> Maand van de Gebitsverzorging

Maand van de Gebitsverzorging

Maand van de Gebitsverzorging

Gebitsproblemen bij honden en katten komen vaker voor dan men denkt. Ondanks dat ongeveer 98% van de dierenartsen hondenbezitters aanraadt het gebit te reinigen, volgt maar zo'n 2% van de hondenbezitters die raad ook daadwerkelijk op. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat 80% van de honden ouder dan drie jaar gebitsproblemen heeft, terwijl maar 23% van de hondenbezitters aangeeft dat hun viervoeter een gebitsprobleem heeft. Om op landelijk niveau aandacht te vragen voor deze problematiek is februari uitgeroepen tot Maand van de Gebitsverzorging.

Maand van de Gebitsverzorging

Maand van de Gebitsverzorging is een initiatief van Pedigree en Whiskas in samenwerking met Virbac, Royal Canin en Proteq Dier&Zorg. Ter gelegenheid van dit initiatief houden ongeveer 1000 dierenartspraktijken door het hele land speciale acties en extra spreekuren gericht op het voorkomen van gebitsproblemen en stimuleren van gebitsverzorging bij honden en katten. Op de website van Maand van de Gebitsverzorging kunt u checken welke dierenartspraktijken bij u in de buurt deelnemen.

Gebitsproblemen

Gebitsproblemen bij honden worden naast trauma (bijvoorbeeld het afbreken van tanden) vaak veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandplak (ook wel tandplaque genoemd) is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Wanneer het niet verwijderd wordt, verkalkt tandplak naar tandsteen. Tandplak kunt u zelf helpen verwijderen; tandsteen kan alleen door uw dierenarts verwijderd worden. Wie wel eens een hond met gebitsproblemen heeft gezien of geroken, weet hoe belangrijk het is om het gebit van een hond goed te verzorgen. Wanneer het gebit van de hond wordt verwaarloosd, kan het dier zelfs tanden en kiezen verliezen. Veel erger is dat de gezondheid van uw hond door gebitsproblemen in gevaar wordt gebracht. Klachten kunnen variëren van een slechte adem tot verlies van tanden of zelfs ontstekingen in belangrijke organen zoals hart, nieren en lever - met alle gevolgen van dien.

Stank uit de bek is niet normaal

Het is een hardnekkig misverstand dat het normaal is wanneer een hond uit de bek stinkt. Indien een hond aanhoudend uit de bek stinkt, kan dat een teken zijn dat er sprake is van een gebitsprobleem. Het voedingspatroon en het fysiek van honden is in de loop der tijd veranderd en is niet meer te vergelijken met de leefomstandigheden van voorouders die in het wild leefden. Het is daarom belangrijk om het gebit van uw huisdier dagelijks te verzorgen en regelmatig te laten controleren.

Gebitsverzorging

De verzorging van het hondengebit is goed zelf te doen (gebitsverzorging bij katten is over het algemeen lastiger). U kunt op verschillende manieren het gebit verzorgen, afhankelijk natuurlijk van wat uw dier toelaat. De gebitsverzorging van uw hond bestaat - net als bij mensen - uit het reinigen van tanden en kiezen door middel van tandenpoetsen. Daarnaast zijn er diverse producten die ondersteuning bieden bij het verzorgen van de mondholte en het tandvlees. Naast het poetsen van de tanden kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van anti-tandplakpoeder zoals Orozyme Bucco-Fresh PlaqueOff of Proden PlaqueOff. Dit zijn poeder die over het voer gestrooid dienen te worden. Er zijn ook vloeistoffen, zoals Orozyme RF2 Aquadyl en Vet Aquadent, verkrijgbaar die u door het drinkwater van uw dier kunt. Daarnaast beschikt vrijwel elk commercieel diervoedermerk over een speciale gebitsvoeding die tevens helpen het gebit van uw hond of kat te reinigen.

Tandenpoetsen

Gebruik voor het poetsen bij voorkeur speciaal voor honden ontwikkelde tandenborstels en tandpasta. De tandpasta's beschikken vaak over een aantrekkelijke vleessmaak, waardoor honden de tandpasta niet snel weigeren. Begin, als het kan, al vroeg met tandenpoetsen; het liefst als een pup tussen de 8 en 12 weken oud is. Wanneer u pas later begint, heeft de hond meer tijd nodig om te wennen aan het tandenpoetsen. Sommige dieren wennen er zelfs nooit meer aan.

Poetsinstructie

Voor het poetsen hoeft de bek van uw hond niet helemaal open. Het is in de meeste gevallen voldoende om de lip op te tillen en vervolgens alle zichtbare delen aan de buitenkant van de tanden en kiezen te reinigen. Ook moeten de kauwvlakken en de binnenkant van de tanden en kiezen niet worden vergeten. Een aantal tanden en kiezen van de bovenkaak schuren delen van tanden en kiezen in de onderkaak schoon.

Voorkomen van tandsteen

Hoe vaker u poetst, hoe sneller uw hond eraan went en hoe beter het uiteraard voor het gebit van uw hond is. Voor het voorkomen van tandsteen hoeft u echter niet vaker dan één à twee keer per week te poetsen. Heeft u er moeite mee om de tanden van uw hond te poetsen, dan kunt u bij uw dierenarts terecht voor een duidelijke uitleg en hulp.

Overige gebitsverzorgingsproducten

Naast tandenborstel en tandpasta zijn er verschillende eetbare en niet-eetbare producten verkrijgbaar die de mondhygiëne van uw hond bevorderen:

  • Kauwsticks verwijderen een deel van de tandplak en tandsteen
  • Supplementen in de vorm van poeders en vloeistoffen bevatten middelen die tandplak verweken waardoor deze door poetsen of kauwproducten eenvoudiger verwijderd kan worden. Tevens doden zij bacteriën en zorgen ze voor een frisse adem
  • Nagenoeg alle commerciële diervoedermerken beschikken over een voeding speciaal ontwikkeld voor de verzorging van het gebit
  • Ten slotte zijn er ook diverse speeltjes verkrijgbaar die door hun vorm bijdragen aan de verzorging van het gebit

Advies

Poetsen is de beste manier om het gebit te reinigen. Als uw hond dit niet toestaat, dan kunt u een van de andere methoden overwegen. Het beste werkt het om meerdere methoden door elkaar te gebruiken. Vul het wekelijks tandenpoetsen daarom aan met een van de eerder genoemde producten.

Online Gebitscheck

Wilt uw weten hoe het gesteld is met het gebit van uw hond of kat? Doe dan de Online Gebitscheck!

Heeft u nog vragen over gebitsverzorging bij hond of kat? Neemt u dan contact op met onze dierenarts op telefoonnummer 0186 - 57 55 28 of via e-mail: dierenarts@medpets.nl

Deel dit artikel