> Voorlezen goed voor kinderen en asielkatten

Voorlezen goed voor kinderen en asielkatten

Voorlezen goed voor kinderen en asielkatten

Een opmerkelijk initiatief van een dierenasiel in het Amerikaanse Pennsylvania: kinderen lezen voor aan asielkatten. De kinderen kunnen hierdoor hun leesvaardigheid verbeteren en helpen tegelijkertijd de socialisatie van de katten verbeteren.

De initiatiefneemster van dit Book Buddies project, Kristi Rodriguez, merkte dat haar tienjarige zoon Sean op school moeite met lezen had. Om hem te helpen, besloot ze hem te laten voorlezen aan een neutraal publiek: katten. Rodriguez, zelf werkzaam bij een dierenopvang, bracht haar zoon in contact met de asielkatten en vroeg hem de dieren voor te lezen. Sean had er veel plezier in en naarmate zijn zelfvertrouwen groeide, nam ook zijn tekstbegrip toe. Sinds Sean voorleest aan katten is zijn leesvaardigheid opvallend verbeterd.

Rodriguez vermoedde dat niet alleen haar zoon Sean, maar ook andere kinderen baat kunnen hebben bij het voorlezen aan katten. Het Book Buddies programma was geboren. Kinderen in de leeftijd van zes tot veertien jaar oud kunnen deelnemen aan het programma. Voor elke vijf boeken die ze lezen, worden ze beloond met een prijs of kunnen ze deelnemen aan een maandelijkse trekking.

Niet alleen de kinderen profiteren van het Book Buddies programma, ook de katten waaraan wordt voorgelezen. Door het contact met de kinderen raken de katten gewend aan de omgang met mensen waardoor de kans om te worden geadopteerd toeneemt. Daarnaast vinden de katten het ritmische geluid van de stem volgens initiatiefneemster Rodriguez zeer rustgevend.

Het verhaal achter Book Buddies programma werd door de Amerikaanse media massaal opgepikt en kreeg enorm veel publiciteit. Sindsdien wordt de opvang door asiels verspreid over het land benaderd om lokaal vergelijkbare projecten te helpen opzetten.

Bronnen: Animal Rescue League of Berks County, Inc. en Mother Nature Network.

Deel dit artikel