Royal Canin Ageing

Is jouw huisdier nog net zo vitaal als een paar jaar geleden? Of begint hij langzamerhand ouderdomsverschijnselen te vertonen? Om de gezondheid van jouw ouder wordende hond of kat te ondersteunen, heeft Royal Canin de Ageing lijn ontwikkeld.

Wanneer is mijn huisdier oud?

Bij elke levensfase van je hond of kat komt een andere verzorging kijken. Maar op welke leeftijd krijgt jouw huisdier de stempel ‘senior’ en welke zorg vraagt deze levensfase precies?

Als een hond van een groot ras een leeftijd van 5 jaar bereikt, wordt zijn vitaliteit meestal minder. Bij middelgrote honden gebeurt dit rond hun 7e levensjaar. En hoewel kleine hondjes gemiddeld 15 jaar oud worden, kunnen de eerste ouderdomsverschijnselen al zichtbaar worden vanaf 8 jaar. De meeste katten beginnen vanaf een jaar of 12 de eerste ouderdomsverschijnselen te vertonen.

Hoewel huisdieren tegenwoordig ouder worden dan vroeger – dankzij goede verzorging, voeding en geneeskunde – komt ouderdom helaas nog steeds met gebreken. Hieronder lees je waaraan je ouderdom bij jouw hond of kat kunt herkennen.

Ouderdomsverschijnselen herkennen

Problemen aan het gebit

Gebitsproblemen zijn een veelvoorkomend probleem bij oudere dieren. Zo hebben honden en katten vaak last van tandsteen, wat uiteindelijk kan leiden tot ontstekingen van het tandvlees en zelfs aantasting van de tanden en kiezen. Soms is de pijn die je huisdier daar van ondervindt zo hevig dat hij niet meer wil eten.

Slijtage van de gewrichten

Gewrichtsslijtage komt helaas veel voor bij oudere honden; vooral bij honden van bepaalde (grote) rassen. Dat komt deels door aanleg, maar ook onverstandig bewegen en onjuiste voeding kunnen een rol spelen. Artrose gaat meestal gepaard met pijn bij het bewegen. Je merkt aan je hond dat hij moeite heeft met opstaan en dat lopen en de eerste stappen stijf en moeizaam gaan. Vooral na een langere periode van rust wordt de klacht zichtbaar. Misschien neem je waar dat je hond kreupel loopt na een lange wandeling of flinke inspanning: ook dit kan een teken zijn. Katten met artrose zijn minder beweeglijk en zullen minder snel op dat ene hoge plekje in de woonkamer of over de schutting springen. Ook zichzelf wassen gaat moeilijker, wat weer effect heeft op de gezondheid van de huid en vacht.

Dementie of hersenveroudering

Door de vorming van vrije radicalen kunnen de hersenen van jouw hond of kat beschadigen. Dit kan zorgen voor gedragsveranderingen. Je hond of kat oogt gedesoriënteerd of zelfs angstig. Misschien merk je dat het slaappatroon van je huisdier verstoord raakt: hij loopt, raast of miauwt ’s nachts doelloos door huis. Of je huisdier raakt onzindelijk en gaat zijn behoefte in huis doen.

Verminderde werking van vitale organen

Zodra jouw hond of kat ouder wordt gaat de werking van belangrijke, vitale organen, zoals het hart en de nieren, achteruit. Drinkt en plast je huisdier veel, heeft hij geen eetlust en vermagert hij? Dan zou het disfunctioneren van nieren wel eens de oorzaak kunnen zijn. Is jouw harige vriend snel vermoeid, hoest hij bij inspanning of valt hij zelfs flauw? Dan kan er een hartprobleem in het spel zijn. Raadpleeg bij twijfel te allen tijde jouw dierenarts!

Speciale seniorenvoeding

Royal Canin Ageing is er zowel voor honden als katten. De speciale voeding voor senioren heeft een andere samenstelling dan standaard voer. Het heeft een aangepast energiegehalte en een verhoogde verteerbaarheid. Bovendien worden lever en nieren minder belast.

Met een aangepaste voeding, de juiste beweging en extra verzorging kun jij de kwaliteit van leven voor jouw hond of kat zo groot mogelijk houden. Benieuwd naar Royal Canin Ageing? Bekijk alle producten op Medpets.nl!

Medpets maakt gebruik van cookies om jou beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van jouw interesses, kun je informatie delen via social media en kunnen we je een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website ga je hiermee akkoord. Lees meer Sluiten