Somali

De Somali is de langharige variant van een Abessijn. Dit kattenras gedraagt zich in tegenstelling tot de Abessijn minder actief en uitbundig. De Somali houdt van ruimte en is gek op spelen. Daarnaast is deze kat erg sociaal en gaat hij goed samen met kinderen en soortgenootjes.

Rasbeschrijving Somali

Ras afkomst: Noord-Amerika

Karakter

De Somali is een tedere, vriendelijke en sociale kat. Hij geniet van het leven en is erg actief, zonder zich uitbundig te gedragen. De Somali is gek op spelen en houdt van aandacht. In tegenstelling tot zijn kortharige soortgenoot de Abessijn, is hij minder bezitterig. De Somali houdt van ruimte en jagen, een appartement is dan ook niet zo geschikt voor deze kat. Doordat deze kat gek is op jagen, heeft hij de voorkeur naar een tuin om op avontuur te gaan. Een Somali past perfect in een gezin met kinderen of soortgenootjes, want dit kattenras is echt sociaal.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

De vacht van de Somali heeft een ticking. Dit kan variëren van lichte naar donkere banden. Het aantal banden dat de kattenvacht heeft, kan variëren van minimaal twee tot zelfs 8. Het uiteinde van de banden moet een donkere kleur hebben. Daarnaast wordt de wildkleur (zwart- en abrikooskleurige banden), Sorrel (cinnamon- en abrikooskleurige banden), fawn (donkercrème- en doffe bruinkleurige banden), Blue Silver (blauw met witte banden). In Europa worden meer kleuren toegestaan voor dit kattenras.

Lichaam, poten en staart

De Somali heeft een middellang lichaam met een lichtgebogen rug. Daarnaast heeft hij stevige spieren en poten, zodat hij zich goed kan voortbewegen. Deze kat heeft ovale voeten en af en toe lijkt het net alsof hij op de puntjes van zijn tenen loopt. Dit geeft een échte uitstraling van een wilde katachtige. Een Somali is een opvallende verschijning door de volle staart.

Kop, oren en ogen

De Somali heeft een licht bol voorhoofd met een relatief kleine puntige snuit. Dit kattenras heeft een stevige kin. De ogen van een Somali staan relatief ver uit elkaar en hebben en zijn donker omlijnd. Boven de ogen hebben ze een kort verticaal streepje. De oogkleuren die bij dit kattenras voor mogen komen is amberkleurig, groen of goud. De Somali heeft grote oren, die ver uit elkaar staan. Lynxtips zijn bij dit ras toegestaan.

Vacht

De haren van een Somali zijn kort op het gezicht, maar halflang op de rug, romp en buik. De halflange dichte vacht van de Somali vraagt in de periode van rui om goede verzorging. In plaats van wekelijks borstelen, is dit nu dagelijks belangrijk.

Gewicht

Het volwassen gewicht van een Somali ligt gemiddeld tussen de 3,5 en 5,5 kg

Producten voor de Somali