> Een eetlustopwekker voor je kat

Een eetlustopwekker voor je kat

Een eetlustopwekker voor je kat

Katten kunnen om verschillende redenen verminderde eetlust hebben. Dit kan door ziekte, maar soms ook door stress. Ook als de ziekte behandeld is kan het weleens lang duren voor een kat zijn normale eetlust weer terug heeft. Een eetlustopwekker kan dan handig zijn! Maar bestaan die voor je kat?

Waarom eet mijn kat niet?

Het kan voorkomen dat je kat minder eetlust heeft dan normaal, of zelfs helemaal niet meer wil eten. Hier is eigenlijk altijd een oorzaak voor. Het is belangrijk om deze oorzaak te achterhalen. Een kat die ziek is of pijn heeft, zal bijvoorbeeld minder eten. Maar ook stress kan ervoor zorgen dat de eetlust van je kat omlaag gaat. Dit is vaak veel moeilijker te herkennen voor een kattenbaasje. Sommige katten zijn ‘gewoon’ kieskeurig en zijn sneller uitgekeken op hun voer. Een ander voer willen deze katten dan vaak wel eten.

Wat moet ik doen als mijn kat niet eet?

In alle gevallen dat je kat niet eet is het belangrijk dat een lichamelijk probleem wordt uitgesloten. Hiervoor is het verstandig om naar je dierenarts te gaan.

Katten kunnen niet vasten. Als een kat niet eet, valt hij af door zijn snelle stofwisseling en kan hij misselijk worden door leververvetting. Hierdoor wordt je kat nog misselijker en is het cirkeltje rond. Het is vaak heel moeilijk om deze negatieve spiraal weer te doorbreken.

De eetlust opwekken van een kat

Als er geen lichamelijk oorzaak is voor het niet eten, dan kan het nodig zijn de eetlust van je kat te stimuleren. Dit kun je op verschillende manieren proberen:

  • Zorg voor een schone voerbak: katten zijn schoon en houden niet van een vieze voerbak
  • Gebruik een grotere voorbak of een voerbak van ander materiaal: katten kunnen het bijvoorbeeld vervelend vinden als hun snorharen de rand van de bak raken tijdens het eten.
  • Maak brokken nat met warm water of verhit natvoeding kort: dit versterkt de geur van de voeding en er net voor zorgen dat je kat het wel wil eten.
  • Verander van voer smaak: als je kat erg kieskeurig is kan een wisseling van smaak helpen.
  • Verander van voermerk: voor sommige katten is het ene merk nu eenmaal lekkerder dan het andere, vergelijk bijvoorbeeld cola van een A-merk en een huismerk. Let op: het is vaak wel verstandig om geleidelijk over te stappen op een andere voeding om klachten als braken en diarree te voorkomen.
  • Voeg wat extra’s toe, zoals gekookte kip of vis: dit kan helpen om het voer aantrekkelijker te maken. Let wel op dat het hierdoor vaak weer moeilijker wordt om je kat te laten eten zonder toevoegingen.
  • Gebruik een supplement om de eetlust op te wekken, zoals Oralade RF Support
  • Vraag een eetlustopwekker via je dierenarts: Er zijn medicijnen die in lage dosis een eetlustopwekkend effect hebben voor katten. Dit is bijvoorbeeld mirtazepine. Dit is er in tabletvorm, maar ook in de vorm van een zalf (Mirataz). Een medische oorzaak moet dan wel zijn uitgesloten.

Ondersteunende voeding voor een kat met verminderde eetlust

Een kat die misselijk is kan een aversie krijgen tegen zijn voer. Het kan dan helpen om een andere voeding te geven. Hiervoor zijn speciale herstel voedingen ontwikkeld, zoals de Purina Pro Plan Veterinary Diets CN Convalescence Hond & Kat of de Royal Canin Recovery. Deze voedingen zijn licht verteerbaar, smakelijk en zacht van structuur en compenseren de verminderde voedselopname door een hoog energiegehalte.

Eet je kat wel wat, maar onvoldoende om op gewicht te blijven? Of kan je kat wel wat aanvulling op zijn voeding gebruiken om weer aan te komen? Dan kan een supplement als de Virbac Nutribound of Nutri-plus gel een goede aanvulling zijn op de voeding. Voorwaarde is dan natuurlijk dat je kat wel zelf wat eet.

Heb je vragen over eetlustopwekkers voor een kat? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Nooit iets missen?

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel