> Blaasproblemen bij honden

Blaasproblemen bij honden

Als de hond niet kan plassen, kan dat levensgevaarlijk zijn. Het is belangrijk dat een baasje een eventueel probleem in het urinewegstelsel van de hond snel signaleert. Wat zijn de symptomen van blaasproblemen bij de hond?

Blaasgruis bij honden

Wat is blaasgruis precies? Blaasgruis ontstaat als mineralen, die zich van nature in de urine van de hond bevinden, gaan kristalliseren. Als er te veel mineralen in de blaas zitten (geconcentreerde urine), kan dit veranderen in blaasgruis en uiteindelijk uitmonden in blaasstenen.

Blaasgruis en -stenen kunnen in het ergste geval de urinewegen blokkeren. Dit veroorzaakt veel pijn bij de hond en als hij helemaal niet meer kan plassen, kan dit heel gevaarlijk zijn.

Welke honden zijn gevoeliger voor blaasgruis?

  • Kleine honden
  • Honden van bepaalde rassen
  • Oudere honden

Wat kun je doen tegen blaasgruis bij de hond?

Het hangt er van af hoe ernstig de aandoening is. Als de hond last heeft van blaasstenen, moet hij waarschijnlijk worden geopereerd. Gruis is vaak te behandelen door de dierenarts. Om de vorming van blaasgruis in de toekomst te verminderen, kan de dierenarts aanraden een speciale voeding te geven. Deze voeding bevat minder mineralen die dan dus ook niet kunnen kristalliseren.

De hond voldoende vocht binnen laten krijgen, is ook een preventief middel. De hond kan worden aangemoedigd regelmatig te drinken of er kan een zoutloze bouillon gemaakt worden zodat het water aantrekkelijker is.

Drinkt een hond echt niet graag, overweeg dan minimaal één keer per dag een natvoeding te geven. Dit bestaat voor 80% uit water.

Zorg ook dat de hond regelmatig kan plassen en zijn urine niet te lang op hoeft te houden. Door voldoende vocht en regelmatig plassen, is de urine minder geconcentreerd en bevat dus minder mineralen die tot blaasgruis omgevormd kunnen worden.

Blaasontsteking bij honden

Blaasontsteking is een infectie van de urinewegen. Welke honden zijn gevoeliger voor een blaasontsteking?

  • Teven
  • Honden met chronische nier- of blaasaandoeningen of diabetes

Hoe herken je een blaasontsteking?

  • Vaak kleine beetje plassen
  • Proberen te plassen maar er komt niets
  • Urine is roodgekleurd: er zit bloed in
  • Veelvuldig aan geslachtsdeel likken
  • Koorts

Bij deze symptomen is het altijd aan te raden langs de dierenarts te gaan. Blijf de hond ondertussen stimuleren voldoende te drinken en geef hem ruim de gelegenheid veelvuldig te plassen.

Deel dit artikel