkopen. Dit is echter een medicijn wat alleen door dierenartsen in de praktijk mag worden voorgeschreven. Wist je echter dat het gebruik van de Poezepil niet zonder risico’s is voor je kat? We leggen hier uit wat de Poezepil is en welke risico’s er zijn voor je kat.

Wat is de Poezepil?

De Poezepil is een medicijn wat kan helpen voorkomen dat je poes krols wordt. In deze pil zit een hormoon, namelijk megestrolacetaat, wat lijkt op progesteron. Het remt de afgifte van geslachtshormonen vanuit de hersenen en hierdoor krijgt je kat geen krolsheid.

Wat zijn de risico’s voor mijn kat bij het gebruik van de Poezepil?

Het gebruik van de Poezepil is niet zonder risico’s voor je kat. Het is een medicijn met flink wat bijwerkingen en daarom wordt in de praktijk eigenlijk altijd sterilisatie geadviseerd als je niet wilt dat je kat een nestje krijgt of krols wordt. Het wordt eigenlijk alleen ingezet voor kortdurend gebruik, als er op korte termijn een nestje is gepland. Omdat de Poezepil ook effect kan hebben op de functie van de eierstokken en op de baarmoeder zelf, kan het gebruik ervan wel leiden tot verminderde vruchtbaarheid van de poes.

Als je dus ervoor kiest om de Poezepil te gebruiken voor je kat moet je weten welke bijwerkingen er op kunnen treden:

  • Cystes op de eierstokken
  • Suikerziekte
  • Baarmoederontsteking
  • Baarmoedertumoren
  • Melkklierkanker
  • Dolly Parton syndroom (goedaardige zwellingen van de melkklieren)

Allemaal aandoeningen die serieuze impact hebben op de gezondheid van je kat en waar een behandeling voor nodig is (naast het stoppen met de Poezepil).

Wat is voor mijn kat een alternatief op de Poezepil?

Als je niet wilt dat je kat krols wordt, dan kun je het beste kiezen voor sterilisatie van je kat. Op die manier wordt je kat nooit meer ongewenst gedekt en heeft je kat ook geen last meer van zijn hormonen.

Is sterilisatie geen optie omdat je nog een nestje wilt met je kat? Dan is eigenlijk het advies om niets te geven tegen de krolsheid tot de dekking. Je moet je kat tot die tijd dan ‘gewoon’ weghouden van de katers. Heeft je kat echt last van de krolsheid, dan zou je kunnen kiezen voor een ondersteunend supplement als de Puur Hormone Balance.

Heb je vragen over de Poezepil, krolsheid of sterilisatie? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Deel dit artikel