> Myiasis bij het konijn

Myiasis bij het konijn

Myiasis bij het konijn

Myiasis, ook wel ‘madenziekte’ genoemd, is een hele pijnlijke maar ook gevaarlijke aandoening. Wanneer het niet tijdig opgemerkt wordt, dan kan het konijn hier erg ziek van worden en in sommige gevallen zelfs overlijden. Het komt voornamelijk in de warme (zomer)maanden voor.

Ontstaan

Myiasis wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg die eitjes legt in de vacht van een konijn. De eitjes worden voornamelijk gelegd op vochtige en warme plekken. De geur van ontlasting en urine trekt de vlieg extra aan. De eitjes worden daarom vaak gelegd rondom de anus van het konijn.
De vacht kan bevuild zijn met urine of ontlasting in geval van diarree (mogelijk ten gevolge van een gebitsprobleem of verkeerde voeding), incontinentie of bijvoorbeeld een blaasontsteking. Na enkele uren/dagen komen er witte maden uit de eitjes. Deze maden gaan rondkruipen in de vacht en hechten zich aan de huid van het konijn. Het speeksel van de maden zorgt voor weefselschade, waardoor de huid en onderhuid af zal sterven. Op deze manier banen de maden zich een weg door de huid en kunnen, wanneer niet tijdig ontdekt worden, in dieper gelegen weefsels terecht komen. Door de geur die deze wonden veroorzaken, worden nog meer vliegen aangetrokken die nieuwe eitjes leggen. De maden veroorzaken veel ongemak, pijn en jeuk bij het konijn. De schade aan de huid kan binnen enkele dagen ontstaan en zeer ernstig worden.

Behandeling

Mocht je het vermoeden hebben dat je maden in de vacht van je konijn ziet of het konijn heeft stinkende wonden, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Wanneer je konijn inderdaad myiasis blijkt te hebben, zal de dierenarts (onder sedatie) de vacht van het konijn wegscheren en alle maden van de huid weghalen met een pincet. De aangedane plek wordt goed schoongemaakt. Vervolgens kunnen de wonden goed geïnspecteerd en indien nodig gehecht worden. Een goede wondzalf kan de genezing van de huid bevorderen. Afhankelijk van de ernst van de verwondingen kan er gekozen worden om pijnstillende ontstekingsremmers en antibiotica te geven.
Daarnaast wordt No Myiasis gebruikt om de eventuele achtergebleven maden en eitjes op de huid te doden.

Voorkomen van myiasis

Voeding

Allereerst is het belangrijk om de vacht schoon te houden, door ervoor te zorgen dat je konijn goede keutels produceert. Onjuiste voeding (teveel krachtvoer, te weinig hooi..) ligt vaak ten grondslag aan afwijkende ontlasting, die in de vacht kan blijven plakken. De voedingsbehoefte van een konijn is 20g/kg lichaamsgewicht aan pellets, aangevuld met ad lib hooi.

Hygiëne hok

Zorg ervoor dat je het hok van het konijn regelmatig schoonmaakt, zodat ontlasting en urine niet te lang aanwezig blijft. De geur hiervan kan de groene vleesvlieg aantrekken en maakt de kans op het ontstaan van myiasis groter. Indien mogelijk kun je het verblijf van het konijn met vliegengaas ‘bekleden’ of een vliegenstrip ophangen om de vliegen zoveel mogelijk op afstand te houden.

Dagelijkse controle

Aangezien myiasis zich in een aantal dagen kan ontwikkelen en heel snel tot ernstige gevolgen kan leiden, is het belangrijk om de maden en/of wonden tijdig te ontdekken. Soms bevinden de maden zich alleen maar aan de onderkant van het lichaam. Wanneer je je konijn niet dagelijks uit het hok haalt, zul je pas iets opmerken als het diertje een zieke indruk maakt. Vaak is er dan al (te) veel schade aangebracht. Het is daarom belangrijk om in de warme (zomer)maanden je konijn dagelijks te controleren. Til je konijn even op en controleer het gebied rondom de anus goed. Is het gebied schoon? Stinkt de vacht niet? Zijn er geen wonden of maden zichtbaar?

No Myiasis

No Myiasis Spray kan gebruikt worden voor de bestrijding/behandeling van myiasis. Het doodt namelijk de eitjes en maden op de huid van het konijn. Het is belangrijk om de spray op een schone vacht aan te brengen om de effectiviteit te verhogen. Deze spray kan helaas niet voorkomen dat vliegen eitjes leggen. Een juiste vliegenafwering is daarom essentieel.

Deel dit artikel

Medpets maakt gebruik van cookies om jou beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van jouw interesses, kun je informatie delen via social media en kunnen we je een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website ga je hiermee akkoord. Lees meer Sluiten