> Blaasproblemen bij honden

Blaasproblemen bij honden

Blaasproblemen komen regelmatig voor bij honden. Er zijn verschillende oorzaken, maar de klachten die de hond laat zien lijken vaak erg op elkaar.

De meest voorkomende blaasproblemen bij honden zijn:

  • Blaasontsteking
  • Blaasgruis
  • Blaasstenen

in deze blog bespreken we de symptomen van blaasproblemen, hoe een diagnose gesteld kan worden en hoe je je hond kan ondersteunen.

Wat zijn de symptomen van een blaasprobleem bij mijn hond?

Zoals gezegd hebben de meeste blaasproblemen vergelijkbare symptomen:

  • Vaak kleine beetjes plassen
  • Verhoogde aandrang om te plassen, maar er komt niet altijd urine
  • Bloed bij de urine
  • Pijn bij het plassen
  • Stinkende urine
  • Veel likken/wassen van de geslachtsdelen

Sommige honden worden ook incontinent of gaan meer drinken en meer plassen.

Hoe weet ik welk blaasprobleem er speelt bij mijn hond?

Met urineonderzoek wordt de diagnose vaak gesteld. Omdat de symptomen van blaasproblemen op elkaar lijken, maar de behandeling van elk probleem anders is, is het belangrijk een diagnose te laten stellen door je dierenarts. Urineonderzoek is hierbij de eerste stap. Het is wel belangrijk dat de urine schoon wordt opgevangen en vers is.

Soms komt uit het urineonderzoek geen duidelijk oorzaak naar voren. Dan zal de dierenarts de hond willen onderzoeken en eventueel aanvullend onderzoek doen in de vorm van een röntgenfoto of echo van de blaas.

Hoe wordt een blaasprobleem bij mijn hond behandeld?

De behandeling hangt helemaal af van de oorzaak.

Hoe wordt een blaasontsteking behandeld?

Bij een blaasontsteking is er sprake van een ontsteking van de urinewegen. Bij honden is dit bijna altijd een bacteriële ontsteking. Bij honden wordt een blaasontsteking daarom altijd behandeld met antibiotica. Afhankelijk van de pijn die de hond laat zien kunnen hier nog pijnstillers bij worden gegeven.

Als een hond vaker last heeft van een blaasontsteking kan ondersteunende voeding worden voorgeschreven, zoals de Royal Canin Urinary Care. Er zijn ook supplementen die kunnen ondersteunen als jouw hond gevoelig is voor een blaasontsteking. Bijvoorbeeld Dr. Ann's Urinary Care.

Hoe wordt blaasgruis bij honden behandeld?

Dit hangt af van het type blaasgruis wat bij je hond is gevonden. Blaasgruis ontstaat als mineralen, die zich van nature in de urine van de hond bevinden, gaan kristalliseren. Als er te veel mineralen in de blaas zitten (geconcentreerde urine), kan dit veranderen in blaasgruis en zelfs blaasstenen vormen.

Blaasgruis en -stenen kunnen in het ergste geval de urinewegen blokkeren. Dit veroorzaakt veel pijn bij de hond en als hij helemaal niet meer kan plassen, kan dit heel gevaarlijk zijn.

Blaasgruis is vaak te behandelen met een speciaal dieet, bijvoorbeeld Royal Canin Urinary S/O. Als je hond echt blaasstenen heeft, dan is het verstandig om de blaasstenen eerst te laten opereren. Afhankelijk van het type blaassteen kan dan worden gekeken hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen.

Er zijn supplementen die het blaasmilieu kunnen ondersteunen, zoals Puur Urogeni.

Een hond met blaasproblemen ondersteunen

Voor alle blaasproblemen geldt dat het helpt om de vochtinname van je hond te verhogen. Drinken dus ten alle tijden stimuleren. Soms kan het helpen om op natvoer over te stappen.

Zorg ook dat de hond regelmatig kan plassen en zijn urine niet te lang op hoeft te houden. Door voldoende vocht en regelmatig plassen, is de urine minder geconcentreerd en bevat het dus minder mineralen die tot blaasgruis omgevormd kunnen worden en spoelen bacteriën makkelijker uit, waardoor je weer minder risico hebt op een blaasontsteking.

Heb je het idee dat je hond niet kan plassen? Ga dan naar je dierenarts!

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.

Nooit iets missen?

Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!

Voorwaarden nieuwsbrief

Deel dit artikel