Service
Winkelwagen
Menu
Tekenalarm! - Tot 25% korting op vlo- en teekbescherming! Lees meer

Hill’s legt uit: Zo raakt overgewicht de mobiliteit van je hond

De cijfers liegen er niet om: ruim 6 van de 10 honden is te zwaar. En die extra kilo’s kunnen leiden tot gewrichtsproblemen met grote gevolgen voor de mobiliteit en het welzijn van je maatje. Hoe dat zit?

honden spelend in het zand

Mobiliteit in een notendop

Je hond heeft, net als wij, gewrichten die bestaan uit verschillende onderdelen. Deze werken samen om te zorgen dat de gewrichten soepel en stabiel blijven. Met een goede mobiliteit leidt je hond een actief leven en kan hij bewegen zonder pijn of problemen. Verminderde mobiliteit kan echter leiden tot pijnlijke gewrichtsproblemen die de kwaliteit van leven flink beïnvloeden.

Het meest voorkomende gewrichtsprobleem

Een van de bekendste gewrichtsproblemen bij honden is artrose. Deze pijnlijke vorm van gewrichtsslijtage kan alle gewrichten in het lichaam aantasten. In de praktijk komt de aandoening vooral voor in de elleboog, knie en heup. Helaas wordt artrose doorgaans alleen maar erger en is het lastig te behandelen. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen. Een gezond gewicht helpt daarbij.

Hoe ontstaan deze problemen?

Er zijn verschillende oorzaken van gewrichtsproblemen. Denk aan leeftijd, structurele overbelasting en genetische aanleg. Zo hebben Duitse Herders meer risico op heupdysplasie en heeft de Berner Sennenhond meer kans om elleboogdysplasie te ontwikkelen. Maar één van de grootste boosdoeners is overgewicht.

Extra gewicht zorgt voor extra belasting

Als je hond te zwaar is, ontstaat er langdurige extra belasting op de gewrichten – met alle gevolgen van dien. Er is al sprake van overgewicht wanneer je hond 10% boven het ideale lichaamsgewicht zit voor zijn leeftijd en lichaamsbouw. Let hier dus goed op en zorg dat je je maatje op gezond gewicht houdt of krijgt. Gelukkig kan je hier als baasje goed mee aan de slag.

Dit kan je zelf doen

Preventie is de eerste stap. Vooral tijdens de groeifase, wanneer de botten en gewrichten worden gevormd, is het belangrijk dat je hond niet te zwaar wordt. Anders worden gewrichten en botten extra belast en kunnen ze vervormen.

Is je hond toch te zwaar? Je dierenarts kan helpen met een plan om je hond op gezond gewicht te brengen. Ook is het belangrijk dat je maatje voldoende lichaamsbeweging krijgt. Beperk daarnaast het aantal snacks dat je je hond geeft.

Wil je je hond een extra duwtje in de rug geven? Ga dan voor speciale dieetvoeding die helpt bij het afvallen en tegelijkertijd de gewrichten ondersteunt. Zoals Hill’s Science Plan Perfect Weight & Active Mobility – Small & Minimediumlarge en Hill’s Healthy Weight Treats. Ook kan de dierenarts je Hill’s Prescription Diet Metabolic & Mobility voorschrijven.

Denk je dat jouw huisdier last heeft van gewrichtsproblemen of heb je vragen over (het voorkomen van) overgewicht? Vraag ons veterinaire team om advies via 0186 – 57 55 28 of: dierenarts@medpets.nl.

Nooit iets missen?

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!