Ocicat

De Ocicat is een echte actieveling, speels en nieuwsgierig. Om zijn energie kwijt te kunnen, heeft deze kat dus voldoende ruimte nodig. De Ocicat is niet graag alleen en houdt er niet van om opgesloten te worden. Hij is gericht op zijn baasje, maar kan ten opzichte van soortgenoten iets te zelfverzekerd zijn. De vachtverzorging is eenvoudig.

Rasbeschrijving Ocicat

Ras afkomst: Verenigde Staten

Karakter

De actieve Ocicat is een zeer levenslustige, nieuwsgierige en speelse kat. Desondanks zijn roofdierachtige uiterlijk, is hij een sociale en vriendelijke kat. Hij is erg geduldig ten opzichte van kinderen, maar kan nogal dominant zijn naar soortgenoten. Hij hecht zich erg aan zijn baas en vindt het absoluut niet fijn om alleen te zijn. De loyale Ocicat past zich gemakkelijk aan aan nieuwe levensomstandigheden. Qua vachtverzorging is af en toe borstelen voldoende.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

De gevlekte vacht van de Ocicat kan zwart, chocolate, kaneel, blauw, lilac of zandkleurig zijn op een lichtere grondkleur. Deze kleuren bestaan ook in een zilveren variëteit. De lichtste tinten van de vacht zijn voornamelijk zichtbaar in het gezicht, de kin en op de onderkaak.

Lichaam, poten en staart

Ocicats hebben een groot lichaam dat tamelijk lang is. Het is erg krachtig maar niet massief. Het beender- en spierstelsel zijn goed ontwikkeld. De borst is vrij diep. De kat heeft middellange poten die stevig en goed gespierd zijn. De compacte voeten hebben een ovale vorm. De lange staart is redelijk dun.

Kop, oren en ogen

De kop van de Ocicat is licht driehoekig gevormd en even lang als hij breed is, met afgeronde hoeken. Volle wangen zijn toegestaan bij de katers. De snuit is goed gevormd, breed en ietwat vierkant. De kin is stevig. Ocicats hebben tamelijk grote oren die ver uit elkaar staan. De oren zijn alert en volgen de contouren van de kop. Lynxtips worden gewaardeerd. De Ocicat heeft grote ogen die amandelvormig zijn en ietsjes schuin geplaatst zijn. Tussen de ruimte van de ogen moet gemakkelijk nog één oog kunnen passen. Alle oogkleuren zijn toegestaan, behalve blauw, tenzij de kat een colourpoint is. De oogkleur dient effen en intens te zijn. De oogkleur hoeft geen relatie te hebben met de vachtkleur.

Vacht

De Ocicat heeft een korte, glanzende en satijnachtige vacht. De vacht is fijn en glad.

Gewicht

Het gewicht van de Ocicat ligt tussen de 2,5 tot 6 kg.

Producten voor de Ocicat