Siamees

De Siamees wordt ook wel de prins der katten genoemd. Dit komt doordat de Siamees het meest extravert is van alle huiskatten en heeft tevens een erg opvallend karakter. Siamezen tonen graag hun emoties, vragen aandacht en miauwen erg graag. Het liefst is hij dan ook altijd samen met mensen en is hij erg aanhankelijk. Wie hier van houdt, kan met een Siamees een echte kameraad in huis halen.

Rasbeschrijving Siamees

Ras afkomst: Thailand

Karakter

De siamees is zoals al eerder beschreven een erg extraverte kat die graag zijn emoties toont en om aandacht vraagt. Hij kan in alles erg overdrijven en is dus altijd aanwezig. Als je van een aanwezige kat houdt, is dit de ideale kat voor jou! Dit betekent ook dat als je hem negeert, hij dit erg vervelend vindt. Zo zal de Siamees bij negeren altijd proberen zijn baasje te bereiken met zijn krachtige stem. Dit doet de Siamees in de hoop dat het baasje zich weer met hem bezig gaat houden. Deze kat vindt het ook verschrikkelijk om alleen te zijn en kan hier dus erg slecht tegen. De Siamees houdt erg van kinderen en zal daar ook graag mee willen spelen. De omgang met soortgenoten gaat vaak niet erg soepel bij de Siamees. Al met al is dit een kat die zichzelf laat horen, aanwezig is en een echt maatje van je kan worden!

Uiterlijke kenmerken

Kleur

De Siamees wordt wit geboren en vanaf de vijfde dag verschijnen de kleuren. De vacht wordt gekenmerkt door gekleurde extravagantie. Dit wordt ook wel points genoemd. De temperatuur heeft invloed op deze points. Zo zullen de koudste delen (kop, staart, oren en poten) van het lichaam een kleur krijgen en de warme delen vaak wit blijven. Een buitenlevende Siamees zal daardoor altijd donkerder zijn dan binnenlevende Siamezen.

Lichaam, poten en staart

De Siamees is een solide verschijning met een uitstekende structuur van borstkas tot de romp. De nek is middellang, maar in verhouding met de rest van het lichaam, erg gespierd. De poten zijn gespierd en licht afgerond. De staart is van gemiddelde lengte en past in verhouding goed bij het lichaam. De staart is aan het begin iets breder en richting het uiteinde iets dunner.

Kop, oren en ogen

Het hoofdje van de Siamees gemiddeld tot lang qua grootte en wijd in de breedte. De spierontwikkeling is zichtbaar, maar niet erg extreem. De kaken zijn vlak, met volle wangen. De snuit is lang met een rechte neus zonder stop. De ogen van de Siamees zijn middelgroot en amandelvormig. Onder het ooglid zit een volle ronde curve. Er zit een zekere breedte tussen beide ogen. De kleur van de ogen is helder, stralend en erg blauw.

Vacht

De vacht van de Siamees is stevig aanliggend, maar niet vlak. De vacht voelt tevens zijdezacht aan. Ook is de vacht glanzend en er is bijna geen ondervacht.

Gewicht

Het gewicht van een Siamees ligt tussen de 2,5 en 5,5 kg.

Producten voor de Siamees