Maine Coon

Maine Coon

De Maine Coon is een van de grootste kattenrassen op de wereld. Door het grote en robuuste uiterlijk wordt deze reusachtige kat ook wel gezien als opvallende verschijning. Door het rustige karakter is de Maine Coon een populaire kat. Mede omdat hij goed samen gaat met kinderen en andere dieren. Deze pluizige kat is speels, houdt van jagen en vindt ten opzichte van andere kattenrassen spelen in het water erg leuk! Door het grote lichaam, leeft de Maine Coon graag in een grote ruimte. De Maine Coon is door zijn grootte niet bepaald een schootkat te noemen, maar hij is trouw aan zijn baasje en vindt het heerlijk om tegen je aan te liggen.

Rasbeschrijving

Ras afkomst: Verenigde Staten, Maine

Karakter

De Maine Coon staat bekend om zijn kalme karakter. Deze reusachtige kat wil graag dominant zijn, zonder agressief over te komen. De Maine Coon is een vriendelijke en sociale kat, die zich snel hecht aan zijn baasje. Door de grootte is het belangrijk dat er genoeg leefruimte is om te spelen. Denk hier bijvoorbeeld aan een ruime woonkamer of achtertuin. Daarnaast is de Maine Coon erg sportief en houdt van jagen. Door het rustige karakter, gaat dit kattenras goed samen met andere huisdieren of kinderen. Nieuwe situaties vindt de Maine Coon af en toe spannend, en kijkt dan ook letterlijk even de kat uit de boom. Deze vriendelijke kat kan heel goed op zichzelf zijn, maar vind het wel gezellig om bij je te komen liggen. De Maine Coon is niet bepaald een schootkat te noemen, mede door de grootte van zijn lichaam is dit ook niet altijd mogelijk. In tegenstelling tot andere kattenrassen is de Maine Coon over het algemeen gek op het spelen in het water.

Uiterlijke kenmerken

Een Maine Coon is een grote robuuste kat, die behoort tot een van de grootste katten ter wereld. Wist je dat een Maine Coon wel ruim een meter lang kan worden? De Maine Coon is een échte verschijning, met name door haar grootte en weelderige vacht, maar ook door de schattige oren met plukjes aan de bovenkant.

Kleur

Bij de Maine Coon is de browntabby met wit een van de populairste kleuren. Daarnaast mogen andere patronen en kleuren voorkomen, uitgezonderd van de kleuren colourpoint, lilac, chocolate, cinnamon en fawn.

Lichaam, poten en staart

Het grote lichaam van een Maine Coon is erg opvallend. Hij heeft een groot, lang, rechthoekig gespierd lichaam met stevige botten. Daarnaast maakt de Maine Coon een krachtige en robuuste indruk. De poten zijn middellang en deze reusachtige kat heeft grote ronde voeten met fijne plukjes haar tussen de tenen. De Maine Coon kenmerkt zich aan een relatief lange pluimstaart met weelderige haren. Wist je dat de staart van een Maine Coon over de rug minimaal tot de schouderbladen loopt? In de winter kan dit kattenras de staart gebruiken als een soort dekentje om zich warm te houden.

Hoofd, oren en ogen

Het hoofd van een Maine Coon is middelgroot en heeft opvallende jukbeenderen. Daarnaast heeft de Maine Coon een stevige kin met krachtig en lange kaken. De ogen op het hoofd zijn groot en staan relatief ver uit elkaar. Maine Coons kunnen alle oogkleuren hebben. De oren van een Maine Coon zijn vaak puntig. Een typisch kenmerk aan de oren zijn de pluizige haartjes aan het uiteinde, dit wordt ook wel lynxtips genoemd.

Vacht

De vacht van een Maine Coon is uniek te noemen, maar is gemakkelijk te verzorgen. Zo kan het vachttype per kleur of patroon verschillen. De ene vacht voelt zacht en pluizig aan, terwijl een andere vacht wat vetter kan zijn. De Maine Coon heeft een halflange vacht en kenmerkt zich aan een weelderige vacht, die bestaat uit 3 verschillende lagen. De vacht van Maine Coons zijn voorbereid op de winter, want de ondervacht beschermt hem tegen de kou en de bovenvacht is waterdicht. Het is regelmatig nodig om deze weelderige vacht uit te borstelen, gemiddeld 1 keer per week is in principe voldoende. In de periode van rui kun je dit als baasje natuurlijk vaker doen.

Gewicht

Het gewicht van een volwassen Maine Coon kan variëren tussen de 4 en 10 kg.

Wist je dat…

  • …er vroeger een fabel rondging dat de Maine Coon het resultaat was van een verliefde wilde kat met een wasbeer? Dit kan genetisch natuurlijk niet!
  • …er einde 19e eeuw speciale kattenshows op boerenfestivals waren voor Maine Coons, zodat de boeren konden pronken met hun muizenvangers?
  • …er wordt gezegd dat de Maine Coon zou afstammen van de koninklijke katten van Marie Antoinette? Vanuit Frankrijk zou deze koningin haar katten op de boot naar Maine hebben gestuurd.

Producten voor de Maine Coon