Oormijt bij katten

Oormijt is een beestje dat we veel zien bij katten en dan vooral bij kittens. Het veroorzaakt vaak veel jeuk en veel zwart oorsmeer in de oren. Maar hoe weet je zeker dat je kat oormijt heeft? En hoe kun je het behandelen?
Wat is oormijt?
Oormijt is dus een beestje dat in de oren van dieren kan leven. De mijten voeden zich met huidschilfers en oorsmeer. Dit kriebelt. Door de irritatie van de gehoorgang wordt ook meer oorsmeer geproduceerd. Hierdoor kan makkelijk een bacteriële oorontsteking ontstaan bij katten met oormijt, dus het is belangrijk om niet te lang met een behandeling te wachten.
Wat merk ik bij mijn kat met oormijt?
Als je kat oormijt heeft geeft dit jeuk, veel jeuk. Ze gaat schudden met de kop en krabben aan de oren. Dit kan wondjes en kaalheid geven rond de oren. Soms zie je ook zwarte korrels oorsmeer naar buiten komen na het schudden. De oren stinken vaak ook.
Als je kat erg jeukt aan de oren is het verstandig om naar je dierenarts te gaan voor controle. Het gaat namelijk niet altijd om oormijt. Er kan ook een normale oorontsteking spelen, of je kat kan last hebben van een allergie. Dit moet je wel zeker weten voor je gaat behandelen.
Otimectin om oormijt te behandelen
Voor de behandeling van oormijt bij katten is er een speciale oorzalf, namelijk de otimectin. Deze zalf bevat ivermectine, wat de mijten doodt.
Oordruppels om oormijt te behandelen bij een kat
Er zijn ook andere producten die kunnen werken bij een oormijt infectie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor spot on producten voor op de huid tussen de vacht. Dit zijn bijvoorbeeld Stronghold en Advocate. Deze producten kun je alleen bij een dierenarts kopen.
Vanuit ons assortiment kun je kiezen voor een (aanvullende) behandeling met oordruppeld. Dit zijn bijvoorbeel de cleaners als Clean Ear Oorreiniger en cdVet MijtenEx Oorreiniger. Ook de producten met colloïdaal zilver, zoals de TraumaPet Oordruppels en Organimal Colloïdaal Zilver kunnen ondersteunen bij de behandeling tegen oormijt.
De gevolgen van een onbehandelde oormijtinfectie
Omdat een oormijtinfectie veel jeuk geeft, gaan dieren krabben aan de oren en schudden met de kop. Dit kan schade geven aan het oor, maar ook bijvoorbeeld een bloedoor. Dit is een bloeding in de oorschelp, waardoor de oorschelp dik wordt. Deze bloeduitstorting lost vaak slecht zelf op en kan permanente schade (en last voor je kat) geven aan de oorschelp.
Ga dus naar je dierenarts als je het vermoeden hebt dat je kat oormijt heeft.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op via dierenarts@medpets.nl.
Nooit iets missen?
Ben je altijd op zoek naar dé manier om jouw huisdier het allerbeste te geven? Onze Medpets nieuwsbrief staat vol met tips, adviezen en natuurlijk onze acties en kortingen. Schrijf je nu in!