Service
Winkelwagen
Menu
Tekenalarm! - Tot 25% korting op vlo- en teekbescherming! Lees meer

Wat moet ik doen als mijn pup braakt of diarree heeft?

Elke pup kan wel eens last hebben van diarree. Dit kan variëren van 1 of 2 x dunne ontlasting tot echt waterdunne diarree, eventueel zelfs in combinatie met braken. Wat kun je doen als je pup last heeft van braken en/of diarree? Dat lees je hier!

Dalmatische pup in gras met paardenbloemen

Wat zijn de oorzaken van diarree bij een pup?

Er zijn veel redenen waarom een pup diarree kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Stress diarree: Je pup is net in een nieuw huis gekomen en dit is best spannend. Probeer je pup langzaam aan nieuwe dingen te wennen. Geef je pup niet te veel indrukken in één keer.
  • Verandering van voer: De darmen van een pup zijn nog niet helemaal ontwikkeld en verandering van voer kan daarom klachten geven. Wissel niet ineens van voer. Wen je pup over op een andere voeding gedurende 7 dagen en geef dan steeds iets meer nieuw voer en minder oud voer.
  • Iets vreemds gegeten: Pups ontdekken met hun bek. Het kan dus best voorkomen dat je pup iets heeft gegeten wat hij beter had kunnen laten liggen. Probeer dus te voorkomen dat je pup van alles op gaat eten, eetbaar dan wel oneetbaar.
  • Wormen of andere parasieten: Pups kunnen makkelijk besmet raken met wormen of parasieten, zoals Giardia. Ontworm je pup met regelmaat (lees onze blog Hoe vaak geef je een hond een wormenkuur?) en probeer de eerste tijd drukke uitlaatveldjes te vermijden.
  • Een maagdarm virus: Pups zijn ook vatbaar voor verschillende virussen die diarree kunnen geven. Volwassen honden worden hier niet altijd ziek van. Een pup heeft nog een mindere weerstand en kan wel goed ziek worden van deze virussen.

Wat moet ik doen als mijn pup diarree heeft?

Een pup met diarree moet je goed in de gaten houden. Pups kunnen snel erg ziek worden. ‘s Morgens zijn ze nog levendig en speels, maar ‘s avonds kunnen ze ineens doodziek zijn. Ze zijn ook erg gevoelig voor uitdroging. Wacht dus niet te lang met een dierenartsbezoek. Ga bij twijfel altijd op controle of bel om te vragen wat je het beste kunt doen.

Is je pup niet doodziek, eet en drinkt hij goed en blijft hij levendig? Dan is het vaak toch verstandig om hem te ondersteunen.

Hoe kan ik mijn pup met diarree ondersteunen?

Een pup met diarree kun je ondersteunen met speciale voeding, bijvoorbeeld de Royal Canin Gastro Intestinal PupNatvoer kan extra helpen om de kans op uitdroging te verminderen. Deze voeding is licht verteerbaar, maar bevat wel voldoende eiwitten en calorieën om de groei en het herstel van je pup de ondersteunen.

Ook supplementen kunnen je pup helpen. Met probiotica kun je de darmflora van je pup ondersteunen. Veel producten bevatten daarnaast aanvullende stoffen die de darmcellen ondersteunen en herstel bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan de Prokolin Advanced of de Canikur Pro.

Wat moet ik doen als mijn pup ook braakt?

Als je pup braakt, dan moet je sneller actie ondernemen. Diarree kun je vaak wel even aankijken en zelf ondersteunen. Als je pup ook braakt, dan is er verhoogde kans op uitdroging. Braken kan ook een aanwijzing zijn voor een groter probleem, bijvoorbeeld een verstopping in de maag of darmen. Met een brakende pup moet je altijd voor controle naar je dierenarts!

Kan ik diarree voorkomen bij mijn pup?

De kans op diarree bij je pup kun je verkleinen met een aantal aandachtspunten:

  • Voorkom te veel indrukken in korte tijd
  • Vermijd drukke uitlaatveldjes en contact met te veel verschillende mensen en dieren
  • Wissel niet te snel of te veel van voer
  • Ontworm je pup regelmatig
  • Probeer te voorkomen dat je pup vreemde dingen eet of ontlasting van andere dieren

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.