Toyger

Een tijger in het klein, en dat gewoon in je huiskamer! Een middelgrote kat met intelligentie en vriendelijkheid in zich. De Toyger is net als veel katten actief en beweegt zich sierlijk als een echte tijger. Met zijn lange en gespierde lichaam en lange staart, vormt het samen met zijn ronde oren, brede neus en krachtige kin een uiterlijk wat ons doet denken aan een echte tijger! De strepen mogen natuurlijk niet ontbreken bij dit kattenras. Een lieve en gezellige huiskat die goed kan opschieten met mensen en andere harige vrienden.

Rasbeschrijving Toyger

Ras afkomst: Verenigde Staten

De Toyger is ontstaan nadat er een cyperse kat opvallende markeringen had op de kop. Die cyperse kat is gebruikt voor de fok samen met een Bengaal. Vervolgens is er nog een andere kat uit India bij betrokken geraakt die opmerkelijke gevlekte markeringen had tussen de oren. Met verschillende deskundige fokkers is er een fokprogramma opgezet om een kat tot stand te brengen die wel heel dicht bij het ideaal beeld past van een tijger.

Karakter

De Toyger is een zeer intelligente kat en is speels en actief. Je kunt deze geweldige kat dan ook verschillende kunstjes aanleren en zal heel goed aangelijnd naast je kunnen lopen. Daarnaast kan hij ook heel ontspannen zijn en zich makkelijk aanpassen aan de leefwijze in huis. Toygers houden van gezelschap en zijn ook heel vriendelijk, zowel naar mensen als andere huisdieren.

Uiterlijke kenmerken Toyger

Kleur

De kleur van Toygers is bruin tabby maar heeft wel een opvallend ander patroon dan de andere tabbypatronen. Het patroon heeft een groot contrast tussen de tekening en de achtergrondkleur. Meestal komt een donkerbruine tot oranje/geel kleur voor op de achtergrond van de vacht en de strepen hebben de voorkeur naar zwart maar zijn meestal donker tan tot zwart. De buik is licht van kleur en kan naar mate de kat ouder wordt alleen maar lichter worden.

Lichaam, poten en staart

De Toyger is een middelgrote kat en daardoor vrij toegankelijk voor in veel huishoudens. Zijn lichaam is over het algemeen wat langer en gespierd. De bouw van het lichaam is gemaakt op zijn actieve karakter. De poten hebben een medium lengte. Wanneer je deze van de grond tot de aansluiting van het lichaam opmeet, komt dit ongeveer op dezelfde lengte uit als de torso. Toygers hebben een lange en smalle staart. Aan het uiteinde is de punt bot en rond.

Kop, oren en ogen

De kop van de toyger is medium tot groot. Zo is deze mooi in verhouding met de rest van het lichaam. De vorm is ovaal. Zijn snuit is cilindervormig en wat langer, hij komt daardoor wat naar voren. De oren zijn aan de smalle kant en zijn rond. Dit past zeer goed bij het uiterlijk van een echte tijger. Ze zijn ook wat korter en staan daardoor wat dichter bij de kop. De oren zijn dichtbehaard. Toygers hebben ogen van medium grootte en zijn amandelvormig. Ze staan ver uit elkaar en wat achteraan het gezicht, in de buurt van het begin van het oor.

Vacht

Toygers hebben een zachte, korte en fijne vacht. Bij de aftekening mag de vacht iets langer zijn net zoals bij de slapen, wangen en kraag. De textuur van de vacht is een beetje weelderig, dicht, fijn en heel erg zacht. Een mooie glitter over de vacht doet de Toyger al helemaal stralen, al is dit niet altijd veel aanwezig.

Gewicht

De Toyger heeft een lichaamsgewicht van tussen de 5,5 en 10 kg.