Bescherm je hond of kat tegen het onzichtbare gevaar van een wormbesmetting

Bescherm je hond of kat tegen het onzichtbare gevaar van een wormbesmetting

Huisdiereigenaren zijn zich vaak wel bewust van zichtbare gevaren voor hun dier, zoals een drukke weg. Maar de meesten beseffen niet met welke onzichtbare gevaren de hond of kat in aanraking komt. Zo kunnen inwendige parasieten, zoals wormen, de hond of kat ziek maken. Soms zelfs zo ernstig dat ze erdoor overlijden. Daarnaast kan een wormbesmetting een gezondheidsrisico zijn voor de eigenaar zelf of zijn familieleden.

Een onzichtbaar gevaar…

Een wormbesmetting van je hond of kat heb je meestal niet direct door. Aan de buitenkant van het dier zie je bijna nooit dat er een besmetting is. Niet-specifieke symptomen, zoals diarree en jeuk aan de anus kunnen hier echter op duiden.(1) Ook kunnen huisdieren, zeker als ze nog jong zijn, afvallen, last krijgen van een bolle buik of gaan hoesten (1). Bepaalde parasieten zoals de longworm kunnen zelfs dodelijk zijn voor je hond.(1)

Maar niet alleen je huisdier loopt een gezondheidsrisico. Wormbesmettingen kunnen ook van dier op mens overgaan. We noemen dit een zoönose. Een wormbesmetting bij mensen kan leiden tot maagdarmklachten, oogproblemen, epilepsie of andere problemen van het zenuwstelsel. (2,3) Het is bekend dat bij mensen astmatische klachten kunnen verergeren door een spoelwormbesmetting.(4)

Hoe raakt mijn huisdier besmet?

Er zijn veel verschillende manieren waarop je huisdier een wormbesmetting kan oplopen. De dagelijkse wandeling door het park, een heerlijke wandeling in het bos, snuffelen aan ontlasting van de buurhond, het spelen met of opeten van een slak of het opeten van knaagdieren/vogels, er zijn talloze momenten waarop je dier makkelijk een worminfectie oploopt. Puppies worden daarnaast veelal geboren met een spoelworminfectie. Bovendien worden pups en kittens besmet via de moedermelk. Kortom een worminfectie is makkelijk opgelopen en meestal zonder dat je het door hebt.

Ontworm met een breedspectrum ontwormer zoals Milbemax

Haakwormen, zweepwormen, spoelwormen, lintwormen, longwormen, hartwormen; er zijn veel verschillende wormbesmettingen die je hond of kat ziek kunnen maken. Sommige besmettingen zijn vooral vervelend terwijl andere besmettingen levensbedreigend voor je huisdier kunnen zijn. Zoals bijvoorbeeld een hartworm- of longwormbesmetting van je hond of kat. Kies daarom voor een ontwormer die een brede bescherming biedt tegen de verschillende typen worminfecties. De mate van bescherming kan per dier (hond/kat) verschillen dus check wel altijd de bijsluiter.

Er is een Milbemax verpakking voor elke hond en kat

Milbemax ontwormingstabletten zijn er al voor puppies vanaf 0,5kg en minimaal 2 weken oud. Voor kittens is er een tablet vanaf 0,5kg lichaamsgewicht en 6 weken oud. Uiteraard zijn er Milbemax ontwormingstabletten voor volwassen honden en katten. Milbemax mag bovendien gegeven worden aan drachtige en lacterende honden/ katten en aan collies en aanverwante rassen. Voor honden is er bovendien een smakelijke kauwtablet.

1. ESCCAP wormbestrijding bij hond en kat, richtlijn 1 (6de editie) 2020

1. Deplazes P et al Veterinary Parasitiology 2011 41 (v1.0)

1. Overgaauw PA Veterinary Parasitology 2013 398 (v2.0)

1. Overgaauw PAM Infectieziekten-bulletin 2018 7 (v1.0)

Toon filters
Medpets maakt gebruik van cookies om jou beter en persoonlijker te kunnen helpen. Met deze cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag. Zo kunnen we advertenties tonen op basis van jouw interesses, kun je informatie delen via social media en kunnen we je een goed functionerende website bieden. Door verder te gaan op onze website ga je hiermee akkoord. Lees meer Sluiten