Manx

De Manx is een vriendelijke kat met een gemakkelijk karakter. Hij past zich gemakkelijk aan elke situatie aan. Hij is goed in de omgang met andere huisdieren en zeer geduldig met kinderen. Deze levenslustige Manx houdt ervan om op jacht te gaan. Dit staartloze poezenbeest heeft een compact, middelgroot lichaam. De vacht heeft geen bijzondere verzorging nodig.

Rasbeschrijving Manx

Ras afkomst: Groot-Brittannië

Karakter

De Manx heeft een vriendelijke persoonlijkheid en past zich gemakkelijk aan verschillende levensstijlen aan. Hij is erg sociaal ten opzichte van andere huisdieren, geduldig met kinderen en lief tegenover zijn eigenaar. De robuuste Manx zit vol levenslust, is actief en toont zich een goede jager. De verzorging van de vacht is eenvoudig.

Uiterlijke kenmerken

Kleur

Bij de Manx zijn alle kleurvariëteiten en tekeningen toegestaan, met of zonder wit.

Lichaam, poten en staart

Manxen hebben een middelgroot en stevig lichaam dat gedrongen is. Ze hebben een brede borst en een bolle, korte rug. De schouders liggen lager dan de achterhand, welke erg is afgerond. Hij heeft stevige botten en is goed gespierd. De achterpoten zijn langer dan de achterpoten en lopen uit in ronde voetjes. De Manx heeft een huppelend loopje wat doet denken aan het huppelen van een konijn. Manxen zijn het meest te herkennen aan de afwezigheid van hun staart. Waar normaalgesproken de basis van de staart gezeten moet hebben, is bij een zogenaamde rumpy staart een uitholling aanwezig. Een rumpy-riser staart kenmerkt zich tot één tot drie staartwervels die bedekt zijn met beharing. Let wel: niet iedere Manx is volledig staartloos. Dit wordt dan een ‘stumpy’ genoemd: een staart van slechts enkele centimeters, een soort stompje. Heeft de Manx een normale of geknikte staart, dan wordt deze ‘tailed’ genoemd.

Kop, oren en ogen

De Manx heeft een vrij brede en ronde kop met een matig afgerond voorhoofd. De wangen van de kat zijn duidelijk zichtbaar. De snuit is iets langer dan dat hij breed is. De neus is vrij groot en hij heeft een beetje een wipneus. Zijn snorhaarkussentjes zijn rond en goed ontwikkeld met lange snorharen. De kin is stevig. Manxen hebben middelgrote oren die breed zijn aan de basis met afgeronde uiteindes. Ze staan ver uit elkaar en hebben een dunne beharing. De grote ogen van de Manx zijn rondgevormd en lichtjes schuin geplaatst. De oogkleur is in verhouding met die van de vacht.

Vacht

De dubbele vacht van de Manx is kort en dicht. Hij heeft een flink dikke ondervacht.

Gewicht

Het gewicht van de Manx ligt tussen de 3,5 tot 5,5 kg.

Producten voor de Manx