> Je pup aan de riem leren lopen

Je pup aan de riem leren lopen

Je pup aan de riem leren lopen

Als je pup bij je thuis gewend is, is het natuurlijk ook belangrijk dat hij dingen gaat leren. Een belangrijk onderdeel is het leren lopen van je pup aan de riem. Pak je dit goed aan, dan maak je het voor jezelf in de toekomst makkelijker en leuker om met je hond te wandelen.

Wennen aan de omgeving

Voordat je pup aan de riem kan lopen is het belangrijk dat je pup leert wennen aan je omgeving. Buiten is in eerste instantie namelijk al een beetje eng. Til je pup eventueel op en loop eens een rondje met hem door de wijk. Als hij aan buiten gewend is, kan hij gaan leren aan de riem te lopen.

De juiste halsband

Begin met een halsband en geef je pup de tijd om hieraan te wennen. Maak hem stevig genoeg vast, zodat hij hem niet over zijn hoofd kan trekken. Kies bijvoorbeeld voor een sterke nylon halsband, die makkelijk te verstellen is, maar voldoende controle houdt, als de EzyDog Checkmate Halsband of een leren halsband als de Ruffwear Timberline (Frisco) Collar of Tijssen Halsband Vetleer - Bruin. Controleer wel regelmatig hoe strak de halsband zit, want je pup is natuurlijk in de groei en de halsband moet niet te strak gaan zitten. Een halsband zit goed als je twee vingers tussen je hond en de halsband kunt stoppen.

De riem

Na de halsband komt de riem. Gebruik liefst een korte, stevige riem en geen flexlijn, bijvoorbeeld de Halti Trainingslijn of de EzyDog Vario 4 Lijn. Een flexlijn is altijd enigszins gespannen en leert je pup dat hij mag/moet trekken aan de riem.

Wennen aan de riem

Veel pups vinden het raar dat er een riem aan de halsband vast zit. Laat hem hieraan wennen, door bijvoorbeeld in huis de riem al een keer te bevestigen en de pup rond te laten lopen met de riem aan de halsband. Pups zijn buiten vaak geneigd om te gaan zitten of terug te trekken aan de riem. Ga naar een rustige plek, niet te dicht bij huis. Het kan anders zijn dat je pup alleen maar terug wil naar de veiligheid van thuis. De wereld is immers al nieuw en spannend genoeg.

Trekken aan de lijn

Ga niet aan de lijn trekken. Dit werkt vaak terugtrekken in de hand: je pup wil juist de andere kant op. Lok je pup met een snoepje of een hoog stemmetje om naast je te komen en beloon je pup als hij komt zonder dat de riem gespannen is. Loop steeds kleine stukjes en beloon je pup als hij met een ontspannen riem meeloopt. Geef je pup wel de tijd om af en toe te gaan zitten en aan de nieuwe situatie te wennen. Begin met een paar minuten en breidt dit per week uit.

Probeer trekgedrag niet aan te moedigen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Onbewust belonen veel mensen trekken aan de riem, bijvoorbeeld door de hond trekkend ergens te laten komen of te laten spelen aan de riem.

Trekt je pup aan de riem, sta dan even stil en loop de andere kant op en beloon je pup weer als hij met een slappe riem naast je loopt/met je mee loopt. Moet je andere honden passeren, laat je pup dan even zitten en naar je kijken totdat de andere honden voorbij zijn. Zo beloon je het echte trekken niet en zal je pup sneller leren netjes mee te lopen.

Tot slot…

Voor het aan de riem leren lopen van je pup zijn dus een aantal zaken belangrijk:

  • Een goede halsband
  • Een goede riem
  • Trekgedrag niet belonen

Het vraagt vaak veel geduld en doorzettingsvermogen van jou als baasje. Als je nu echter doorzet en consequent bent in het vermijden van trekgedrag heb je in de toekomst een fijne hond om mee te wandelen. Veel succes!

Bekijk hier ons assortiment verzorgingsproducten voor je pup

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om jou beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van jouw interesses, kun je informatie delen via social media en kunnen we je een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website ga je hiermee akkoord. Lees meer Sluiten