> Gebitsverzorging bij honden

Gebitsverzorging bij honden

Gebitsverzorging bij honden

Gebitsproblemen bij honden komen vaker voor dan men denkt. Ondanks dat dierenartsen hondenbezitters adviseren het gebit te reinigen, past maar een klein deel van de baasjes die raad ook daadwerkelijk toe. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat 80% van de honden ouder dan drie jaar gebitsproblemen heeft, terwijl maar 23% van de hondenbezitters dat aangeeft. Gebitsverzorging is niet alleen noodzakelijk bij mensen, maar ook bij uw huisdier. Naast trauma (afbreken van tanden) veroorzaken tandplak en tandsteen veel gebitsproblemen bij gezelschapsdieren. Een goede gebitsverzorging voorkomt ernstige problemen bij uw dier.

Gebitsproblemen bij jonge honden

Het is een minderheid, maar soms komen er pups of jonge honden met tandproblemen bij de dierenarts. De meest voorkomende aandoeningen bij deze groep honden zijn tandfracturen (ontstaan meestal door onstuimigheid) en een onjuiste stand van één of meerdere tanden. Wanneer dit tot klinische klachten leidt of zal gaan leiden, zal een behandeling ingesteld worden.

Tandplak en tandsteen

In de meeste gevallen beginnen gebitsproblemen bij honden met het ontstaan van tandplak en later tandsteen. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak kan relatief gemakkelijk verwijderd worden. Onder invloed van diverse mineralen en de pH waarde van het speeksel kan tandplak verkalken naar tandsteen. Dit is, zoals de naam al doet vermoeden, zeer hard en kan niet door poetsen verwijderd worden. Bacteriën hopen zich vervolgens op, dit leidt op den duur tot tandvleesontstekingen en verdere gebitsproblemen.

Gevolgen

Naarmate uw huisdier ouder wordt, groeit ook de kans op het ontstaan van gebitsproblemen. Verwaarloosde gebitsproblemen geven pijnklachten en kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw huisdier. Het dier krijgt klachten die kunnen variëren van slechte adem, ontstoken tandvlees en blootliggende kieswortels tot loszittende tanden en verlies van tanden. Nog ernstiger is dat de algehele gezondheid van uw dier door gebitsproblemen in gevaar kan worden gebracht: sterk verwaarloosde gebitsproblemen kunnen leiden tot ontstekingen in vitale organen - met alle gevolgen van dien.

Therapie

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel mogelijkheden binnen de veterinaire tandheelkunde, ook in deze discipline zijn er gespecialiseerde dierenartsen. Soms kan het nodig zijn aanvullende diagnostiek te gebruiken, zoals een speciaal röntgenapparaat voor hondengebitten. Behandelingen kunnen gaan van het plaatsen van beugels en kronen tot wortelkanaalbehandelingen en extracties. De belangrijkste reden voor dergelijke therapieën is uiteraard het welzijn van uw hond. Zoals menigeen zal beamen, is tandpijn allerminst prettig om mee te leven!

Preventie

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen! Preventief is tandenpoetsen de beste manier om het gebit te reinigen. Als dit niet mogelijk is, zijn er gelukkig goede alternatieven.

Tandenpoetsen
Tandenpoetsen is meestal vrij gemakkelijk aan te leren bij pups en jonge honden. Bij oudere honden kan dit al wat moeizamer gaan, soms lukt het gewoonweg niet. Er zijn speciaal voor honden ontwikkelde tandenborstels beschikbaar. Voor kleinere honden kunnen deze vrij groot zijn, dan is een vingertandenborstel of een gaasje een goed alternatief. Het is belangrijk uitsluitend tandpasta voor honden te gebruiken. Tandpasta voor mensen is vanwege de samenstelling niet geschikt. Daarenboven heeft hondentandpasta een vleessmaak, wat het aanleren en poetsen vergemakkelijkt. Voor het poetsen hoeft de bek van de hond niet helemaal open. Het is in de meeste gevallen voldoende om de lippen op te tillen en vervolgens alle zichtbare delen aan de buitenkant van de tanden en kiezen te reinigen. Vergeet aansluitend ook de binnenkant, kauwoppervlakken en achterste kiezen niet. Aanbevolen wordt het gebit minimaal 2x/week te poetsen, maar dagelijks mag ook.

