Service
Winkelwagen
Menu
Week van de teek - Tot 25% korting op vlo- en teekbescherming! Lees meer

Kippen

De kip is een (door mensen gehouden) vogelsoort uit de familie van fazantachtigen. Momenteel zijn er ongeveer 52 miljard kippen op de wereld. De naam kip is een verzamelnaam voor zowel de mannetjes (hanen) als de vrouwtjes (hennen). Er zijn veel erkende rassen in Nederland, waarvan de meest voorkomende de Barnevelder, de Serama en de Hollandse Hoen zijn. De meeste kippen worden niet ouder dan 10 jaar. Toch kunnen sommige kippen tot wel 20 jaar oud worden, dit is afhankelijk van het ras.

Populaire producten voor uw kip

Kip als groepsdier

Kippen zijn groepsdieren en moeten niet afzonderlijk worden gehouden. Ze leven in groepen die normaal gesproken bestaan uit een haan, een aantal hennen en hun kuikens. Kippen zijn levendige wezens. Dit kan voor gezelligheid, maar ook voor geluidsoverlast zorgen. Indien je overweegt kippen aan te schaffen, is het belangrijk om te onderzoeken wat voor soort kip bij jou past. Zo zijn er schuwe, maar ook tamme rassen en zit er verschil in productiviteit wat het betreft het leggen van eieren.

Verschillende kippenrassen

Kippen zijn er in verschillende soorten en maten. De vleesrassen, zoals de Brahma en de Cochin, zijn rustige kippen die niet veel eieren leggen. Ze worden gebruikt voor de vleesproductie, maar kunnen ook door particulieren worden gehouden. De legrassen, zoals de Friese Hoen en de Leghorn, zorgen voor de eierproductie en zijn wat luidruchtiger. Denk er wel aan dat alleen hennen eieren kunnen leggen. Dit kunnen ze het gehele jaar door, tenzij ze broeds, ziek of in de rui zijn.

Buiten deze twee meest voorkomende soorten zijn er ook nog dubbeldoelrassen en hybride rassen. Dubbeldoelrassen zijn zowel geschikt voor de vleesproductie als voor de eierproductie. Enkele voorbeelden zijn de Plymouth Rock, de Les Bleues en de Bielefelder. De hybride rassen worden gefokt voor het leggen van een grote hoeveelheid eieren. Ze worden over het algemeen niet heel oud en leggen rond de 300 eieren per jaar.

Passende leefomgeving voor een kip

Een goed onderkomen is van groot belang voor kippen. Bij lichtere rassen wordt aangeraden een overdekte uitloop te maken, omdat ze anders weg kunnen vliegen. Voor zwaardere kippen is dit niet nodig, omdat zij niet hoog kunnen vliegen of springen. Het kopen van een nachthok wordt aanbevolen. Hier kunnen kippen schuilen tegen harde wind, kou en regen. Medpets biedt verschillende benodigdheden voor in het kippenhok aan, zoals drink- en voerbakken.

Ziekte bij kippen

Net als mensen kunnen kippen ook ziek worden. Voorbeelden van veel voorkomende aandoeningen zijn infectieuze bronchitis (ontsteking van de luchtwegen), verkoudheid en rode vogelmijt. Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat jouw kip ziek is. Vermagering, het stoppen van de eiproductie en lusteloosheid zijn hier enkele voorbeelden van. Medpets verkoopt verschillende middelen om ziektes te voorkomen. Onder andere voedingssupplementen, sprays en druppels zijn op Medpets te vinden.

Kippenvoer

Kippen zijn over het algemeen makkelijke eters. Je kunt vrijwel alle etensresten van jouw eigen maaltijd aan de kip voorschotelen. Enkel ui en prei moet je de kip niet voeren. Verder eten kippen diervoeder. Diervoeder bestaat vaak uit granen, zaden, groenvoer of wormen en insecten. Met merken als Versele-Laga en Bivo biedt Medpets een omvangrijk assortiment met kwaliteitsvoer aan.