> Waarom zijn grasaren gevaarlijk voor je hond?

Waarom zijn grasaren gevaarlijk voor je hond?

Waarom zijn grasaren gevaarlijk voor je hond?

Ken je ze, grasaren? Wild gras heeft van die mooie pluimen met kruipers die grote problemen kunnen geven bij onze honden. Zeker in de zomer (juni tot augustus) zijn er veel grasaren, en daarmee dus ook de gezondheidsrisico’s, met name voor de honden met lange haren.

Waarom zijn grasaren gevaarlijk voor honden?

Grasaren noemen we ook wel eens kruipers. Dat komt omdat er soort weerhaakjes aan de zaden zitten. Hiermee kunnen de zaden zich vasthaken aan een hond die langsloopt. Ze blijven dan vaak niet in de vacht zitten, maar gaan dus ‘kruipen’. De kruipers kunnen hierbij zelfs door de huid dringen en een weg banen onder de huid, om elders weer naar buiten te komen, of in het lichaam in te kapselen.

Controleer je hond na elke wandeling op kruipers

In principe kunnen grasaren overal in de vacht blijven haken, maar de plekken waar we ze het meest zien zijn:

  • In de oren: Kruipers kunnen in oren zorgen voor een oorontsteking, maar ze kunnen ook door het trommelvlies heen dringen en een middenoorontsteking veroorzaken.
  • Tussen de tenen: Ze kunnen tussen de tenen de huid binnendringen en onder de huid gaan zwerven.
  • In de ogen: Ze kunnen via de oogleden achter de oogbol terechtkomen en hier abcessen vormen.
  • In de neus of keel: Als grasaren worden ingeademd of ingeslikt, kunnen ze in neus en keel blijven steken en dus klachten geven, denk aan acute klachten als hoesten, niezen, snotneus en bloedneus.

Wat zijn mogelijke symptomen van grasaar bij honden?

Als je met je hond hebt gewandeld door lang gras met grasaren is het altijd verstandig je hond even helemaal goed na te kijken na thuiskomst, net als dat je je hond op teken zou controleren. Een fijne hondenkam kan helpen om de vacht goed te controleren. Gebruik onze tekenkaart om eventuele gevonden teken te verwijderen. Besteed extra aandacht aan de oren en de voeten.

Zeker bij de volgende klachten is het verstandig om naar je dierenarts te gaan en erop te wijzen dat je door lang gras hebt gelopen:

  • Schudden met de kop of krabben aan de oren
  • Plots mank lopen na een wandeling of aan de voeten bijten/likken
  • Tranende ogen of knijpen met de ogen
  • Plots niezen of hoesten of met de kop over de grond wrijven of met een poot langs de kop

Wacht bij symptomen niet af, maar ga meteen naar je dierenarts. Grasaren gaan niet meer vanzelf weg. Hoe langer je wacht hoe dieper een grasaar kan kruipen en hoe groter de problemen worden. En vergeet ook niet dat het steeds moeilijker wordt de kruiper op te sporen en te verwijderen!

Deel dit artikel