Lykoi

De Lykoi: een gedeeltelijke of volledige haarloze kat. Met dit opmerkelijke uiterlijk heeft hij ook wel iets weg van een wolf. En dat is ook waar hij zijn naam aan te danken heeft. Lykoi leidt af van het griekse woord Lykos, wat wolf betekent. Dit kattenras is ontstaan vanuit een natuurlijke mutatie van kortharige huiskatten. Lykoi’s hebben meestal een vacht van stevige witte en zwarte haren, een beetje grijsachtig dus. Het zijn hele vriendelijke en sociale katten.

Rasbeschrijving Lykoi

Ras afkomst: Verenigde Staten en Italië

De lykoi is ontstaan in Virginia, Tennessee. Het ras staat bekend om zijn gedeeltelijke naaktheid. Dit vond de mens uniek en er is een verder fokprogramma opgezet. Het uiterlijk is ontstaan vanuit een natuurlijke mutatie, dit betekent dat er zich plotseling een verandering heeft voorgedaan in het erfelijke materiaal van de kat.

Karakter

Het gedrag van de lykoi wordt ervaren als vriendelijk en sociaal. Ook wordt deze kat graag aangehaald en geeft hij veel liefde. Hij kan goede jagen en is slim. Door de mens wordt hij vaak geassocieerd met een (weer)wolf. Dit komt vooral door zijn uniek vacht en masker door weinig haar rond de ogen, snuit en bek.

Uiterlijke kenmerken Lykoi

Kleur

De kleur van een Lykoi is een combinatie van stevige witte en zwarte haren, eigenlijk een beetje grijsachtig. Deze combinatie kan verschillen van bijna zwart tot bijna wit. Dit patroon heet Roan en komt onder de katten alleen bij de Lykoi voor.

Lichaam, poten en staart

De Lykoi heeft een stevig gebouwd lichaam en beschikt over een grote behendigheid. De poten en voeten zijn meestal wel behaard. Ook de staart kan behaard zijn maar is niet altijd het geval. Bij het begin meestal wel iets meer dan aan het eind.

Kop, oren en ogen

De oren en neus van de kat voelt aan als een gladde, geplooide dierenhuid. Rondom de ogen, snuit en bek is de Lykoi gedeeltelijk tot helemaal kaal. Dit veroorzaakt een soort masker op de kop van de kat. De kop is klein tot middelgroot met daarop vrij grote puntige oren. De ogen zijn amandelvormig en vaak geelachtig van kleur.

Vacht

De vacht van een Lykoi is opmerkelijk, een beetje vergelijkbaar met die van een buidelrat. Het is een zwart met wit kleur en veroorzaakt vaak een soort grijskleur. Het vachtpatroon heet Roan. De huid onder de vacht is roze van kleur maar wordt door het zonlicht vaal wat donkerder. Op een volwassen leeftijd zal de Lykoi gaan verharen. De haren groeien dan op een later moment weer terug afhankelijk van het seizoen. De kittens van Lykois worden met een effen zwarte vacht geboren. Later, op ongeveer een leeftijd van 2-4 weken worden de Lykoi-kenmerken en kleurpatronen meer zichtbaar.