Maltezer

Maltezer, ook wel bekend onder de naam Maltezer leeuwtje. Dit zuiver witte hondje werd vroeger gebruikt als rattenvanger. Later groeide deze vriendelijke hond uit tot gezelschapshondje van chique vrouwen. Een Maltezer straalt trotsheid en elegantie uit, maar gelukkig wordt dit gecombineerd met een vrolijk en vriendelijk karakter. Maltezers zijn niet graag alleen, ze willen het liefste de hele dag bij je in de buurt zijn. Samen met vijf andere rassen hoort de Maltezer tot de Bichons.

Ras afkomst: Centraal Middellands-Zeegebied

Andere rasnamen: Maltezer, Bichon, Maltezer Terriër

Kleur

De vacht van een Maltezer is lang en valt over het hele lichaam. Deze haren zijn recht en bevatten geen golving of krullen. De vacht van dit hondenras vraagt om dagelijks onderhoud. De vacht van een Maltezer is zuiver wit. Een lichte ivoor-kleur en lichtoranje nuances zijn ook toegestaan. De lichtoranje nuances zijn alleen toegestaan als ze niet de indruk wekken van een bevuilde vacht. Dit wordt dan beschouwd onder een schoonheidsfoutje.

Uiterlijke kenmerken

Lichaam

Een Maltezer heeft een langgerekt lichaam met een diepe borst. De rug van een Maltezer loopt recht. Het hoofd is vrij breed met een platte schedel. De ogen van een Maltezer zijn aardig groot en hebben een donkere of okerkleur. De poten zijn kort en stevig met ronde voeten. De staart van een Maltezer is dik aan de basis en dunner naar de punt toe.

Gemiddeld gewicht

3 tot 4 kg

Schofthoogte

  • Reu: 21 tot 25 cm
  • Teef: 20 tot 23 cm

Aanpak op de training

Maltezers zijn honden die zich erg hechten aan hun baas. Een consequente aanpak is dan ook erg belangrijk. Een Maltezer is erg slim, waardoor dit hondenras zeer geschikt is om verschillende oefeningetjes of trucjes te leren. Een Maltezer is een gevoelige hond en kan slecht tegen boze stemmen. Dit zuiver witte hondenras kan over het algemeen goed omgaan met andere honden of andere diersoorten.

Veel voorkomende symptomen

  • Hyperadrenocorticisme (ziekte van Cushing): een aandoening waarbij teveel van het hormoon cortisol wordt aangemaakt door de bijnieren. Door een verhoogde cortisol kan er onder andere diabetes ontstaan.
  • Paradontitis: ontsteking aan het tandvlees
  • Portosystemische shunt (extrahepatisch): verkeerde aanleg van bloedvaten naar de lever

Hondensporten

Gehoorzaamheidstraining of activiteiten zoals behendigheid of doggydance

Maltezers zijn geschikt voor eigenaren die:

  • Op zoek zijn naar een gezelschapshond
  • Veel tijd hebben om de hond te verzorgen, met name de vachtverzorging
  • Veel tijd kunnen doorbrengen met de hond, ook buiten de deur
  • Een Maltezer consequent op kunnen voeden
  • het leuk vinden om dagelijks iets met zijn of haar hond te ondernemen

Producten voor Maltezers