Let op: het is belangrijk om niet te starten met poetsen wanneer honden al gebitsproblemen hebben, of recent een gebitsbehandeling ondergaan hebben. Op dat moment kan het poetsen pijnlijk zijn en kunnen honden er een afkeer van ontwikkelen.

Klevende tandpasta
Wanneer het niet lukt om de tanden actief te poetsen, zijn er diverse alternatieven. Zo kan een smakelijke, klevende tandpasta gebruikt worden. Deze wordt in de mondholte aan de wangzijde aangebracht, alvorens de wangen aan de buitenkant gemasseerd worden. Op die manier kan tandplak verwijderd worden en wordt tevens de speekselproductie gestimuleerd.

Dieetvoeding
Er is speciale voeding ontwikkeld gericht op het behoud van een gezond gebit. Dergelijke brokken zijn vrij groot en hebben een aangepaste structuur waardoor tanden mechanisch gereinigd worden tijdens het kauwen. De brok verkruimelt niet direct en schaaft als het ware langs de tand. Daarnaast is de samenstelling zodanig dat mineralen, zoals calcium, niet beschikbaar zijn voor de vorming van tandsteen.

Kauwstrips
Speciale gebitsverzorgende kauwchips kunnen bijdragen aan het reinigen van het gebit. Op deze manier wordt het nuttige met het aangename gecombineerd. Zelfs voor honden met voedingsallergie zijn er geschikte kauwproducten! Het is wel van belang het gewicht van de hond in het oog te houden en de hoeveelheid voeding aan te passen op dagen dat u kauwproducten geeft. Een hond met een schitterend gebit en obesitas is nu eenmaal ook geen ideale situatie!

Toevoegingen aan voer en drinkwater
Om bacterievorming en slechte mondgeur tegen te gaan, kunt u er ook voor kiezen een supplement toe te voegen aan het drinkwater of de voeding. Vloeistoffen bevatten vaak chloorhexidine, de supplementen die met de voeding ingegeven kunnen worden zijn meestal op basis van algen.

Overige mondverzorging
Er zijn diverse speeltjes ontwikkeld om ervoor te zorgen dat ook tijdens het spelen het gebit mechanisch gereinigd wordt. Dergelijk speelgoed kan eventueel gecombineerd worden met tandpasta.

Hoe merkt u dat uw hond een gebitsprobleem heeft?

Stank uit de bek is niet normaal!
Het is een hardnekkig misverstand dat het normaal is wanneer een hond slechte adem heeft. Dit is in veel gevallen een aanwijzing voor een gebitsprobleem. Het is daarom belangrijk om het gebit van uw huisdier dagelijks te verzorgen en regelmatig te (laten) controleren.

Een goede eetlust wil niet zeggen dat er geen problemen zijn!
Vaak wordt het argument aangehaald dat het dier nog uitstekend eet en dat er daarom geen klachten kunnen zijn. Dit is absoluut foutief! Wanneer een dier last heeft van ontstoken tandvlees of van bijvoorbeeld een aantal slechte kiezen, zal hij toch blijven eten om te kunnen overleven. In dat geval heeft het dier dus wel degelijk pijnklachten, maar valt dit voor de eigenaar vaak niet op. Het komt zelfs voor dat honden met zeer slechte, rotte en loszittende tanden normaal lijken te eten.

Bij twijfel is het altijd verstandig contact op te nemen met uw dierenarts, deze kan het gebit van uw hond controleren en aangeven wat uw hond nodig heeft.

Deel dit artikel