> Tandpasta bij hond en kat

Tandpasta bij hond en kat

Tandpasta bij hond en kat

Gebitsverzorging bij hond en kat

Gebitsverzorging bij jouw hond of kat is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse verzorging. Je kunt op verschillende manieren bijdragen aan de mondgezondheid, zoals het geven van speciale kauwsnacks of een voeding gericht op het gebit of middelen toevoegen aan het drinkwater. Een van de meest effectieve methodes is echter toch om de tanden te poetsen. Het gaat hierbij vooral om de buitenkant van de tanden en kiezen. De binnenkant van het gebit wordt schoongemaakt door de tong van het dier.

Bij katten kan het poetsen van alleen de bovenste tanden en kiezen voldoende zijn. Vanwege de geringe grootte van het bekje is er vaak vrij weinig ruimte over om ook de onderste tanden en kiezen te poetsen. Daarnaast zorgt de vorm van het kattengebit dat de onderste tanden en kiezen normaal gesproken ook enigszins gereinigd worden.

Tandenpoetsen

Tandenpoetsen klinkt misschien als een hele uitdaging, maar over het algemeen laat je dier het goed toe naarmate ze eraan gewend raken. Zeker wanneer je al van kleins af aan bent begonnen met het verzorgen van de tanden van jouw viervoeter. Maak er dagelijks een klein feestje van door als beloning een fijne knuffel, een leuk spelletje of een lekkere wandeling te gaan maken.

Tips voor het tandenpoetsen

Je kunt tandenpoetsen met behulp van een tandenborstel speciaal voor dieren. Daarnaast zijn er ook opzetstukjes met een borstel voor op je vinger, maar ook met een gaasje die je om je vinger heen wikkelt kun je het gebit van je dierenvriend poetsen. Om een optimaal resultaat te boeken met het poetsen kan je, net zoals bij mensen, gebruik maken van een tandpasta. Tandpasta’s die mensen gebruiken zijn echter niet geschikt voor dieren. Dit komt omdat er fluoride in de mensenvariant van tandpasta zit. Dit kan schadelijk zijn voor de maag van je dier.

Tandpasta voor dieren

Voor dieren zijn er speciale tandpasta’s ontwikkeld die veilig gebruikt kunnen worden en waarbij het niet schadelijk is wanneer het dier het doorslikt. Vaak wordt hier ook een lekker smaakje aan toegevoegd zoals lever- of kipsmaak. Een voorbeeld van een pasta voor dieren is de C.E.T. tandpasta van Virbac. Deze tandpasta bevat een zogenaamd C.E.T. Dual Enzyme System. Dit activeert en stimuleert het afweersysteem wat bijdraagt aan een optimaal milieu in de bek van je dier. Hierdoor kun je de vorming van nieuwe tandplak helpen te remmen. Het beste effect kan bereikt worden met het dagelijks poetsen met de tandpasta.
Van de C.E.T. is er ook een gebitsverzorgingsset beschikbaar. Naast een kleine tube tandpasta met kipsmaak bevat deze ook een tandenborstel met een grote kant en een kleine kant en een opzetstukje voor op je vinger met een borsteltje eraan. De grote kant van de tandenborstel kan uiteraard gebruikt worden voor de grote tanden van grote honden en de kleine kant kan gebruikt worden voor kleinere dieren en voor de moeilijk bereikbare plekken. Met deze set kun je dus uitproberen welke manier van poetsen voor jouw dier het meest geschikt is.

Deel dit artikel