> Wat moet je weten over loopsheid bij een hond?

Wat moet je weten over loopsheid bij een hond?

Wat moet je weten over loopsheid bij een hond?

Je bent helemaal blij met je pup! Het is een teefje geworden, hoe leuk is dat! Maar o ja, een teefje wordt loops…Wanneer? En hoe herken ik het? Hoe lang duurt het? Wat moet ik doen tijdens de loopsheid? Kan ik loopsheid voorkomen? En wat moet ik doen als ze per ongeluk gedekt wordt? Allemaal vragen die bij je op kunnen komen als het gaat om loopsheid bij een teefje. Wij geven antwoord op jouw vragen, lees dus snel verder!

Hoe lang is een hond loops?

Met loopsheid wordt de periode bedoeld waarin de vrouwelijke hond, dus het teefje, vruchtbaar is en dus drachtig kan worden na dekking.

De loopsheid, ook wel oestrus genoemd, duurt gemiddeld 3 weken en kan in verschillende fases worden onderverdeeld:

  • De pro-oestrus: dit is de eerste periode van de loopsheid en duurt gemiddeld 9 dagen, maar kan variëren van enkele dagen tot 2 weken. In deze fase zie je de uiterlijke veranderingen aan je hond, dus zwelling van de vulva en bloederige uitvloeiing. In deze periode zal ze zich echter nog niet laten dekken.
  • De oestrus: Dit is ook wel de echte loopsheid, of vruchtbare periode met de eisprong. Dit duurt ook weer gemiddeld 9 dagen, met weer een spreiding tot 2 weken. De uitvloeiing is vaak minder. In deze fase zal je teefje ook bereid zijn zich te laten dekken door een reu, dus extra oplettendheid is gewenst in deze fase!
  • De metoestrus: In deze fase laat de teef zich niet meer dekken en de eigenlijke loopsheid is nu voorbij. Je teef kan nu drachtig zijn, of schijndrachtig. In deze periode is het progesteron gehalte hoog, zowel bij een drachtige als niet drachtige teef. Elke teef die niet wordt gedekt wordt daarom schijndrachtig, omdat het hormonale verloop bij een niet drachtige teef erg lijkt op dat van een teef die wel drachtig is. Het is eigenlijk een natuurlijk proces, wat vroeger bedoeld was om de andere teven in een roedel te laten helpen bij het zogen van de pups van de alfateef. De ene teef laat deze schijndracht ook zien in het gedrag, de andere niet. Je teefje kan duidelijk rustiger zijn in deze periode met minder eetlust. Sommige honden gaan echt met knuffels slepen en kunnen dus zelfs melk gaan produceren. Deze periode duurt gemiddeld 2 maanden.
  • De anoestrus: Dit is de rustperiode tussen 2 loopsheden. Deze periode kan erg verschillend zijn in lengte tussen verschillende honden. Voor honden die elk half jaar loops worden duurt deze periode 2 maanden, voor honden die maar 1 x per jaar loops worden of nog minder kan deze periode wel 10 maanden duren.

Wanneer wordt mijn hond voor het eerst loops?

Het moment waarop je teef voor het eerst loops wordt verschilt heel erg tussen honden. De meeste honden worden loops voor ze een jaar oud zijn. Er zijn echter uitzonderingen. Zeker bij grotere hondenrassen kan het wel tot 18 maanden duren voor de eerste loopsheid optreed. Als je hond voor 2 jaar leeftijd nog niet loops is geweest is het verstandig haar door je dierenarts na te laten kijken.

Na de eerste loopsheid wordt een hond gemiddeld 1 tot 2 x per jaar loops. Anders dan mensen zullen teven hun hele leven loops worden. Er bestaat bij honden geen menopauze. Wel zal de vruchtbaarheid afnemen als de teef ouder wordt. Er kunnen eventueel gezondheidsproblemen ontstaan bij intacte teven op latere leeftijd, maar hier later meer over.

Hoe herken ik loopsheid bij mijn hond?

Het lichaam verandert, maar ook het gedrag! De vulva zwelt op en je ziet vaak bloederige afscheiding. Als je hond heel schoon is en zichzelf veel wast, kan het voorkomen dat je nauwelijks bloed vindt.

Aan het gedrag merk je vaak dat je hond onrustiger is, soms zelfs humeurig. Ze is vaak ook sneller afgeleid. Ze wordt vaak ook erg aantrekkelijk voor andere honden, zeker reuen. Ze kan ook vaker plassen, waardoor het kan lijken of ze een blaasontsteking heeft.

Wat moet ik doen tijdens de loopsheid?

Houd er dus rekening mee dat je teef ander gedrag kan vertonen tijdens de loopsheid. Ze kan meer afgeleid zijn en onrustig door haar hormonen. Ze kan dus minder goed luisteren dan je van haar gewend bent. Daarbij is het verstandig om je hond aangelijnd te houden. Je hebt namelijk meer risico dat ze wegloopt. Probeer ook losloopgebieden te vermijden. De kans is namelijk groot dat reuen je hond lastig zullen vallen. Het kan dus ook nodig zijn de uitlaattijden wat aan te passen om te voorkomen dat je veel andere honden onderweg tegenkomt.

Loopsheid broekje voor je hond

Als je hond veel vloeit kan het handig zijn een loopsheidbroekje aan te doen. Dit kan ook helpen om minder geur af te geven. Verschoon daarbij regelmatig de hondenmand en dekens.

Kan ik loopsheid voorkomen bij mijn hond?

De veiligste manier om te voorkomen dat je hond nog loops wordt is sterilisatie, of eigenlijk castratie. Dit is een ingreep waarbij de eierstokken van je hond worden verwijderd. De baarmoeder blijft in principe zitten, tenzij deze er afwijkend uitziet.

Voordelen van sterilisatie is dat je hond dus niet meer loops wordt en daardoor niet meer ongewenst gedekt kan worden, of schijnzwanger kan worden. Daarbij heb je minder kans op melkkliertumoren en andere gezondheidsklachten bij je hond, zoals baarmoederontsteking en suikerziekte op latere leeftijd onder invloed van de hormonen.

Er bestaan ook hormonale preparaten om de loopsheid te voorkomen, zoals de prikpil. Dit heeft echter zoveel risico op bijwerkingen, dat dit niet het normale advies is.

Lees meer in ons blogartikel Je hond laten steriliseren of castreren?.

Wat moet ik doen als mijn hond ongewenst is gedekt?

Als je hond ongewenst is gedekt, dan kan met behulp van injecties worden voorkomen dat er een dracht optreedt. Er moeten in dat geval 2 injecties worden gegeven met 24 uur tussentijd. Het is wel het advies om deze injecties binnen 20 dagen na de dekking te geven, omdat er anders abortus zal optreden.

Heb je nog vragen over loopsheid bij een hond? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Deel dit artikel