Turkse Angora

De Turkse Angora is een gevoelige kat met een liefdevol karakter. Hij zit maar al te graag op schoot en houdt ervan om geaaid te worden. Deze actieve en speelse kat kan prima overweg met andere katten en zelfs honden. Hij heeft veel ruimte nodig om te bewegen. Zijn vachtverzorging is erg eenvoudig.

Rasbeschrijving Turkse Angora

Ras afkomst: Turkije

Karakter

De Turkse Angora is een evenwichtige kat, die actief en speels is, maar tegelijkertijd ook rustig. De vriendelijke kat kan prima overweg met soortgenoten en honden. Daarnaast past hij zich gemakkelijk aan elke situatie aan. Waar andere katten nogal stressgevoelig zijn voor reizen, heeft de Turkse Angora daar geen bijzondere problemen mee. Deze extreem liefdevolle en gevoelige ras is een échte schootkat. Een fijne aaibeurt op schoot slaat hij niet snel af. Hij is een echte kletskous, maar heeft geen harde miauw. De sportieve, lenige Turkse Angora houdt ervan om te jagen en is ook niet bang van een beetje water. Daarvoor heeft hij wel voldoende bewegingsruimte nodig. Doordat zijn ondervacht ontbreekt, is een wekelijkse borstelbeurt voldoende.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

De meest gewaardeerde kleurvariëteit is wit. Alle kleuren worden bij de Turkse Angora erkend, op chocolate, lilac, kaneel, fawn, colourpoint en de Burmees-aftekening na.

Lichaam, poten en staart

Het lichaam van de Turkse Angora is lang, fijn en goed gespierd. Hij heeft een rechte borst. De breedte van de schouders moet gelijk zijn aan de breedte van de heupen. De achterhand staat in verhouding met de schouders iets hoger. Het beenderstelsel is fijntjes. De lange poten zijn fijn. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten en lopen uit in ovale of ronde, kleine voeten. Tussen de tenen zijn plukjes haar zichtbaar. De Turkse Angora heeft een lange staart van een lengte die in verhouding is met het lichaam.

Kop, oren en ogen

De Turkse Angora heeft een klein tot middelgrote kop die driehoekig gevormd is. De kop loopt smal toe naar de kin. De schedel is vrij plat. Bij volwassen katers kunnen zogenaamde ‘katerwangen’ voorkomen. De tamelijk lange snuit is nauwelijks afgerond. De neus is recht, middellang en bevat geen stop. De kin is krachtig en lichtjes afgerond. De oren van de Turkse Angora zijn puntig, groot en breed aan de basis. Ze zijn hoog op de kop geplaatst. De oren zijn voorzien van oorpluimpjes en/of lynxtips. Turkse Angora’s hebben grote, amandelvormige ogen die lichtjes schuin geplaatst zijn. Alle oogkleuren zijn erkend, mits ze in harmonie zijn met de vachtkleur.

Vacht

Turkse Angora’s hebben een halflange vacht die een fijne, zijdeachtige textuur heeft. Hij heeft nauwelijks een ondervacht. De beharing is iets langer ter hoogte van de broek en de kraag. Ook de onderbuik is voorzien van een langere, licht golvende beharing.

Gewicht

Het gewicht van de Turkse Angora ligt tussen de 2,5 tot 5 kg.

Producten voor de Turkse Angora